αριστερά

Με μαχητική ενότητα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη προέλαση

Η φετινή ΔΕΘ αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα της αντίδρασης των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην κυβέρνηση, στο κεφαλαίο και στους εθνικιστές.

Οι εκλογές και η πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναδεικνύουν τον εγκλωβισμό της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς, σε μια πορεία συρρίκνωσης της εκλογικής επιρροής της, σε σύγκριση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής και στη συνέχεια της πολιτικής κρίσης.

Το ΚΚΕ και η ΛΑΕ, οι ΑΟΖ και ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο

Σήμερα είναι φανερό ότι το ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και ΕΕ, με την τοπική υποστήριξη ισχυρών στρατιωτικά κρατών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου και τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med, οδηγούν τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό σε παροξυσμό.

Η υπέρβαση της υπάρχουσας κατάστασης στη ριζοσπαστική Αριστερά είναι αναγκαία

Στα πλαίσια του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ οργανώθηκε συζήτηση με θέμα «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται: Μετά τη δεξιά παλινόρθωση πώς διαμορφώνεται το κοινωνικό τοπίο και ποιος ο ρόλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Ακολουθεί η τοποθέτηση της Μαρίας Μπόλαρη, εκ μέρους της ΔΕΑ, υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΛΑΕ.

Η ΛΑΕ, οι εκλογές, η προοπτική

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν για τη ΛΑΕ ένα πολιτικό σοκ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα και η Αριστερά

Τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν μέσα στις πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες δεν πνέει ο άνεμος της ελπίδας αλλά διαδίδεται η αίσθηση της ήττας, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για όλα τα ρεύματα και τις απόψεις που –έστω σε τελευταία ανάλυση– στηρίζονται στην κινητοποίηση και στη διαθεσιμότητα ενός ευρύτερου κόσμου.

Η κρίση της ΛΑΕ

Οι εκλογές ήταν για τη ΛΑΕ μια συντριπτική πολιτική ήττα. Όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αντλήσει από τη δεξαμενή της αγανάκτησης απέναντι στον Τσίπρα, αλλά έχασε και μεγάλο μέρος της επιρροής που είχε στο ξεκίνημά της, το 2015: Πήρε 0,56% (από 2,86% το Σεπτέμβρη του ’15) και 31.180 ψήφους (από 155.242 ψήφους).

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Η ελπίδα στα ριζοσπαστικά, ενωτικά σχήματα της Αριστεράς

Η  τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, αναμφίβολα αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για τις δυνάμεις της Αριστεράς, ιδιαίτερα στο «κεντρικό» πεδίο των Ευρωεκλογών.

Σχετικά με τα όρια μεταξύ «αριστερού» πατριωτισμού και σοσιαλσοβινισμού

Στις αρχές του Μάη, οκτώ διανοούμενοι του «πατριωτικού χώρου» απηύθυναν στο Γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ μια γραπτή πρόσκληση. Σύμφωνα με τον τίτλο της Iskra: «Αγωνιστές του δημοκρατικού πατριωτικού αντιμνημονιακού χώρου απευθύνουν έκκληση συμπόρευσης προς Λαφαζάνη».

Όχι στην Ευρώπη της λιτότητας, του ρατσισμού, του αυταρχισμού και της ακροδεξιάς

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι μια σημαντική πολιτική μάχη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Συνέλευση «Φίλων της Κομμούνας»

Έ χοντας κάνει τον απολογισμό δράσεων το προηγούμενο διάστημα, την Κυριακή 17 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των «Φίλων της Κομμούνας». Φυσικά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των δύο νέων ιδεών: «Λέσχη Ανάγνωσης» και «Ιστορίες Κινηματογράφου».

Πολυχώρος Κομμούνα: Πλούσιο πρόγραμμα για τον Μάρτη

Ο Πολυχώρος Κομμούνα έχει αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (πολιτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών, γιορτές) και φιλοδοξεί να κάνει ακόμα περισσότερα, μένοντας σταθερά ανοιχτή σε κινηματικές και τοπικές συλλογικότητες, σε σωματεία, σε φοιτητικές και καλλιτεχνικές ομάδες και γενικότερα σε ομάδες ή συλλογικότητες που θέλουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις ή εκδηλώσεις.

Η Εργατική Αριστερά γιόρτασε μαζί με τους φίλους της

Η  Εργατική Αριστερά έκλεισε 18 χρόνια κυκλοφορίας και το Σάββατο 16 Φλεβάρη το γιόρτασε με πλήθος φίλων της στον πολυχώρο Κομμούνα.

Το ΚΚΕ, η ριζοσπαστική Αριστερά και οι εκλογές

Κ αμιά συζήτηση για τις προοπτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, μετά την «κωλοτούμπα» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, δεν μπορεί να προχωρήσει σοβαρά αν δεν συνυπολογίσει την εξέλιξη της γραμμής και της τακτικής του ΚΚΕ.

Καμπάνια εγγραφής συνδρομητών για την οικονομική ενίσχυση της "Εργατικής Αριστεράς"

Μ η βρίσκοντας κάποιον καλύτερο τρόπο να «ανοίξουμε» αυτό το άρθρο, θα το κάνουμε με την «κατακλείδα»: Η εφημερίδα «Εργατική Αριστερά» προχωρά σε καμπάνια εγγραφής συνδρομητών, για την οικονομική της ενίσχυση.

Το ΚΚΕ και η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη του 1944

Ό πως παλιότερα έχει γράψει –και σωστά– ο Μ. Μαΐλης, η ιστορία για τους κομουνιστές δεν είναι ένα γενικό «ανασκάλεμα» των στοιχείων και των πληροφοριών για τα γεγονότα του παρελθόντος, είναι η προσπάθεια άντλησης γνώσης μέσα από τη συζήτηση για το παρελθόν, με την προσοχή στραμμένη στα προβλήματα και τους αγώνες του σήμερα.

Η ριζοσπαστική Αριστερά και η πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό

Είναι γνωστό ότι η εφαρμοσμένη, συγκεκριμένη πολιτική είναι πολύ πιο δύσκολη από τη γενική ιδεολογική προπαγάνδα.

Φεστιβάλ UNITY της ΛΑΕ: Οι «μικρές» συζητήσεις που συνάντησαν τις αγωνίες του κόσμου μας

Σ τις 22 και 23 Ιούνη συμμετείχαμε στο φεστιβάλ της ΛΑΕ, UNITY, μαζί με πολύ κόσμο που έδειξε ενδιαφέρον για τον συμμαχικό σχηματισμό της Αριστεράς.

Φεστιβάλ Unity 2018

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το Δεύτερο Φεστιβάλ Unity από τις δυνάμεις της ΛΑΕ, στη Γεωπονική Σχολή, με κεντρικό σύνθημα «Αντίσταση για την ανατροπή».

Η ριζοσπαστική Αριστερά και η μετωπική πολιτική

Είναι ώρα να μετρήσει ο καθένας τη σημασία των επιλογών του, να δει (και να αποδεχθεί…) το πού οδηγούν στην τελική τους κατάληξη, να αναλάβει το κάθε «επιτελείο» την ευθύνη που του αναλογεί, ώστε όλοι να κριθούν (κριθούμε) από το πού οδηγούν (οδηγούμε) τα πράγματα…

Ο Μαρξ και η διαχρονικότητα του έργου του

1. Γιατί είμαστε μαρξιστές;

Με ζωντανές συζητήσεις ξεκίνησε το αφιέρωμα στο Μάη του ’68

Σε μια γεμάτη αίθουσα, με κόσμο που ήρθε να ακούσει και να συζητήσει για τον Μάη του ’68, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 5-6 Μαΐου η σειρά εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 στον πολυχώρο του Ινστιτούτου Κομμούνα.

50 χρόνια από την παγκόσμια εξέγερση

Φέτος ολοκληρώνονται 50 χρόνια από το Μάη του ΄68, μια εξέγερση με παγκόσμια εμβέλεια η οποία κατέρριψε τους μύθους και τις εκτιμήσεις μιας αέναης, καπιταλιστικής ανάπτυξης προς όφελος «όλων», συνταράσσοντας το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό της εποχής.

4η Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συνέχιση των ισορροπιών ή σπάσιμο του αδιεξόδου;

Η 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 του Απρίλη.

Η ΛΑΕ να απευθυνθεί στον κόσμο των κινημάτων και στη ριζοσπαστική Αριστερά

Συνέντευξη με τον Χρήστο Τουλιάτο, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και της ΑΡΑΝ

Πολιτική Απόφαση της Συνδιάσκεψης της ΔΕΑ (3-4 Μάρτη 2018)

1.Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας καθορίζεται από τις αβεβαιότητες και τις αστάθειες που προκαλεί η παράταση της διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού.

400 φύλλα «Εργατική Αριστερά»: Εκθέσεις, μουσική, γιορτή!

Την έκδοση των 400 φύλλων της γιόρτασε η «Εργατική Αριστερά» στον Πολυχώρο Κομμούνα το Σάββατο 10/2. Οι συντελεστές και οι φίλοι της εφημερίδας γιόρτασαν με πολύ όμορφες μουσικές και εκθέσεις αλλά και πολύ καλό φαγητό και ποτό.

Ανακοίνωση για το Μακεδονικό

Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κόκκινο Δίκτυο και η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά υπογραμμίζουν τα εξής.

Η Αριστερά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Levica (Αριστερά) είναι ένας σχετικός νέος σχηματισμός της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Συγκεντρώνοντας διάφορες δυνάμεις, κέρδισε 1% στις τελευταίες εκλογές, κι αποτέλεσε την πρώτη στοιχειωδώς ορατή εμφάνιση της Αριστεράς στον πολιτικό χάρτη της γειτονικής χώρας. Δημοσιεύουμε τμήμα ανοιχτής επιστολής που έγραψαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ολόκληρη στο Rproject.gr), που υπενθυμίζει τι θα προσδοκούσε ο γειτονικός λαός από μια πραγματικά αριστερή-αντιιμπεριαλιστική-διεθνιστική πολιτική.

Κοινές δηλώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Το Μακεδονικό ζήτημα είναι πλέον σαφές ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση. Εξελίσσεται ένα πολιτικό παιχνίδι που, αν μείνει αναπάντητο, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές μετατοπίσεις προς τα δεξιά στο κοινωνικό και πολιτικό «εκκρεμές».

Γιορτάζουμε τα 400 φύλλα – Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Στο προηγούμενο φύλλο της «Εργατικής Αριστεράς» συμπληρώσαμε 400 φύλλα και 17 χρόνια συνεχούς έκδοσης, με παρουσία σε εκατοντάδες πολιτικές μάχες. Μια πυκνή διαδρομή γεμάτη όμορφες αλλά και απαιτητικές στιγμές.

Ενισχύστε την «Εργατική Αριστερά»!

Οι τρεις σύντροφοι που υπογράφουμε τα σχετικά άρθρα για τα 400 φύλλα της «Εργατικής Αριστεράς» ανήκουμε στις νεότερες γενιές αγωνιστών και αγωνιστριών, που εντάχθηκαν στο κίνημα και την οργανωμένη πάλη κατά την περίοδο που άνοιγε στις αρχές του 2000 με την αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και έπειτα.

Η «Εργατική Αριστερά» στα χέρια της νεολαίας

Η «Εργατική Αριστερά» έφτασε τα 400 φύλλα και για κάποιους από μας που τη γνωρίσαμε από μαθητές σημαίνει πολλά. Στην εποχή του Ίντερνετ, της γρήγορης πληροφόρησης, της πρόχειρης είδησης και της περιφρόνησης του χαρτιού, η «Εργατική Αριστερά» αποτέλεσε ένα παραδοσιακό εργαλείο γνωριμίας με έναν νέο κόσμο. Τον κόσμο των κινημάτων, της ταξικής πάλης, του αντιρατσισμού και του διεθνισμού.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Ένταξη των συμβασιούχων στα συνδικάτα, χωρίς προϋποθέσεις

Η «ΕΑ» έφτασε τα 400 φύλλα

Οι μεγάλοι σταθμοί και οι πολιτικές μάχες που δώσαμε σε αυτά τα 17 χρόνια

Πλούσιο και ενδιαφέρον το πρόγραμμα της «Κομμούνας» μέσα στις γιορτές

Ο πολυχώρος «Κομμούνα» (Ιουλιανού 67) ακόμη και μέσα στις γιορτές συνεχίζει να είναι ζωντανός και ανοιχτός. Ένα πλούσιο πρόγραμμα από μπαζάρ, εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και προβολές ταινιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

Η Αριστερά, το μέτωπο και το κόμμα

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκυρία που φορτίζεται με δυσκολίες στρατηγικού χαρακτήρα για τους αγωνιστές των κινημάτων αντίστασης και όλης της Αριστεράς.

Το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ

Αποφάσεις σεχταριστικής παθητικότητας

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων - δραστηριοτήτων στην «Κομμούνα»

Πολύ πλούσιο ήταν τις προηγούμενες ημέρες το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα» στην Ιουλιανού 67, με εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.

Μετά το Πολιτικό Συμβούλιο: Οι αναγκαίες επιλογές για τη ΛΑΕ

Στην πολιτική απόφαση του πρόσφατου ΠΣ της ΛΑΕ περιλαμβάνονται μια σειρά εκτιμήσεις και θέσεις που δημιουργούν το έδαφος για μια σαφέστερη πολιτική συνεννόηση στη βάση μιας πιο ξεκάθαρης και προωθημένης πολιτικής γραμμής, τόσο μέσα στη ΛΑΕ όσο και στην ευρύτερη ριζοσπαστική Αριστερά.

Η ΛΑΕ σε σταυροδρόμι: Οι επαναπροσδιορισμοί που είναι αναγκαίοι

Η  ΛΑΕ μπαίνει στην τελική ευθεία μιας αναμέτρησης –και μιας δοκιμασίας που άρχισε με το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών στις 20/9/2015– έχοντας κρατήσει το ρόλο της ως ένα σημαντικό πολιτικά και οργανωτικά «κέντρο» στη ριζοσπαστική Αριστερά.

Οι επιλογές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι συνέπειές τους

Η  απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε αντίθεση με την αντίστοιχη του περασμένου Ιούνη, εμφανίζει τώρα μια πολιτική ενοποίηση των δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτόν τον μετωπικό σχηματισμό της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

«Να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας έχουν κλέψει»

Απόσπασμα από την ομιλία του Αμερικανού σοσιαλιστή και μέλους του κινήματος Black Lives Matter, Καρί Πίτερσεν-Σμιθ στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή

Αέρας διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Κομμούνα

Με ομιλήτριες και ομιλητές από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι φίλοι της Κομμούνας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβρης να βρει την Κομμούνα γεμάτη από κόσμο.

Η ανάγκη ενωτικής ριζοσπαστικής πολιτικής στην Αριστερά

Πώς θα καλυφθεί το κενό που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ–Gr-invest;

Φεστιβάλ της ΛΑΕ: Επιτυχία που δίνει ώθηση και βάζει καθήκοντα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Φεστιβάλ της ΛΑΕ. Στο παλιό αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στις 7 και 8 Ιούλη οργανώθηκε ένα γεγονός που συνδύασε τον πολιτικό και συναυλιακό χαρακτήρα.

Pages