Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - Μαζικός αγώνας για να τους σταματήσουμε

Φωτογραφία

Η Αριστερά οφείλει να οργανώσει έγκαιρα τη συμπαράσταση, δίνοντας ξεκάθαρη πολιτική στήριξη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Μ ε πρόσχημα για πολλοστή φορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η συγκυβέρνηση προχωράει την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, όπως αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι. Στη,ν πραγματικότητα η συγκυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εφαρμόζοντας τις προσταγές της μνημονιακής πολιτικής και προσπαθώντας να ικανοποιήσει τα αιμοβόρα κοράκια της αγοράς που ετοιμάζονται να ξεσκίσουν τις σάρκες της κερδοφόρας επιχείρησης, όπως ο Μυτιληναίος, ο Κοπελούζος, η Gazprom (Ρωσία), αλλά και γερμανικές εταιρείες. Το εργατικό κίνημα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ χρειάζεται έγκαιρα να οργανώσουμε την απάντησή μας. Δεν θα τους περάσει!

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης
Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια, ως στις αρχές του 2016 το αργότερο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ως τα τέλη Μάη θα προχωρήσει τις διαδικασίες του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ, προκειμένου τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο να δημοσιευτεί η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον επενδυτή που θα αποκτήσει, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μερίδιο ως το 49% και το μάνατζμεντ της εταιρείας. Στόχος είναι η διαδικασία να τελειώσει φέτος το Δεκέμβριο, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουν και οι άλλες δύο φάσεις που θα παραδώσουν ολοκληρωτικά την ηλεκτρική ενέργεια στα αρπακτικά της αγοράς. Η πρώτη κρίσιμη μάχη είναι αυτή της πλήρους ιδιωτικοποίησης του δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ) που προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013. Αν δεν περάσει, τότε η ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει ποτέ.

Η συγκυβέρνηση, για να αιτιολογήσει την ιδιωτικοποίηση, μιλάει για την υποχρέωσή της να ανοίξει την αγορά ενέργειας. Λέει απροκάλυπτα ψέματα. Η αγορά της ενέργειας έχει ήδη ανοίξει στην Ελλάδα, όπου ήδη λειτουργούν με ιδιωτική κατοχή 7 μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου, με εγκατεστημένη ισχύ 2635 MW, και οι οποίες το 2012 πούλησαν το 32,3% της ζητούμενης ενέργειας. Επίσης σε ιδιώτες ανήκει το 95% της εγκατεστημένης ισχύος από τα αιολικά πάρκα αλλά και το 100% της εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Όσο για την ηλεκτρική ενέργεια υπήρχε απελευθέρωση της εμπορίας με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, με τις ENERGA και HELLAS POWER να παίρνουν 201.000 πελάτες και τελικά να αρπάζουν τα χρήματα και να φεσώνουν τη ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση επιχαίρει ότι τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΗ θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ. Πρώτον, τα λεφτά αυτά προδιαγράφουν ένα σκανδαλώδες ξεπούλημα της ΔΕΗ, όταν το Βέλγιο που είναι χώρα μικρότερη της Ελλάδας κοστολογεί τη δική του δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού στα 70 δισ. ευρώ. Δεύτερον, η ΔΕΗ δεν πρέπει να πουληθεί, όσο μεγάλη και αν είναι η τιμή. Ο πιο βασικός λόγος που δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια είναι ότι ο ηλεκτρισμός είναι ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση. Και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί ούτε το μνημόνιο, ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανένας ιδιώτης που θα επιχειρήσει να αγοράσει τη ΔΕΗ. Πρώτο γιατί ο ιδιώτης θα προχωράει άμεσα σε διακοπές ρεύματος, γιατί το μόνο που θα τον νοιάζει θα είναι το κέρδος του. Και αυτό θα συμβαίνει σε μια χώρα που ήδη οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στο 30%, ποσοστό αντίστοιχο της καλπάζουσας ανεργίας.

Δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά θα εκτοξευθεί στα ύψη. Άρα πρόσβαση στο δικαίωμα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έχουμε όλοι, παρά μόνο αυτοί που και τώρα έχουν προνόμια: οι μεγαλοβιομήχανοι που πληρώνουν για τα κάτεργά τους μειωμένα τιμολόγια. Για όσους έχουν διαφορετική άποψη ας ρίξουν μια μάτια στο τι έγινε σε διάφορες άλλες χώρες. Πιο διδακτικό είναι το παράδειγμα της Βρετανίας.

Το παράδειγμα
Το 1990 η Βρετανία προχώρησε στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της CEGB, της βρετανικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Η αναδιάρθρωση περιελάμβανε το σπάσιμο της CEGB σε τέσσερις εταιρείες (εκ των οποίων οι τρεις πρώτες ιδιωτικοποιήθηκαν άμεσα): τη National Power και την PowerGen, που ανέλαβαν τα γεωθερμικά εργοστάσια, τη National Grid, που ανέλαβε το δίκτυο υψηλής τάσης, και τη Nuclear Electric, που ανέλαβε τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής. Μέσα σε 6 χρόνια τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκσυγχρονίστηκαν και η παραγωγικότητα της εργασίας υπερδιπλασιάστηκε. Η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 9,5 MW που αντιστοιχούσε στο 20% της ζήτησης σε περιόδους αιχμής. Παράλληλα με τις ανωτέρω επενδύσεις, η χρήση του άνθρακα, που αποτελούσε τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντικαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό από το πολύ οικονομικότερο φυσικό αέριο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στη Βρετανία να μειωθεί κατά 50%.

Και οι καταναλωτές; Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας (http://rru.worldbank.org/documents/publicpolicyjournal/124newbe.pdf),  οι εταιρείες ηλεκτρισμού κέρδισαν από όλη αυτή την ιστορία 9–11 δισ. ευρώ, σε σημερινές ισοτιμίες, ενώ οι τιμές παρέμειναν αδικαιολόγητα υψηλές και τα «ενεργειακώς φτωχά» νοικοκυριά (αυτά που αναγκάζονται να δαπανούν πάνω από το 10% των εισοδημάτων τους σε λογαριασμούς ενέργειας) αυξήθηκαν από 2 σε 3,5 εκατ. νοικοκυριά. Οι καταναλωτές έχασαν κάπου 1,4–5 δισ. ευρώ μέσα σε μία εξαετία!

Αντίσταση
Η κυβέρνηση πρέπει να μας βρει απέναντί της, όπως αυτή του Μπορίσοφ στη Βουλγαρία, όπου οι διαδηλωτές την έριξαν ζητώντας την εθνικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την εκδίωξη των ξένων εταιρειών, μετά από αυξήσεις τιμολογίων, που έφτανα και το 13%.  Εδώ είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά γιατί η ιδιωτικοποίηση δεν έχει γίνει. Η εμπειρία από τις παλιότερες μάχες των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά και από την πρόσφατη μάχη των καθηγητών, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, η τρόικα και οι καπιταλιστές θα κάνουν τα πάντα για να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ: θα ρίξουν τόνους λάσπης από τα μεγαλοκάναλα ή θα ξεθάψουν από το συρτάρι πραγματικά αμαρτωλές ιστορίες του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, που σε μεγάλο βαθμό είχε επιβάλλει η ΠΑΣΚΕ και στη ΔΕΗ.

Όμως, αν το κόστος είναι να μην μπορούμε μέσα στη φτώχεια και τη δυστυχία που μας επιβάλλει το μνημόνιο να έχουμε και ρεύμα, αυτό είναι αρκετός λόγος για να ξεσηκωθούμε. Να δημιουργήσουμε έγκαιρα κοινές επιτροπές αγώνα με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, που στην πλειοψηφία τους είναι χτυπημένοι εξίσου με όλους μας από το μνημόνιο και τις περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα. Να μην τους αφήσουμε μόνους τους στη μάχη.
Η Αριστερά οφείλει να οργανώσει έγκαιρα τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, παίρνοντας ψηφίσματα από συλλόγους και φορείς, από άλλα εργατικά σωματεία, από όλο τον κόσμο, δίνοντας ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στους αγώνες τους και δηλώνοντας χωρίς ενδοιασμούς ότι σε περίπτωση δικής της κυβέρνησης θα επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ χωρίς να αποζημιώσει τους ιδιώτες, θα επαναπροσλάβει όσους εργαζόμενούς της έχουν απολυθεί, θα μειώσει την τιμή του ρεύματος για τους εργαζόμενους και θα διαθέτει δωρεάν ρεύμα σε ανέργους και ευπαθείς ομάδες. Ότι θα κόψει τα προνόμια των μεγαλοβιομηχάνων, επιβάλλοντας αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουν τα εργοστάσια, και θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των μονάδων και του δικτύου της ΔΕΗ με στόχο την πλήρη ενεργειακή επάρκεια για τον πληθυσμό της χώρας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία