Κατά το διεθνή Τύπο, η ύφεση στην Ελλάδα το 2012 μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 7,5% . Κατά τους «Financial Times» και το Reuters, η τόσο βαθιά ύφεση είναι αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν και κάνουν τελείως ανέφικτο το στόχο να ξεφύγει η χώρα από τη μαύρη τρύπα του χρέους. Και ποιοι τα επέβαλαν αυτά τα μέτρα, ρε παιδιά;
***
Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, το «κακό» σενάριο των εξελίξεων προβλέπει για το 2020 χρέος 160% του ΑΕΠ και όχι 120% όπως είναι ο στόχος της νέας δανειακής συνθήκης. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί, λέει, το 2015 νέος δανεισμός-μαμούθ περίπου 130 δισ. ευρώ. Με τις απαραίτητες συνέπειες στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, βεβαίως βεβαίως…
***
Στα αιτήματα του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα «κουρέματος», με στόχο να προσεγγιστεί το χρέος 120% του ΑΕΠ στο 2020, περιλαμβάνονταν το εξής: να μειωθεί το επιτόκιο του πρώτου δανείου (των 110 δισ.) που ήταν, λέει, ληστρικό. Αλήθεια, αυτό το επιτόκιο ποιοι το επέβαλλαν και ποιοι το αποδέχθηκαν;
***
Παρά τη σφαγή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων (4 μειώσεις μέσα στα τελευταία δύο χρόνια…) η νέα δανειακή συνθήκη προβλέπει νέα συνολική ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση μέχρι τον Ιούνιο. Η κατεδάφιση συνεχίζεται κανονικά…
***
Η Άννα Διαμαντοπούλου ζητά να μη γίνουν οι εκλογές, για να μη μας κόψει, λέει, η ΕΕ τη χρηματοδότηση. Η ίδια ως υπουργός Παιδείας απειλεί τους πρυτάνεις ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ, αν δεν κάνουν αμέσως εκλογές (με βάση του δικό της αντιδραστικό νόμο). Έχει ο καιρός γυρίσματα…
***
Ο κ. Μ. Βορίδης υπήρξε, ομολογεί, στα νιάτα του πολιτικός ακτιβιστής της Δεξιάς. Μόνο που παραήταν «άκτιβ» και όπως έλεγε ο πρώην αρχηγός του, ο Γ. Καρατζαφέρης, το ΛΑΟΣ υποχρεωνόταν να καλύπτει κάτι φωτογραφίες με τσεκούρια, κάτι κολλητιλίκια με τον Λεπέν, κάτι υποψηφιότητες με τη ναζιστική «Πρώτη Γραμμή» κ.λπ. Τώρα που μεγάλωσε, γραβατοφορεμένος και κουστουμάτος κάνει ως υπουργός «δουλειές» με άλλους παίκτες. Έχοντας πάντα την υποστήριξη μεγάλων οικογενειών και μεγάλων καναλιών…
***
Ο κ. Μαρκεζίνης –υιός του «πρωθυπουργού» της χούντας επί Πολυτεχνείου– ξαναχτύπησε αρθρογραφώντας στα «Επίκαιρα»: «Η επιστροφή (σσ: στη δραχμή) θα αποτελούσε μια εξέλιξη με κινδύνους και δυσκολίες. Ποιος όμως έχει θελήσει να παρουσιάσει στο λαό μια διεξοδική συγκριτική μελέτη για το πόσο διαφορετική ή ανεπιθύμητη θα ήταν μια τέτοια κίνηση σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη υποδούλωσή μας για τα επόμενα 10-15 χρόνια, μόνο και μόνο για να μείνουμε στο ευρώ;». Κατά το έγκριτο «Βήμα»: «αρκετοί στη ΝΔ, αλλά και στις τάξεις των διαγραφέντων συμφωνούν μαζί του»…
***
Πλάκα θα έχει, αν εκεί στην Κουμουνδούρου συζητάνε πραγματικά το ενδεχόμενο να προτείνουν τον πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ…