41ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ: Να επιβάλουμε την ενότητα όλων των εργαζομένων

Φωτογραφία

Εργαζόμενοι μόνιμοι, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου, βρέθηκαν μαζί στο δρόμο, στην κατάληψη του ΧΥΤΑ Φυλής και έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να σταματήσουν από κοινού την πλήρη ανατροπή στη ζωή τους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Το 41ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έδειξαν τον Οκτώβρη με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία διαρκείας και στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ότι έχουν τη δύναμη να ταρακουνάνε κυβερνήσεις. Αυτή τη δυναμική την απέκτησαν ανατρέποντας τους διαχωρισμούς που χρόνια τώρα με την πολιτική τους είχαν επιβάλλει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ανάμεσα σε μόνιμους εργαζόμενους και συμβασιούχους οποιασδήποτε μορφής.

Εργαζόμενοι μόνιμοι, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου, βρέθηκαν μαζί στο δρόμο, στην κατάληψη του ΧΥΤΑ Φυλής και έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να σταματήσουν από κοινού την πλήρη ανατροπή στη ζωή τους, παλεύοντας ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, ενάντια στις εφεδρείες, ενάντια στο μισθολόγιο της εξαθλίωσης, ενάντια στην προσπάθεια να υποβαθμιστούν τελείως ή και να κλείσουν δεκάδες παιδικοί σταθμοί.

Την επόμενη περίοδο η ενότητα της εργατικής τάξης, η ενότητα των εργαζομένων είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών υπαλλήλων, θα είναι απόλυτα καθοριστική στο να κερδηθούν μάχες, στο να ανατραπεί μια και καλή ο μεσαίωνας όπου μας σπρώχνουν τα μνημόνια. Ειδικά για τους εργαζόμενους στους δήμους, όπου ήδη το 30% και πλέον του κλάδου δεν είναι μόνιμοι εργαζόμενοι, η δημιουργία κοινών σωματείων και η εγγραφή όλων των εργαζόμενων στα σωματεία των μονίμων είναι ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση για να ανατραπούν οι επιθέσεις.

Το επόμενο διάστημα στους δήμους θα προσληφθούν χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ, ΕΣΠΑ και επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Πολλά σωματεία έχουν ήδη αλλάξει το καταστατικό τους και οι μη μόνιμοι εργαζόμενοι συμμετέχουν κανονικά στις διαδικασίες τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν εκλεγεί και εκπρόσωποι στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, παίζοντας ένα διαλυτικό και διασπαστικό ρόλο, αρνούνται τη συμμετοχή αυτών των εργαζομένων ως νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων στο συνέδριο. Φοβούνται την αλλαγή των συσχετισμών στην Ομοσπονδία και επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην ενότητα του κλάδου τελείως απροκάλυπτα. Για να τα καταφέρουν, καθαίρεσαν με πραξικοπηματικό τρόπο τους εκπροσώπους της ΑΣΚ-ΟΤΑ και των Συσπειρώσεων από την τάχα «διαπαραταξιακή» επιτροπή νομιμοποίησης των αντιπροσώπων.

Οι παρατάξεις του μνημονίου δρουν ενωμένες. Η αναγκαιότητα της συμπαράταξης της Αριστεράς και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ αποδεικνύεται ότι είναι προϋπόθεση, ώστε το επόμενο διάστημα να οργανωθεί η αντεπίθεση του κλάδου και με απεργίες και καταλήψεις αντίστοιχες με τον περσινό Οκτώβρη να ανατρέψουμε κάθε προσπάθεια για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Και αυτό χρειάζεται να πιστοποιηθεί και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας και κυρίως μετά από αυτό σε κάθε δήμο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία