Το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα»

Φωτογραφία

Εικαστικά, ιστορία, οικονομία, πολιτική

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Η άνοιξη βρήκε την Κομμούνα προετοιμασμένη με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων. 
Ιστορικές συναντήσεις 
Συνεχίζοντας τις συναντήσεις ιστορικών στο χώρο (Τασούλα Βερβενιώτη, Προκόπης Παπαστράτης), στις 22 Μάρτη, οι εκδόσεις Red Marks παρουσιάζουν το βιβλίο του ιστορικού Κώστα Γαγανάκη «Θουκυδίδης ή Ευσέβιος: Προτεσταντική ιστοριογραφία στη Γαλλία των θρησκευτικών πολέμων 1560-1600», των εκδόσεων Πόλις. Η παρουσίαση θα γίνει στις 19:30 μμ και για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός  Χρυσάνθη Αυλάμη (Πάντειο), ο ιστορικός Νίκος Κοκκομέλης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας. Το βιβλίο περιγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο άρχισε να διαμορφώνεται μια νέα αντίληψη για την ιστοριογραφία στη Γαλλία του 16ου αιώνα, μια νέα ιστορία που συγκρούστηκε μετωπικά με την κανονιστική καλβινιστική  αντίληψη περί ιερής ιστορίας και συνιστά μια «ιστοριογραφική επανάσταση» που άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη της Ιστορίας.
Σεμινάρια
Στο μεταξύ συνεχίζεται το σεμινάριο εισαγωγής στη μαρξιστική κριτική  του καπιταλισμού με θέμα: «Διαβάζοντας τις θεωρίες του Μαρξ για τον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση της εργασίας», με εισηγητή τον οικονομολόγο-ερευνητή Ηλία Ιωακείμογλου. Ο τρίτος κύκλος του σεμιναρίου περιλαμβάνει τρεις ακόμα συναντήσεις: Σάββατο 1 Απρίλη, ώρες 18:00-21:00, Κυριακή 2 Απρίλη, ώρες 18:00-21:00, Τετάρτη 5 Απρίλη, ώρες 18:00-21:00. Η συμμετοχή στους προηγούμενους κύκλους ήταν μεγάλη και μέρος του υλικού θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων μηνών.
100 χρόνια από τη
Ρωσική Επανάσταση

Το Ινστιτούτο δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει στον διεθνή διάλογο που έχει ανοίξει με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την οκτωβριανή επανάσταση. Στο χώρο τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αρκετές συζητήσεις-εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν πολλές και διαφορετικές πτυχές της επανάστασης που συγκλόνισε τον κόσμο.
Την Παρασκευή 10 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε ήδη συζήτηση για την επανάσταση του 1905, με ομιλητή τον Βασίλη Μορέλα, με στόχο την εισαγωγή όσων  ενδιαφέρονται για το θέμα με τίτλο: «1905: Η γενική πρόβα της επανάστασης του 1917».
Η επόμενη συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 30/3, με θέμα τον Φλεβάρη του 1917, την ανατροπή του τσάρου, την εμφάνιση των Σοβιέτ και τη μεταστροφή των μπολσεβίκων προς τη Διαρκή Επανάσταση (από τη «Δημοκρατική δικτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς» στις «Θέσεις του Απρίλη»). Εισηγητές θα είναι ο Πάνος Κοσμάς και ο Χρήστος Κεφαλής (εκδότης της Μαρξιστικής Σκέψης).
Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις για την τέχνη (Ρώσικη Πρωτοπορία), για τη λογοτεχνία, για το γυναικείο ζήτημα και την έμφυλη διάσταση της επανάστασης, για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του 1917, καθώς και για την ερμηνεία της σταλινικής αντεπανάστασης.
Γίνε φίλη/ος 
της Κομμούνας

Η Κομμούνα φιλοδοξεί από την αρχή να είναι ένας χώρος συνάντησης και συζήτησης, χώρος πολιτισμού, εργαστήρι ιδεών και δράσεων. Οι εκδηλώσεις μας δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τις ιδέες, το χρόνο που διαθέτουν πολλές και πολλοί, αλλά και χωρίς τους πόρους που εξασφαλίζει ο χώρος χάρη στις συνεισφορές των φίλων της Κομμούνας. Για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας, χρειαζόμαστε τις ιδέες, τη δημιουργικότητα, τις προτάσεις και την ενίσχυσή σας. Προμηθευτείτε την κάρτα φίλου από το βιβλιοπωλείο του πολυχώρου (Ιουλιανού 67, καθημερινά). 

«Made in Europe» του Μιχάλη Κουντούρη

 

Η πρώτη εικαστική έκθεση στον χώρο είναι γεγονός. Στις 15 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης σκίτσου «Μade in Europe» του Μιχάλη Κουντούρη. Για τον σκιτσογράφο μίλησαν ο Γιώργος Σταματόπουλος δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο γνωστός σκιτσογράφος Soloup, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και η Λίνα Παλλάκη, εθελόντρια στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (ΚΣΜ).
Στο χαιρετισμό της η Λ. Παλλάκη ευχαρίστησε τον Μιχάλη Κουντούρη για τη χρόνια συνεργασία του με το Κυριακάτικο και για τα σκίτσα του που έχουν ομορφύνει το ετήσιο ημερολόγιο που εκδίδεται για την οικονομική ενίσχυση του σχολείου. Αναφέρθηκε στη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ και στην ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα, για να μετακινούνται ελεύθερα και με αξιοπρέπεια όλοι οι άνθρωποι. Η εθελόντρια του σχολείου έθεσε στη συζήτηση το πολιτικό πλαίσιο που γεννά τις ρατσιστικές πολιτικές και παρουσίασε τις δράσεις του ΚΣΜ.
Από τη μεριά του ο Γιώργος Σταματόπουλος, που αναφέρθηκε στη «μαγική τέχνη» της γελοιογραφίας, όπως την ονόμασε, μίλησε για τον καλλιτέχνη Μιχάλη Κουντούρη, λέγοντας ότι «με ελάχιστες πινελιές κατασκευάζει ένα δικό του σύμπαν… φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές των γεγονότων με τις λεπτές γραμμές του, που είναι γραμμές απίστευτα μακρινών οριζόντων (…) Το έργο του ξεχειλίζει από συμπάθεια στους κατατρεγμένους και από έναν ατόφιο ανθρωπισμό».
Ιδιαίτερα κατατοπιστικός ως προς τις τεχνικές που επιλέγει ο Μιχάλης Κουντούρης και το περιεχόμενο της δουλειάς του σκιτσογράφου ήταν ο Soloup, ο οποίος παρουσίασε τα έργα του Κουντούρη ως γρίφους, ως τεστ εξυπνάδας, που είναι φτιαγμένα σε μια διεθνή γλώσσα που μπορεί να διαβαστεί από ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων. Το μήνυμα είναι ευανάγνωστο και δεν χρειάζεται τη συνοδεία λόγου.
Τέλος ο ίδιος ο Μ. Κουντούρης, φανερά συγκινημένος από τα λόγια των συνομιλητών-τριών του και το ζεστό κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα, μοιράστηκε με το κοινό τη συγκλονιστική εμπειρία του να κοιτούν τα σκίτσα του πρόσφυγες και μικρά παιδιά. Οι διαφορετικές νοηματοδοτήσεις που δίνει στο έργο ένα μικρό παιδί ή τα δάκρυα των προσφύγων που του λένε ευχαριστώ για την αποτύπωση της εμπειρίας του, είναι η καλύτερη επιβράβευση για τον καλλιτέχνη.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 24 Μάρτη.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία