Οι ελεύθεροι χώροι πάνω από τα κέρδη

Η κυβέρνηση χαρίζει Βοτανικό, Ν. Φιλαδέλφεια, Γουδή στο κεφάλαιο, τάζοντας γήπεδα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Σ ε πανηγυρικούς τόνους, την περασμένη εβδομάδα, κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσαν την επαναφορά ενός παλαιότερου σχεδίου για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο πάρκο Γουδή. 
Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, παρότι θεσμοθετήθηκε (μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων των γύρω περιοχών) και συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη έκταση του Υμηττού που τελεί υπό προστασία (σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, αλλά και με βάση το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας Ν. 4277/2014), δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. 
Με βάση τη «νομιμότητα», που συχνά-πυκνά επικαλείται η κυβέρνηση ως επιχείρημα, στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπεται η ανέγερση καμίας μεγάλης κατασκευής, όπως π.χ. ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αντίθετα, επιτρέπονται μόνο ήπιες δράσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι το κλειστό γυμναστήριο-θέατρο Μπάντμιντον και τα γραφεία της ΕΠΟ, που βρίσκονται εντός της έκτασης, παραβιάζουν το Προεδρικό Διάταγμα και έχουν κριθεί κατεδαφιστέα! Ο χώρος που προορίζεται για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού βρίσκεται πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ανήκει στη ζώνη Δ1 και στο ΠΔ περιγράφεται ως «Περιφερειακή Ζώνη κοινωφελών λειτουργιών και Σύνδεσης με τον αστικό ιστό Πάρκο Γουδή». 
Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν και για άλλες πτυχές του φαραωνικού σχεδίου. Ο περίφημος νόμος της «Διπλής Ανάπλασης» προέβλεπε ότι η έκταση της Λ. Αλεξάνδρας θα ανταλλασσόταν με χώρο στο Βοτανικό και η κατεδάφιση του σημερινού γηπέδου του ΠΑΟ θα γινόταν μετά την ανέγερση του νέου γηπέδου. Επίσης, στο Βοτανικό, πέρα από τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ, θα μεταφέρονταν και τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Ανάλογες «πρόνοιες», ώστε να παρακαμφθούν εμπόδια όπως αυτά που αντιμετώπισε η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα προβλέπονται και στην περίπτωση που προχωρήσει το Γουδή. Κάτι τέτοιο απαιτεί σημαντικές τροποποιήσεις σε νομικό επίπεδο, όπως και γενναία χρηματοδότηση –εκτός από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής, που χαρίζει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ...
Η Alpha Bank, που φέρεται διατεθειμένη να δανειοδοτήσει το 60% του έργου, «καίγεται» για να «τρέξει» η όλη διαδικασία, για έναν πολύ σημαντικό λόγο: εδώ και 1,5 χρόνο έχει περιέλθει στην κατοχή της το εμπορικό κέντρο του Μπάμπη Βωβού στον Βοτανικό, το οποίο έχει κωλύσει. Η τράπεζα πιέζει την κυβέρνηση να «απεγκλωβίσει» τον χώρο του εμπορικού κέντρου από το σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης», διότι έχει δεχθεί μια εξαιρετική προσφορά από τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία Χέινς, η οποία θέλει να αγοράσει το εμπορικό κέντρο του Βωβού για να δημιουργήσει εκεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Με το να προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός στο Γουδή, για να δημιουργηθεί στην περιοχή του Βοτανικού (πλην του εμπορικού κέντρου) κι ένας άλλος χώρος πρασίνου.
Οι άλλοτε υπερασπιστές των ελεύθερων χώρων όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών στο Γουδή, αλλά ανασύρουν από το συρτάρι μια απαράδεκτη πρόταση, βγάζοντας μάλιστα χαρούμενες φωτογραφίες με τον υιό... Μπαλτάκου, που τυγχάνει πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ. Τη στιγμή που λεφτά για συντάξεις, νοσοκομεία, σχολεία, ακόμα και για τη σύσταση φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου δεν βρίσκονται, ετοιμάζουν ακόμα ένα προκλητικό δώρο στους βαρόνους του ποδοσφαίρου, τους μεγαλοεργολάβους και τους τραπεζίτες. 
Οι ψηφοθήρες του Μαξίμου, έχοντας διαρρήξει τους δεσμούς τους με τα λαϊκά στρώματα, αναζητούν όλο αγωνία γέφυρες με τον κόσμο του κεφαλαίου, με γνώμονα την παράταση του κυβερνητικού βίου και με σαφή κατεύθυνση: «νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή». Ακόμα και αν αυτό σημαίνει λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και καταστροφή του περιβάλλοντος στο Ελληνικό, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Γουδή κ.α. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει στέρηση πολύτιμων οικονομικών πόρων για τις ανάγκες όλων μας, σε μια κοινωνία τσακισμένη από τα μνημόνια. 
Η απειλή για έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου στο Λεκανοπέδιο είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι συλλογικότητες κατοίκων σε όλη την Αττική ξέρουν καλά τον δρόμο του αγώνα. Και θα τον βαδίσουν για άλλη μια φορά, πέρα από οπαδικές προτιμήσεις και χωρίς να «τσιμπάνε» στα κυβερνητικά τεχνάσματα. Γιατί και γήπεδο μεγαθήριο και Πάρκο στο Γουδή φαντάζει μεγαλύτερη εξαπάτηση και από τα «αντίμετρα» του Τσακαλώτου.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία