αριστερά

Ο  «χώρος» της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς διατηρεί στην Ελλάδα σημαντικές δυνατότητες παρέμβασης και ρόλου στο μαζικό κίνημα και στους πολιτικούς αγώνες. Διατηρεί σχέσεις με ένα ευρύτερο κινηματικό και πολιτικό δυναμικό, πολύτιμο για τις εξελίξεις. 
 

Οι επικείμενες εκλογές θα κρίνουν αν τη διαχείριση των λίγο-πολύ παγιωμένων αστικών στρατηγικών θα συνεχίσουν να ασκούν παράγοντες του περιβάλλοντος Μητσοτάκη συνεπικουρούμενοι από τα στελέχη της ΝΔ, ή αν το έργο αυτό θα αναλάβει ένα πολιτικό προσωπικό προερχόμενο από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ίσως και με τη συμμετοχή παραγόντων της ΝΔ πέραν του κύκλου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη επιδίωξε την πρόκληση/πόλωση της κοινωνίας προκειμένου να τσακίσει τον ιδεολογικοπολιτικό συσχετισμό που διαμορφώθηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και να εγκαθιδρύσει το νεοφιλελεύθερο, αυταρχικό καθεστώς στην οικονομία και στο κράτος, για βάθος χρόνου.

Η  απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» της 8/1, είναι ένα σημαντικό πολιτικό κείμενο. Προδιαγράφει την πολιτική στάση του ΚΚΕ σε μια κρίσιμη περίοδο, που περιλαμβάνει τις επερχόμενες εκλογές, αλλά και την πολύ σημαντική επόμενη ημέρα.
 

Ένας κύκλος δυνάμεων της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης. Συμμετέχουν οι οργανώσεις ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Κ-Σχέδιο, Συνάντηση/Αναμέτρηση, δυνάμεις από τον Κομμουνιστικό Συντονισμό, αλλά και πολλοί και σημαντικοί ανένταχτοι/ες αγωνιστές/στριες. 
 

Το πέπλο της πανδημίας, με την απειλή της επιδείνωσης, καλύπτει πτυχές των πολιτικών εξελίξεων, τους δίνει ένα χαρακτήρα υπόγειας φωτιάς. Παρόλα αυτά, είναι φανερό –τόσο εμπειρικά, όσο πλέον και δημοσκοπικά– ότι ζούμε μια κρίσιμη περίοδο όπου διαμορφώνονται οι αυριανοί διαφορετικοί συσχετισμοί πολιτικής δύναμης. Η περίοδος αυτή μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να επιταχυνθεί. 
 

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναδεικνύουν τον εγκλωβισμό της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς, σε μια πορεία συρρίκνωσης της εκλογικής επιρροής της, σε σύγκριση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής και στη συνέχεια της πολιτικής κρίσης.

Σήμερα είναι φανερό ότι το ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και ΕΕ, με την τοπική υποστήριξη ισχυρών στρατιωτικά κρατών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου και τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med, οδηγούν τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό σε παροξυσμό.

Στα πλαίσια του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ οργανώθηκε συζήτηση με θέμα «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται: Μετά τη δεξιά παλινόρθωση πώς διαμορφώνεται το κοινωνικό τοπίο και ποιος ο ρόλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Ακολουθεί η τοποθέτηση της Μαρίας Μπόλαρη, εκ μέρους της ΔΕΑ, υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΛΑΕ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν μέσα στις πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες δεν πνέει ο άνεμος της ελπίδας αλλά διαδίδεται η αίσθηση της ήττας, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για όλα τα ρεύματα και τις απόψεις που –έστω σε τελευταία ανάλυση– στηρίζονται στην κινητοποίηση και στη διαθεσιμότητα ενός ευρύτερου κόσμου.

Οι εκλογές ήταν για τη ΛΑΕ μια συντριπτική πολιτική ήττα. Όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αντλήσει από τη δεξαμενή της αγανάκτησης απέναντι στον Τσίπρα, αλλά έχασε και μεγάλο μέρος της επιρροής που είχε στο ξεκίνημά της, το 2015: Πήρε 0,56% (από 2,86% το Σεπτέμβρη του ’15) και 31.180 ψήφους (από 155.242 ψήφους).

Στις αρχές του Μάη, οκτώ διανοούμενοι του «πατριωτικού χώρου» απηύθυναν στο Γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ μια γραπτή πρόσκληση. Σύμφωνα με τον τίτλο της Iskra: «Αγωνιστές του δημοκρατικού πατριωτικού αντιμνημονιακού χώρου απευθύνουν έκκληση συμπόρευσης προς Λαφαζάνη».

Έ χοντας κάνει τον απολογισμό δράσεων το προηγούμενο διάστημα, την Κυριακή 17 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των «Φίλων της Κομμούνας». Φυσικά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των δύο νέων ιδεών: «Λέσχη Ανάγνωσης» και «Ιστορίες Κινηματογράφου».

Ο Πολυχώρος Κομμούνα έχει αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (πολιτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών, γιορτές) και φιλοδοξεί να κάνει ακόμα περισσότερα, μένοντας σταθερά ανοιχτή σε κινηματικές και τοπικές συλλογικότητες, σε σωματεία, σε φοιτητικές και καλλιτεχνικές ομάδες και γενικότερα σε ομάδες ή συλλογικότητες που θέλουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις ή εκδηλώσεις.