Με αφορμή την 21η Μάρτη, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα και τοπικές λαϊκές συνελεύσεις ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ντόπιοι και μετανάστες στους δρόμους, απέναντι σε μνημόνιο, κυβέρνηση και φασίστες

Σε σύσκεψη που κάλεσε στην Αθήνα η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση κεντρικής κινητοποίησης στην Αθήνα, με πιθανότερη ημερομηνία το Σάββατο 24/3 (θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες, ανάλογα με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου).

Δράσεις και εκδηλώσεις

Την Τρίτη 20 Μάρτη, παραμονή της 21ης, η Αντιφασιστική πρωτοβουλία «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» οργανώνει αντιφασιστική συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, για να καταδικαστούν οι φασίστες που μαχαίρωσαν Αφγανό πρόσφυγα στον Άγιο Παντελεήμονα τον περασμένο Σεπτέμβρη (υπόθεση Σκορδέλη κ.λπ.). Ενώ ανήμερα την Τετάρτη 21 Μάρτη, σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ, συλλόγους εκπαιδευτικών και μαθητικά συμβούλια, θα πραγματοποιηθούν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις σε πολλά σχολεία της χώρας.

Φέτος οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις δεν αποτελούν απλά τη συνέχεια της παράδοσης του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να κάνει αισθητή την παρουσία του στις 21 Μάρτη, όπου θα ακουστεί η φωνή των μεταναστών και των προσφύγων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι μετανάστες εργαζόμενοι είναι ζωντανό τμήμα του κινήματος αντίστασης στο μνημόνιο και τα μέτρα βαρβαρότητας που επιβάλλονται από κυβέρνηση και τρόικα με στόχο όλο τον κόσμο της εργασίας. Έτσι φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδειχτούν οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, που απεργούν μαζί σε μια σειρά από χώρους όπως η Χαλυβουργία και η 3Ε, κατεβαίνουν στο δρόμο στις γενικές απεργίες και στις διαδηλώσεις σε πλατείες και γειτονιές.

 

Επίσης, οι κινητοποιήσεις θα έχουν στο κέντρο τους τη μάχη ενάντια στις ναζιστικές συμμορίες όπως η Χρυσή Αυγή, που σήκωσαν κεφάλι πατώντας πάνω στη ρατσιστική πολιτική Ελλάδας και ΕΕ και επιχειρούν να μετατρέψουν γειτονιές και σχολεία σε άντρα ρατσισμού και φασιστικών επιθέσεων. Η 21η Μάρτη είναι συνέχεια του αντιφασιστικού κινήματος που τους προηγούμενους μήνες ανάγκασε τους νεοναζί να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες παρελάσεις τους σε μια σειρά από περιοχές και πόλεις, ή να τις κάνουν φρουρούμενοι από τα ΜΑΤ, ενώ πολλές από τις προκλήσεις των Χρυσαυγιτών απαντήθηκαν με μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες (Θεσσαλονίκη, Νίκαια, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Πετρούπολη, κ.λπ.).

Λαϊκές συνελεύσεις που αναπτύσσουν συστηματική δράση σε γειτονιές της Αθήνας, έχουν ήδη συζητήσει για τη συμμετοχή του κόσμου της γειτονιάς στις κινητοποιήσεις της 21ης Μάρτη, με τοπικές αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές εκδηλώσεις και παρουσία στις κεντρικές κινητοποιήσεις. Έλληνες και μετανάστες της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», που συμμετέχουν σε τοπικές συλλογικότητες, σωματεία και κοινότητες μεταναστών, μαζί με κόσμο που θέλει να παλέψει ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό, επιχειρούν να γίνουν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο γενικότερο κίνημα αντίστασης και τις κινητοποιήσεις στις 21 Μάρτη.

Προπαγάνδα

Με κεντρικά συνθήματα «Έλληνες και μετανάστες ενωμένοι ενάντια στο μνημόνιο της φτώχειας και της ανεργίας»,«Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές και τα σχολεία μας» και «Κανένας εργάτης ανασφάλιστος, κανένας μετανάστης χωρίς χαρτιά», η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» ξεκινά την προπαγάνδα για τις κινητοποιήσεις στις 21 Μάρτη, με στόχο να φτάσει το μήνυμα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Με αφίσες, προκηρύξεις και πολύγλωσσα υλικά, θα επιδιώξουμε η φετινή παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού να είναι μαζικότερη, ταξικότερη και μαχητικότερη από ποτέ.