Σε σφαγείο εξελίσσεται η επίθεση στα ΜΜΕ

Φωτογραφία

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα σ’ αυτή την εφημερίδα, μόνη λύση για τους εργαζόμενους/ες στα ΜΜΕ, όπως και σε κάθε άλλο κλάδο, είναι η αλληλεγγύη και η πάλη για να τους ξεφορτωθούμε (μνημονιακή κυβέρνηση και φίλους της εργοδότες).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη, δημοσιογράφος ΑΠΕ

Η κατάσταση στον κλάδο όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ θυμίζει πλέον κρεοπωλείο. Οι επιθέσεις σε ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ έχουν πάρει τη μορφή χιονοστοιβάδας: ατομικές συμβάσεις, συνεχείς μειώσεις στις αποδοχές, μπαράζ απολύσεων (πάνω από 4.100 απολυμένοι μετά το Μνημόνιο), κλεισίματα επιχειρήσεων ή «αιχμαλωσία» απλήρωτων εργαζομένων (ΑΛΤΕΡ, «Ελευθεροτυπία»).

Ταυτόχρονα η ενημέρωση –που είναι δικαίωμα και κατάκτηση του λαού– γίνεται όλο και περισσότερο «σκουπίδια», όλο και περισσότερο ανεξέλεγκτη, όλο και περισσότερο επικίνδυνη για όποιον/α θέλει να κάνει τη δουλειά του (δες συνάδελφο Λώλο κ.ά.).
Όσοι μεγαλομιντιάρχες μείνανε, παίζουν χωρίς αντίπαλο και με τις ευλογίες των μνημονιακών κομμάτων και της κυβέρνησής τους, αφού η όλη προεκλογική τους εκστρατεία θα στηριχθεί μόνο στα ΜΜΕ. Δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν ζωντανά τον κόσμο που κατέστρεψαν στα δυο τελευταία χρόνια και θέλουν να συνεχίσουν να καταστρέφουν με τις ευλογίες της Τρόικας, της ΕΕ, των τραπεζών…

Συμβάσεις
Οι εργοδότες, και ενόψει εκλογών που θα ακριβοπληρωθούν από τα κόμματα του μνημονίου, παράσταιναν ότι θέλουν Συλλογικές Συμβάσεις  Εργασίας (ΣΣΕ). Οποτεδήποτε όμως γινόταν προσπάθεια από τα σωματεία μας για υπογραφή ΣΣΕ, πέφτανε σε άρνηση, κωλυσιεργία, κοροϊδία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε απεργία από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ). Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ζητάμε το αυτονόητο, να μπορούμε να εργαζόμαστε, να έχουμε αξιοπρέπεια και να παράγουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της δημόσιας τηλεόρασης».

Σε διακοπή της λειτουργίας του ως αθλητικό ραδιόφωνο, και άρα στην απόλυση όσων δούλευαν εκεί, προέβη την Τετάρτη 4 Απριλίου ο ραδιοφωνικός σταθμός Sentra 103,3, το αθλητικό ραδιόφωνο του ομίλου Μπόμπολα … για οικονομικούς λόγους (φτωχαδάκι ο Μπόμπολας!)

Στο ΜΕΓΚΑ καλέστηκαν να υπογράψουν «ιδιωτικό συμφωνητικό» οι συντάκτες με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η συγκεκριμένη σύμβαση προέβλεπε την κατάργηση μιας σειράς πάγιων εργατικών κεκτημένων, μη αναγνωρίζοντας ουσιαστικά προϋπηρεσία,  αλλά ούτε και δώρα, άδειες, αργίες, επιπλέον μέρες εργασίας, τα οποία περιλαμβάνονται κανονικά στις συλλογικές συμβάσεις. Δηλώνεται μάλιστα ξεκάθαρα ότι όλα τα παραπάνω είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη!


Στην «καθωσπρέπει» «Καθημερινή» η εργοδοσία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μείωση μισθών 10-15% σε όλους/ες όσοι αμείβονται με πάνω από 1.200 ευρώ. Αντίθετη στις μειώσεις μισθών δήλωσε η συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα και ζήτησε την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.

Απεργίες
Στις 19 Απρίλη τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση υπογραφής ΣΣΕ, αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, παράλληλα με την 24ωρη απεργία των συναδέλφων τεχνικών.    

Την απεργία «έσπασε» ο τηλεοπτικός σταθμός «ALPHA», ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τα σωματεία μας ότι θέλει να υπογράψει ΣΣΕ, με αντάλλαγμα να εξαιρεθεί από τις απεργίες. Αντί γι’ αυτό βγήκε σε απεργοσπασία στις 19/4, ακολουθώντας το παράδειγμα του απεργοσπαστικού ΣΚΑΪ. Έτσι δίκαια 17 μεγαλοδημοσιογράφοι του Alpha και άλλοι 7 από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ παραπέμπονται από την ΕΣΗΕΑ στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής από το σωματείο για απεργοσπασία. Άντε να ξεβρομίσουμε και λιγάκι…

Να θυμίσουμε ότι αυτή ήταν η 5η μέρα απεργίας για τους τεχνικούς των ιδιωτικών καναλιών (ΕΤΙΤΑ) το τελευταίο 20ήμερο. Οι τεχνικοί τηλεόρασης διεκδικούν να συνεχίσει να ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους, η οποία έχει κατοχυρωθεί μέσω διαιτησίας και την οποία έχουν προσβάλει οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.

Από τη μεριά τους οι καναλάρχες θέλουν «να ανοίξει το επάγγελμα του τεχνικού ραδιοτηλεόρασης», με σκοπό το επάγγελμα του τεχνικού να το κάνουν πλέον οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ που θα είναι τα «παιδιά για όλες τις δουλειές» ή όποιος άλλος επιθυμεί. Δηλαδή, μονομελή τηλεοπτικά συνεργεία με κανένα τεχνικό! Δικαίως λοιπόν οι συνάδελφοι απεργούν και δικαίως προεκλογικά, αφού μετά τις εκλογές περιμένουν άγριες απολύσεις.

«Επενδυτής»
Μόνο παράδειγμα προς ελπίδα είναι οι εργαζόμενοι στον «Επενδυτή»: Το Σάββατο 21/4 κυκλοφόρησε και πάλι ο «Επενδυτής» υπό... νέα διεύθυνση (Μπενέκος-Σκαναβής). Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να επιβιώσουν αυτή την τρομακτικά δύσκολη περίοδο και εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση για την επανακυκλοφορία της εφημερίδας: « Έπειτα από τρεις μήνες κινητοποιήσεων (απεργία, επίσχεση εργασίας κ.λπ.), καταφέραμε να κρατήσουμε την εφημερίδα ζωντανή, αλλά και τις θέσεις εργασίας μας…. θέλουμε και πάλι να ευχαριστήσουμε θερμά τους δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, παλιούς και νέους, που στήριξαν την αγωνιστική προσπάθειά μας, και φυσικά τους συναδέλφους μας και όλους τους φορείς και οργανώσεις, που στάθηκαν στο πλάι μας».

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα σ’ αυτή την εφημερίδα, μόνη λύση για τους εργαζόμενους/ες στα ΜΜΕ, όπως και σε κάθε άλλο κλάδο, είναι η αλληλεγγύη και η πάλη για να τους ξεφορτωθούμε (μνημονιακή κυβέρνηση και φίλους της εργοδότες). Αυτές οι εκλογές είναι μια σημαντική στιγμή για να «μαυρίσουμε» το μέτωπο της αντίδρασης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νικηφόρα αντεπίθεση.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία