αριστερά

Η ριζοσπαστική Αριστερά και η πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό

Είναι γνωστό ότι η εφαρμοσμένη, συγκεκριμένη πολιτική είναι πολύ πιο δύσκολη από τη γενική ιδεολογική προπαγάνδα.

Φεστιβάλ UNITY της ΛΑΕ: Οι «μικρές» συζητήσεις που συνάντησαν τις αγωνίες του κόσμου μας

Σ τις 22 και 23 Ιούνη συμμετείχαμε στο φεστιβάλ της ΛΑΕ, UNITY, μαζί με πολύ κόσμο που έδειξε ενδιαφέρον για τον συμμαχικό σχηματισμό της Αριστεράς.

Φεστιβάλ Unity 2018

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το Δεύτερο Φεστιβάλ Unity από τις δυνάμεις της ΛΑΕ, στη Γεωπονική Σχολή, με κεντρικό σύνθημα «Αντίσταση για την ανατροπή».

Η ριζοσπαστική Αριστερά και η μετωπική πολιτική

Είναι ώρα να μετρήσει ο καθένας τη σημασία των επιλογών του, να δει (και να αποδεχθεί…) το πού οδηγούν στην τελική τους κατάληξη, να αναλάβει το κάθε «επιτελείο» την ευθύνη που του αναλογεί, ώστε όλοι να κριθούν (κριθούμε) από το πού οδηγούν (οδηγούμε) τα πράγματα…

Ο Μαρξ και η διαχρονικότητα του έργου του

1. Γιατί είμαστε μαρξιστές;

Με ζωντανές συζητήσεις ξεκίνησε το αφιέρωμα στο Μάη του ’68

Σε μια γεμάτη αίθουσα, με κόσμο που ήρθε να ακούσει και να συζητήσει για τον Μάη του ’68, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 5-6 Μαΐου η σειρά εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 στον πολυχώρο του Ινστιτούτου Κομμούνα.

50 χρόνια από την παγκόσμια εξέγερση

Φέτος ολοκληρώνονται 50 χρόνια από το Μάη του ΄68, μια εξέγερση με παγκόσμια εμβέλεια η οποία κατέρριψε τους μύθους και τις εκτιμήσεις μιας αέναης, καπιταλιστικής ανάπτυξης προς όφελος «όλων», συνταράσσοντας το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό της εποχής.

4η Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συνέχιση των ισορροπιών ή σπάσιμο του αδιεξόδου;

Η 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 του Απρίλη.

Η ΛΑΕ να απευθυνθεί στον κόσμο των κινημάτων και στη ριζοσπαστική Αριστερά

Συνέντευξη με τον Χρήστο Τουλιάτο, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και της ΑΡΑΝ

Πολιτική Απόφαση της Συνδιάσκεψης της ΔΕΑ (3-4 Μάρτη 2018)

1.Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας καθορίζεται από τις αβεβαιότητες και τις αστάθειες που προκαλεί η παράταση της διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού.

400 φύλλα «Εργατική Αριστερά»: Εκθέσεις, μουσική, γιορτή!

Την έκδοση των 400 φύλλων της γιόρτασε η «Εργατική Αριστερά» στον Πολυχώρο Κομμούνα το Σάββατο 10/2. Οι συντελεστές και οι φίλοι της εφημερίδας γιόρτασαν με πολύ όμορφες μουσικές και εκθέσεις αλλά και πολύ καλό φαγητό και ποτό.

Ανακοίνωση για το Μακεδονικό

Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κόκκινο Δίκτυο και η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά υπογραμμίζουν τα εξής.

Η Αριστερά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Levica (Αριστερά) είναι ένας σχετικός νέος σχηματισμός της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Συγκεντρώνοντας διάφορες δυνάμεις, κέρδισε 1% στις τελευταίες εκλογές, κι αποτέλεσε την πρώτη στοιχειωδώς ορατή εμφάνιση της Αριστεράς στον πολιτικό χάρτη της γειτονικής χώρας. Δημοσιεύουμε τμήμα ανοιχτής επιστολής που έγραψαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ολόκληρη στο Rproject.gr), που υπενθυμίζει τι θα προσδοκούσε ο γειτονικός λαός από μια πραγματικά αριστερή-αντιιμπεριαλιστική-διεθνιστική πολιτική.

Κοινές δηλώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Το Μακεδονικό ζήτημα είναι πλέον σαφές ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση. Εξελίσσεται ένα πολιτικό παιχνίδι που, αν μείνει αναπάντητο, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές μετατοπίσεις προς τα δεξιά στο κοινωνικό και πολιτικό «εκκρεμές».

Γιορτάζουμε τα 400 φύλλα – Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Στο προηγούμενο φύλλο της «Εργατικής Αριστεράς» συμπληρώσαμε 400 φύλλα και 17 χρόνια συνεχούς έκδοσης, με παρουσία σε εκατοντάδες πολιτικές μάχες. Μια πυκνή διαδρομή γεμάτη όμορφες αλλά και απαιτητικές στιγμές.

Ενισχύστε την «Εργατική Αριστερά»!

Οι τρεις σύντροφοι που υπογράφουμε τα σχετικά άρθρα για τα 400 φύλλα της «Εργατικής Αριστεράς» ανήκουμε στις νεότερες γενιές αγωνιστών και αγωνιστριών, που εντάχθηκαν στο κίνημα και την οργανωμένη πάλη κατά την περίοδο που άνοιγε στις αρχές του 2000 με την αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και έπειτα.

Η «Εργατική Αριστερά» στα χέρια της νεολαίας

Η «Εργατική Αριστερά» έφτασε τα 400 φύλλα και για κάποιους από μας που τη γνωρίσαμε από μαθητές σημαίνει πολλά. Στην εποχή του Ίντερνετ, της γρήγορης πληροφόρησης, της πρόχειρης είδησης και της περιφρόνησης του χαρτιού, η «Εργατική Αριστερά» αποτέλεσε ένα παραδοσιακό εργαλείο γνωριμίας με έναν νέο κόσμο. Τον κόσμο των κινημάτων, της ταξικής πάλης, του αντιρατσισμού και του διεθνισμού.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Ένταξη των συμβασιούχων στα συνδικάτα, χωρίς προϋποθέσεις

Η «ΕΑ» έφτασε τα 400 φύλλα

Οι μεγάλοι σταθμοί και οι πολιτικές μάχες που δώσαμε σε αυτά τα 17 χρόνια

Πλούσιο και ενδιαφέρον το πρόγραμμα της «Κομμούνας» μέσα στις γιορτές

Ο πολυχώρος «Κομμούνα» (Ιουλιανού 67) ακόμη και μέσα στις γιορτές συνεχίζει να είναι ζωντανός και ανοιχτός. Ένα πλούσιο πρόγραμμα από μπαζάρ, εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και προβολές ταινιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

Η Αριστερά, το μέτωπο και το κόμμα

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκυρία που φορτίζεται με δυσκολίες στρατηγικού χαρακτήρα για τους αγωνιστές των κινημάτων αντίστασης και όλης της Αριστεράς.

Το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ

Αποφάσεις σεχταριστικής παθητικότητας

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων - δραστηριοτήτων στην «Κομμούνα»

Πολύ πλούσιο ήταν τις προηγούμενες ημέρες το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα» στην Ιουλιανού 67, με εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.

Μετά το Πολιτικό Συμβούλιο: Οι αναγκαίες επιλογές για τη ΛΑΕ

Στην πολιτική απόφαση του πρόσφατου ΠΣ της ΛΑΕ περιλαμβάνονται μια σειρά εκτιμήσεις και θέσεις που δημιουργούν το έδαφος για μια σαφέστερη πολιτική συνεννόηση στη βάση μιας πιο ξεκάθαρης και προωθημένης πολιτικής γραμμής, τόσο μέσα στη ΛΑΕ όσο και στην ευρύτερη ριζοσπαστική Αριστερά.

Η ΛΑΕ σε σταυροδρόμι: Οι επαναπροσδιορισμοί που είναι αναγκαίοι

Η  ΛΑΕ μπαίνει στην τελική ευθεία μιας αναμέτρησης –και μιας δοκιμασίας που άρχισε με το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών στις 20/9/2015– έχοντας κρατήσει το ρόλο της ως ένα σημαντικό πολιτικά και οργανωτικά «κέντρο» στη ριζοσπαστική Αριστερά.

Οι επιλογές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι συνέπειές τους

Η  απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε αντίθεση με την αντίστοιχη του περασμένου Ιούνη, εμφανίζει τώρα μια πολιτική ενοποίηση των δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτόν τον μετωπικό σχηματισμό της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

«Να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας έχουν κλέψει»

Απόσπασμα από την ομιλία του Αμερικανού σοσιαλιστή και μέλους του κινήματος Black Lives Matter, Καρί Πίτερσεν-Σμιθ στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή

Αέρας διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Κομμούνα

Με ομιλήτριες και ομιλητές από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι φίλοι της Κομμούνας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβρης να βρει την Κομμούνα γεμάτη από κόσμο.

Η ανάγκη ενωτικής ριζοσπαστικής πολιτικής στην Αριστερά

Πώς θα καλυφθεί το κενό που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ–Gr-invest;

Φεστιβάλ της ΛΑΕ: Επιτυχία που δίνει ώθηση και βάζει καθήκοντα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Φεστιβάλ της ΛΑΕ. Στο παλιό αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στις 7 και 8 Ιούλη οργανώθηκε ένα γεγονός που συνδύασε τον πολιτικό και συναυλιακό χαρακτήρα.

Η ΛΑΕ μπροστά σε σημαντικές υποχρεώσεις

Η  συμφωνία στο Eurogroup, που δρομολογεί μια μακρά περίοδο υπερ-λιτότητας, δημιουργεί για τη ριζοσπαστική Αριστερά σημαντικές υποχρεώσεις.

Το πρόγραμμα του Ιούνη στον πολυχώρο «Κομμούνα»

Ο Μάης έκλεισε με δύο εξαιρετικές εκδηλώσεις στην «Κομμούνα».

Άρθρα στελεχών της ΛΑΕ για τη συγκυρία και τα καθήκοντα της Αριστεράς

ΠΣ ΛΑΕ: Οι αναγκαίες πρωτοβουλίες της Αριστεράς για μια ανατρεπτική εναλλακτική

Τα πολιτικά μας καθήκοντα μετά το 4ο μνημόνιο (και εν αναμονή του 5ου)

H υπερψήφιση του 4ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα υποταγής και κοινωνικής καταστροφής για τα λαϊκά στρώματα. Μιας αλυσίδας ατελέσφορης, μιας αλυσίδας δίχως τέλος.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στον πολυχώρο «Κομμούνα»

Πολλές οι επιλογές σε εκδηλώσεις και δράσεις για όσες και όσους αποφασίσουν να επισκεφθούν τον Πολυχώρο της Κομμούνας τον Μάη. Ο Μάης ξεκινά με την βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Red Marks «Καρλ Μαρξ, Η ιστορία της ζωής του», την Τετάρτη 10/5 και με ομιλητές τους Γιάννη Μηλιό, Τάκη Μαστρογιαννόπουλο, Πέτρο Τσάγκαρη και συντονιστή τον Γιάννη Κιμπουρόπουλο.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης στο Πανελλαδικό Συμβούλιο της ΔΕΑ

Να επιμείνουμε στην ενωτική, ριζοσπαστική πολιτική

Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ: Κόμμα παντός καιρού

Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ ενέκρινε ομόφωνα τις Θέσεις της ΚΕ του κόμματος. Νωρίτερα οι Οργανώσεις Βάσης τις είχαν εγκρίνει με ποσοστό 99,3% και οι περιφερειακές προσυνεδριακές συνδιασκέψεις με ποσοστό 99,9%(!).

Κινηματική και πολιτική συμμαχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τώρα!

Συνεπής στην γραμμή της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης, της ολοκληρωτικής εφαρμογής των μνημονίων και της πλήρους υποταγής στις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκλιπαρεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα σημάνει πρόσθετα βάρη για την εργατική και τις άλλες λαϊκές τάξεις.

20ό Συνέδριο ΚΚΕ: Μισό βήμα μπροστά, σταθερά στο «βήμα σημειωτόν» επιτόπου…

Είναι τραγική η εμπειρία στο κομουνιστικό κίνημα που λέει ότι το «μισό βήμα μπροστά», το ημιτελές ξεκαθάρισμα μιας στρατηγικής, η αποφυγή της σύνδεσης του στρατηγικού προσανατολισμού με τα ζητήματα της συγκεκριμένης καθημερινής τακτικής, αποτελούν τη συνταγή για μεγάλες πολιτικές ήττες.

Το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα»

Εικαστικά, ιστορία, οικονομία, πολιτική

Το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα»

Ο  πολυχώρος στην Ιουλιανού είναι πια γεγονός και το πρόγραμμα του χειμώνα ήταν εξαιρετικά πλούσιο, αποδεικνύοντας πόσο αναγκαία ήταν η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι δεν συγκεντρώνονται συχνά για να κουβεντιάσουν.

Η Αριστερά και οι πολιτικές συμμαχίες

Ο κόσμος μας δέχεται μιαν επίθεση καθοριστικής σημασίας. Οργανώνοντας τη μετάβαση προς το Μνημόνιο 4, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θεσμοθετεί απλώς την υπερλιτότητα.

Η πολιτική απόφαση της Συνδιάσκεψης της ΔΕΑ

1. Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από τη συνέχεια της διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού. Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμά της, όχι μόνο δεν διαφαίνεται διέξοδος, αλλά το σύστημα βυθίζεται σε νέες διχαστικές επιλογές (προστατευτισμός και εθνική προτεραιότητα ή συνέχεια της έμφασης στην «παγκοσμιοποίηση»;) που επιδεινώνουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Η ΛΑΕ, η έξοδος από το ευρώ και η Αριστερά

«Για την Αριστερά, η σύγκρουση με τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της παγκοσμιοποίησης, της χρηματοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού δεν προϋποθέτει απόσυρση από τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και φαντασιακή αναδίπλωση στο “ιγκλού” του μικρού μας έθνους- κράτους».  (Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Ο Τραμπ, η παγκοσμιοποίηση και η Αριστερά, iskra 21/1/17).

Η Αριστερά πέρα από τον νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊσμό και τον συντηρητικό ευρωσκεπτικισμό

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι το Brexit του καλοκαιριού 2016 όχι μόνον δεν αποτέλεσε την επίλυση μιας βρετανικής «ιδιαιτερότητας», που πάντοτε ενυπήρχε στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σηματοδότησε ένα ολόκληρο συνεχώς διευρυνόμενο κύμα τάσεων αποδόμησης της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Αυτό το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα εξαπλώνεται σήμερα πλέον σε σημαντικά τμήματα των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία, την ίδια τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία κλπ., που και αν ακόμη δεν είναι πλειοψηφικό, εντούτοις επιδρά καθοριστικά στην πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων. (...)

Για τη συγκρότηση θεματικής Νεολαίας της ΛΑΕ

Ανάγκη πολιτικής-κινηματικής παρέμβασης στη νεολαία

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 20ό Συνέδριό του

Η ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις εισηγητικές «Θέσεις» προς το 20ό Συνέδριό του, που θα γίνει στις 30 Μάρτη-2 Απρίλη 2017. Δεδομένου ότι το ΚΚΕ συσπειρώνει ένα σημαντικό τμήμα των αγωνιστικών δυνάμεων της εργατικής τάξης, οι «Θέσεις» είναι ένα ενδιαφέρον ντοκουμέντο, που αξίζει να διαβαστεί και να συζητηθεί.

Pages