Τοποθέτηση της Μ. Μπόλαρη, βουλευτή Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τις εργασιακές σχέσεις

Απόσμασμα από τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής (28/9) κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις. Πρωτολογία και δευτερολογία της Μαρίας Μπόλαρη, βουλευτή Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πρατικά Ολομέλειας Βουλής 28/9

 

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά):  Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Η κ. Μαρία Μπόλαρη έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Με έναν τρόπο μπορούν να περιγραφούν τα μέτρα που ετοιμάζει η εγχώρια τρόικα σε συνεργασία με την ξένη: Κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στον κόσμο της εργασίας, κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στα φτωχά στρώματα.

Κύριε Υπουργέ, τα μέτρα που φέρνετε είναι μέτρα δίωξης και του δικαιώματος στην εργασία και του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση και του δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση. Ήδη, αυτά που έχετε πετύχει μέχρι τώρα με τα μνημόνια, είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Με τα νέα μέτρα, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα μειωθούν το 2013 και το 2014 κατά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

Όχι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν δώσει τα ρέστα τους για να υποσκάψουν το δικαίωμα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Όμως τώρα, μαζί με το νέο εργασιακό καθεστώς που επιβάλετε, την αδήλωτη και τη μαύρη εργασία, την ασυνεχή εργασία, την ελαστικοποιημένη, την ανεργία φτάνετε τα ταμεία στην πλήρη κατάρρευση. Το ένα εκατομμύριο άνεργοι σημαίνει 5.000.000.000 ευρώ απώλειες ετησίως σε ασφαλιστικά ταμεία.

 

Κι εσείς τι λέτε; Ότι θα αυξήσετε τα όρια ηλικίας στα εξήντα επτά χρόνια; Τι νομίζετε ότι θα συμβεί μ’ αυτό; Θα υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό όφελος τάχα; Ίσα-ίσα, η ομοσπονδία εργαζόμενων στο ΙΚΑ υπολογίζει ότι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, 600.000.000 ευρώ επιπλέον θα είναι τα έξοδα του ΙΚΑ, για να πληρώσει το κόστος φυγής της εξόδου. Εργαζόμενοι που απολύονται αυτή τη στιγμή και ήταν κοντά στη σύνταξη, ποτέ δεν θα βρουν και δεν θα πάρουν σύνταξη. Όσο για τους νέους εργαζόμενους, αυτοί επίσης, δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη, μιας και τα σαράντα συντάξιμα χρόνια είναι αδύνατον να υπάρξουν.

Κύριε Υπουργέ, την ίδια στιγμή που υπάρχει αυτή η κατάσταση, είστε εξαιρετικά γενναιόδωροι με την εργοδοσία. Ήδη νομοθετήσατε το 1,1% μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που σημαίνει 250.000.000 ευρώ ετήσιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Με ποιο δικαίωμα κάνετε αυτή τη βίαιη ανακατανομή πόρων προς όφελος της κυρίαρχης τάξης, προς όφελος της εργοδοσίας; Με ποιο δικαίωμα κλέβετε τις προπληρωμένες εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και συνταξιούχων; Αυτό που λέτε, είναι ότι έτσι θα διευκολυνθεί η αγορά εργασίας. Μα, όλα τα μέτρα που έχετε πάρει μέχρι τώρα, έχουν αυξήσει την ανεργία και έχουν αντίθετα διογκώσει την ελαστικοποιημένη εργασία.

Τελειώνοντας, δεν θα σας ρωτήσω τι προτίθεστε να κάνετε. Θα σας πω τι θα κάνει ο κόσμος της εργασίας, που ήδη το έδειξε στη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 26/9/2012 και τι θα κάνει μία κυβέρνηση της αριστεράς. Θα παλέψει για ένα δημόσιο, αλληλέγγυο, κοινωνικό σύστημα εργασίας, θα παλέψει για μέτρα που θα περιορίσουν την ανεργία, που θα αυξήσουν τους μισθούς, που θα φέρουν πόρους στην κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, που θα σταματήσουν την εισφοροκλοπή και την εισφοροδιαφυγή. Το μήνυμα το πήρατε ήδη την προηγούμενη Τετάρτη. Δεν θα μας γυρίσετε πίσω στην εποχή του Σικάγο, αρκετά μας φέρατε πίσω στη δεκαετία του ’70.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει η Βουλευτής Α’ Αθήνας κ. Μαρία Μπόλαρη.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν επιτρέπουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ –και αυτό ισχύει για μας αλλά και για όλη την Αριστερά- η Χρυσή Αυγή να μας δίνει μαθήματα. Όπως επίσης, να δίνει μαθήματα στο εργατικό κίνημα με το οποίο καμία σχέση δεν είχε και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την εργοδοσία και τους βιομήχανους.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο κύριος Υπουργός μίλησε για το τίμημα της αναβλητικότητας. Θα το πω πιο συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ. Αυτό που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πραγματικά υπήρξαν αγώνες που είτε σταμάτησαν, είτε καθυστέρησαν, επιδιώξεις και στοχεύσεις που είχε η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα και τα κόμματα που την εκπροσωπούν. Αυτή τη στιγμή με αφορμή την κρίση θέλετε ένα σενάριο, σπάζοντας κάθε έννοια συλλογικότητας, με το οποίο να μπορέσετε να ανακάμψετε με μισθούς, που θα είναι στην κυριολεξία ψίχουλα και με ένα κοινωνικό κράτος που δεν θα υπάρχει πια, μια που το θεωρείτε πολύ μεγάλο βάρος για τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών.

Συνήθως η κ. Βούλτεψη είναι εξαιρετικά ικανή και αιχμηρή ως εκπρόσωπος του κόμματός της. Σήμερα ομολογώ ότι τη βρήκα λίγο απροετοίμαστη και πρόχειρη, αν και είπε κάποιες αλήθειες.

Είπε και υπονόησε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μεγάλες παροχές που έπαιρναν εργαζόμενοι λόγω των κλαδικών τους συμβάσεων…

 

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Με τα λεφτά που κάνετε το ίδιο τώρα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Το είπατε. Στα χρόνια με τα λεφτά, όταν τα συνδικάτα έλεγαν ότι υπάρχουν λεφτά. ..

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κύριε Πρόεδρε, γίνεται μόνιμη διαστρέβλωση.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Αν σας παρεξήγησα, κυρία Βούλτεψη ζητώ συγγνώμη.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Η ίδια η ομιλήτρια είπε «αν σας παρεξήγησα ζητώ συγγνώμη». Άρα, τα έβαλε μόνη της στη θέση τους όλα.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ας μην αναφέρονται σε μένα. Είπε ότι είμαι πρόχειρη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα σας δώσω το χρόνο ...

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι, μην τον χάσει το χρόνο γιατί…

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Η κ. Βούλτεψη συνήθως διαμαρτύρεται για τις διακοπές που κάποιοι κάνουν σ’ αυτήν. Έκανε και σε μένα. Δεν πειράζει. Πάμε παρακάτω.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν αναφέρθηκα σε εσάς.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Κυρία Βούλτεψη, σας παρακαλώ.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μην αναφέρεστε σε μένα. Εκεί είναι ο Πρόεδρος.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Ωραία, δεν αναφέρομαι σε εσάς. Θα αναφερθώ πολύ συγκεκριμένα.

Όταν υπήρχαν ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης, λοιπόν, ποια ήταν η κατάσταση των εισφορών που απέδιδαν οι εργοδότες; Ποια ήταν η σταθερή και μόνιμη κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία; Πού ήταν το ποσοστό της εισφοροδιαφυγής; Τα ρωτώ γιατί ξαφνικά θέλετε να μας πείτε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να πάρετε μέτρα για να μας σώσετε.

Ζητήθηκαν οι πόροι στους οποίους θα καταφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Να υπενθυμίσουμε ορισμένες προτάσεις μας για τη φορολόγηση του πλούτου, για την εθνικοποίηση των Δ.Ε.Κ.Ο., που θα συμβάλλουν σε θέσεις εργασίας, για την εθνικοποίηση των τραπεζών, μια που παίρνουν τόσο τσάμπα χρήμα με την ανακεφαλαιοποίηση και άρα, θα πρέπει να ξέρουμε πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα.

 

 

Τέλος, όσον αφορά το χρέος, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη ενός μορατόριουμ πληρωμών δόσεων στο βαθμό που δεν μπορεί το Ελληνικό Κράτος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στον κόσμο της εργασίας.

Αυτά, λοιπόν, είναι υπόθεση αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και του λαϊκού κινήματος.

Ευχαριστώ.

 

 

 

Αναδημοσίευση

Κατηγορία