Εργαζόμενοι Softex: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία Softex, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο και να τους οδηγήσει στον σκληρό δρόμο της ανεργίας. Την Παρασκευή 11 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η τελευταία κινητοποίησή τους.
Οι 131 εργαζόμενοι της Softex στο εργοστάσιο του Βοτανικού πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Προσπαθώντας να επιτύχουν τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και από εκεί πήγαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση, με το υπουργείο και την εργοδοσία. Το υπουργείο είχε... ξεχάσει (!!) να καλέσει τον εργοδότη αλλά κάτω από την πίεση των εργαζομένων τελικά κάλεσε νέα τριμερή συνάντηση την Τετάρτη 16 Μάρτη, που θα γίνει και νέα κινητοποίηση των εργαζομένων της Softex.
Οι εργοδότες προς το παρόν δηλώνουν αμετακίνητοι στη θέση τους για κλείσιμο του εργοστασίου και ήδη ανακοίνωσαν πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης με αυξημένο μπόνους που προβλέπει 50% επιπλέον της κανονικής αποζημίωσης. Μάλιστα έχουν αρχίσει ήδη τους εκβιασμούς, καθώς «απειλούν» τους εργαζόμενους ότι αν δεν υπογράψουν την «οικειοθελή» αποχώρησή τους ως τα τέλη Μάρτη, τότε θα χάσουν το μπόνους.
Στη γενική τους συνέλευση, που έγινε την Τετάρτη 9 Μάρτη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην υπογράψει κανείς και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Πετσοκόβουν επιδόματα, μειώνουν μισθούς
Νέες μειώσεις μισθών αναμένεται να υποστούν οι δημοτικοί υπάλληλοι. Στο στόχαστρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν μπει δύο κατηγορίες επιδομάτων. Όσοι εργαζόμενοι στους δήμους έπαιρναν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας πρέπει να το ξεχάσουν. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα, όσοι εργάζονται σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, θα δουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται αρκετά, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να καταργήσει και το επίδομα απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών.
Παρά την αρχική αποτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης να καταργήσει το επίδομα απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών, οι μνημονιακές πολιτικές τής επιβάλλουν να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια. Έτσι στο άρθρο 19 του Ν. 4354/2015 συμπεριέλαβε εξουσιοδοτική διάταξη η οποία προβλέπει πως μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016 θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επανακαθορίζει τα κριτήρια χορήγησης του ως άνω επιδόματος. Δηλαδή είτε θα το καταργήσει είτε θα μειώσει τους δικαιούχους.
Όσο για την κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το πρόσφατο ατύχημα του συμβασιούχου εργαζόμενου στην καθαριότητα στο Δήμο Ηρακλείου της Κρήτης, ο οποίος έπεσε από το απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αποδεικνύει ότι κακώς καταργήθηκε. Τουλάχιστον όσο η κυβέρνηση απαγορεύει στους δήμους τις προσλήψεις με αποτέλεσμα η εργασία να εντατικοποιείται. Προφανώς το κακό προηγούμενο που καθιέρωσε στο χώρο η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, κυρίως η ΠΑΣΚΕ, που αντί να διεκδικεί πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς διεκδικούσε επιδόματα, έρχεται τώρα να γίνει όπλο στα χέρια της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στους δήμους.
Η κατάσταση απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες από τις παρατάξεις της Αριστεράς στον κλάδο για να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κινητοποιήσεις και δράσεις σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται κατ’ αρχάς από το Ασφαλιστικό και την αξιολόγηση και συνολικά από το μνημόνιο.
Σύσκεψη για τα νοσοκομεία της Ηπείρου
Σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων της Ηπείρου και των γύρω περιοχών πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Μάρτη. Η σύσκεψη καλείται από το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και θα γίνει στις 11.00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Νοσοκομείων του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.
Έχουν καλεστεί σε αυτήν τα σωματεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και των Γενικών Νοσοκομείων Άρτας, Κέρκυρας, Φιλιατών, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, καθώς και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η μνημονιακή πολιτική στα νοσοκομεία και που τα οδηγεί σε λειτουργική κατάρρευση.
Σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ξανά συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών, τμημάτων αλλά και ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων, καθώς και η αλλαγή ρόλου αρκετών από αυτές στο όνομα ενός νέου υγειονομικού χάρτη, με βάση τις μνημονιακές επιταγές και τις δεσμεύσεις της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα συζητηθούν επίσης οι νέες ρυθμίσεις του λεγόμενου «παραλλήλου προγράμματος» της κυβέρνησης στην υγεία. Δηλαδή η πιλοτική λειτουργία νοσοκομείου του ΕΣΥ ως ανώνυμης εταιρείας, η εμπλοκή στη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ με προγραμματικές συμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικών φορέων, ΜΚΟ κ.λπ., οι ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους κ.ά. Μέρος της συζήτησης θα είναι και η προσπάθεια να διερευνηθεί αν μπορούν τα νοσοκομεία της περιοχής να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τη μεταφορά προσφύγων στην περιοχή, κάτι που μοιάζει σχετικά απίθανο, με βάση τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε αυτά τα νοσοκομεία.
Στόχος, αφού αναδειχθούν όλα τα ζητήματα να υπάρξουν αποφάσεις για κοινές κινητοποιήσεις που θα υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία ντόπιων και προσφύγων και θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών σώζοντας τα δημόσια νοσοκομεία.
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στο ΑΠΘ
Οι εργολαβίες όχι απλά εξακολουθούν να ζουν με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ζουν και βασιλεύουν, και οι εργολάβοι επιδίδονται με την ανοχή της κυβέρνησης σε όργιο αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, με απλήρωτους εργαζόμενους, εργαζόμενους που δουλεύουν ανασφάλιστοι, εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις της πλάκας και που απολύονται με το παραμικρό.
Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών σπάνια κινητοποιούνται και σπάνια τολμάνε να αντισταθούν στο μεσαίωνα που έχουν επιβάλει την τελευταία 20ετία οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, προ μνημονίων και ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή αυτών από το 2010 και μετά. Αν δεν υπάρχει άμεση συμπαράσταση και από τους μόνιμους συναδέλφους τους, τότε συνήθως τα προβλήματά τους μένουν στο σκοτάδι.
Τελευταίο κρούσμα οι συνεχείς απολύσεις εργολαβικών υπαλλήλων που προσφέρουν την εργασία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι συνάδελφοί τους, διοικητικοί υπάλληλοι στο ΑΠΘ, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 11 Μάρτη στάση εργασίας και κινητοποίηση μπροστά στο κτίριο της διοίκησης του πανεπιστημίου, απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν όσοι έχουν απολυθεί μέχρι σήμερα. Ακόμη και τον ακριβή αριθμό των απολύσεων δεν έχει γίνει εφικτό να τον μάθουμε.
Όπως τόνισαν στην ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΑΠΘ, οι πρώτοι που χτυπιούνται είναι πάντα οι «εύκολοι» στόχοι: οι εργολαβικοί και οι συμβασιούχοι. Αλλά πλέον κανείς, μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων, δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής. Άλλωστε οι απολύσεις είναι συνέπεια και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο.
Μόνη λύση απέναντι σε αυτή την πιθανή λειτουργική κατάρρευση του ΑΠΘ που πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς, είναι η άμεση ενίσχυση του πανεπιστημίου από τον κρατικό προϋπολογισμό, έστω και με έκτακτα κονδύλια. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να προχωρήσει και η μεταφορά των εργολαβικών εργαζομένων στη δύναμη του πανεπιστημίου, όπου και πραγματικά ανήκουν, με την κατάργηση των εργολαβιών και κάθε μορφής επισφαλούς και ελαστικής εργασίας.