Τα θανατηφόρα μέτρα του Ιουνίου

Αν μετά τις εκλογές συνεχίσει να βρίσκεται στην κυβέρνηση το όποιο «μαύρο μπλοκ», θα ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του Μνημονίου 2 –καθώς υπάρχει απόκλιση μεταξύ στόχων και πραγματικότητας: μόνο στο α' τρίμηνο του 2012 το έλλειμμα ξεπερνά το 50% του ελλείμματος που έχει προβλεφθεί για ολόκληρο το έτος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πέτρος Τσάγκαρης

Αλλά και όλα καλά να πήγαιναν στον προϋπολογισμό, ο στόχος για περικοπές επιπλέον 11,5 δισ. τη διετία 2013-2014, που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, επιφέρει καινούργια ανθρωποκτόνα μέτρα τον Ιούνιο, καθώς κάθε χρόνο πρέπει να κοπούν 5,75 δισ. ευρώ από υγεία, παιδεία και άλλες κοινωνικές δαπάνες (οι οποίες στη φρασεολογία των μνημονιακών κομμάτων περιγράφονται ως «σπατάλες»).

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ κατά 1% του ΑΕΠ, δηλ. κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει: Περαιτέρω περικοπές μισθών στο Δημόσιο (πέραν του 35% που έχει επιβληθεί κατά μέσον όρο μέχρι τώρα) και επέκταση του φτωχολόγιου του Δημοσίου και σε όσους φορείς είχαν εξαιρεθεί (δηλ. στα ειδικά μισθολόγια) πράγμα που θα επιφέρει επιπλέον μειώσεις αποδοχών κατά μέσον όρο 12%. Επιπλέον σχεδιάζεται η κατάργηση και των τελευταίων επιδομάτων που είχαν μείνει.

Επίσης στόχο έχουν την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων σε 120.000 ανθρώπους. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για τη μείωση ή και κατάργηση περίπου 90 κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, πολύτεκνων, παραμεθόριου, τοκετού, ΕΚΑΣ, ασθένειας, εργαστικών ατυχημάτων, για βαριές χρόνιες παθήσεις κ.λπ.), που παίρνουν σήμερα περίπου 240.000 δικαιούχοι. Συνολικά τη διετία που ακολουθεί ο Σαχινίδης προγραμματίζει την περικοπή 3,5 δισ. ευρώ από τις κοινωνικές δαπάνες.

Επίσης ετοιμάζονται απολύσεις, νέο κύμα εφεδρείας, κατάργηση ή συγχνωνεύσεις κι άλλων υπηρεσιών, φορέων ή ΔΕΚΟ. Ο στόχος είναι η απομάκρυνση 30.000 υπαλλήλων το χρόνο προκειμένου να πιαστεί ο συνολικός στόχος των 150.000 το 2015. Με ποιο κριτήριο θα επιχειρηθούν να γίνουν οι απολύσεις; Με τη λεγόμενη «αξιολόγηση». Στα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε γραπτές εξετάσεις όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να «κριθούν» οι ικανότητές τους.

Επίσης ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τα περισσότερα ταμεία έχουν ήδη λάβει από τον Μάρτιο κιόλας τη μισή ετήσια κρατική επιχορήγηση –και αυτό είναι φυσιολογικό αφού καταρρέουν τα έσοδά τους εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά εξαφανίζονται και τα αποθεματικά τους εξαιτίας της ληστείας με το PSI. Συνεπώς, ή θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση ή θα πρέπει να αλλάξει συνολικά η πολιτική της ύφεσης που μειώνει τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ή θα πρέπει να γίνει γενναία σύλληψη της εισφοροδιαφυγής ή θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ. Φυσικά είναι ήδη αποφασισμένο ότι θα επιλεγεί το τελευταίο.

Όλες οι προεκλογικές τοποθετήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν αναφέρονται σε κανένα από τα παραπάνω ζητήματα ακριβώς επειδή σκοπεύουν να εφαρμόσουν κατά γράμμα αυτό το αιμοσταγές πρόγραμμα. Για εμάς, για την πλειοψηφία, είναι ζήτημα και ζωής και θανάτου να τους σταματήσουμε.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία