Όχι στη διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας

Φωτογραφία

Η κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ ιδιωτών και ΜΚΟ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Ψηφίστηκε την Τετάρτη 15 Μάρτη στη βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αναδιοργανώνει την ψυχική υγεία. Στην πραγματικότητα δεν νομοθέτησε ώστε να οργανωθούν καλύτερα και να στελεχωθούν με προσωπικό οι υποστελεχωμένες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας. Αντίθετα νομοθέτησε υπέρ των ιδιωτών και τον δομών των ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον νόμο, θα υπάρχουν τομεακές επιτροπές που ειδικά στην επαρχία θα έχουν να διοικήσουν μόνο οικοτροφεία των ΜΚΟ και κάποιες κλινικές. 
Τομεακές επιτροπές
Το υπουργείο υγείας, που κοκορεύεται ότι προσπαθεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας, ξεχνάει ότι η νοσηλεία ενός ψυχικά ασθενούς κοστίζει 1.300 ευρώ στα δημόσια ψυχιατρεία και τις δημόσιες δομές και 2.800 ευρώ στις ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα η τομεακή επιτροπή θα έχει στην ευθύνη της τις ΜΚΟ για να χρηματοδοτεί τους ιδιώτες σε βάρος της δημόσιας ψυχικής υγείας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποκλείστηκαν από τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο όλοι οι θεσμικοί φορείς του ΨΝΑ-Δαφνί, του μεγαλύτερου δημόσιου ψυχιατρικού νοσοκομείου, που καλύπτει το 50% των εισαγωγών στην Αττική.
Στις τομεακές επιτροπές λόγο για τη διαχείριση της κρατικής χρηματοδότησης θα έχει, εκτός από τις ΜΚΟ, και η ΑΕΜΥ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας). Της γνωστής Ανώνυμης Εταιρείας που της δόθηκε δώρο από τον υπουργό υγείας και την κυβέρνηση το δημόσιο νοσοκομείο της Σαντορίνης, για να το λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Επίσης συστήνονται περιφερειακά συμβούλια τα οποία, εκτός από την εποπτεία των ψυχιατρικών νοσοκομείων, κλινικών και δομών, θα έχουν την ευθύνη να εισηγούνται την κατάργηση Μονάδων και Κλινικών. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτά τα συμβούλια θα μπορούν να μετακινούν προσωπικό εντός του δικτύου, χωρίς να ερωτάται όχι μόνο η γνώμη του εργαζόμενου, αλλά ούτε καν η γνώμη της αρμόδιας ιατρικής ή νοσηλευτικής κλπ. υπηρεσίας του νοσοκομείου. Πρόκειται για ιδιότυπη κινητικότητα που ο μόνος λόγος που εξηγείται είναι η συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, και στην ψυχική υγεία δεν υλοποιεί τη θέση για αποασυλοποίηση των ψυχιατρείων και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα, που ήταν η προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συνέχεια δηλαδή του αρχικού σχεδίου «ψυχαργώς». Ένα σχέδιο που αναθεωρήθηκε στα χρόνια των μνημονίων και, ενώ δεν είχαν δημιουργηθεί ούτε τα μισά από τα 80 προβλεπόμενα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, έβαλε σε υλοποίηση μόνο την τελική φάση του προγράμματος, δηλαδή το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Μια πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ψυχιατρική κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο, ενός Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ενός κέντρου ημέρας, ενός οικοτροφείου και ενός ξενώνα για κάθε 200.000 κατοίκους. Αντίθετα η κυβέρνηση, χωρίς αυτά να έχουν γίνει, γέρνει στην κατεύθυνση του κλεισίματος των ψυχιατρικών νοσοκομείων, κάτι που θα έχει τραγικά αποτελέσματα για όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο ΨΝΑ-Δαφνί, το 40-45% όσων «νοσηλεύονται» είναι άποροι, άνεργοι και μέλη οικογενειών που οικονομικά είναι κάτω του ορίου φτώχειας. Όλοι αυτοί θα πεταχτούν στο δρόμο.
ΨΝΑ-Δαφνί
Άλλωστε και η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει προβεί στους 8 μήνες της θητείας της σε καμία ενέργεια για να βελτιωθούν τα πράγματα στο ΨΝΑ-Δαφνί. Από το 2010 έχουν φύγει από το νοσοκομείο 507 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί μόνο 88, αλλά η διοίκηση δεν έχει κάνει ούτε ένα αίτημα προς το υπουργείο για κάλυψη αυτών των κενών. Δεν έχει ζητήσει την αύξηση της χρηματοδότησης και έχει επαναπαυθεί στη συνεργασία με τους εργολάβους σε καθαριότητα, ιματισμό και σίτιση, παρά τις κορώνες του υπουργείου υγείας ότι στοχεύει στο να τους διώξει από τα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχωράει σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη σίτιση των ασθενών του νοσοκομείου από ιδιωτική εταιρεία, με ετήσιο κόστος 3 εκατ. ευρώ!
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και στη δημόσια ψυχική υγεία έχουν το λόγο. Στο ΨΝΑ-Δαφνί πραγματοποιείται συνέλευση την Πέμπτη 23 Μάρτη με στόχο να αποφασιστούν κινητοποιήσεις για τη μη εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία