Η δεξιά πολιτική υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και της διάλυσης του δημόσιου τομέα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να εφαρμοστεί χρειάζεται και δεξιά πρακτική.
Έτσι, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα μαζικό φαινόμενο άσκησης ατομικής τρομοκρατίας σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους που επιλέγουν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, από την πλευρά διοικήσεων και πολιτικών ηγεσιών που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση σε εργατικούς χώρους, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ.
Πριν ξαναλλάξει προς το χειρότερο ο συνδικαλιστικός νόμος (1264/1982), που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους «θεσμούς», εξαπολύονται μηνύσεις, κλήσεις σε απολογία, διώξεις, απειλές για πειθαρχικά, τιμωρητικές μετακινήσεις, όπως και ανάσυρση και εκδίκαση όλων των διώξεων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων σε αγωνιστές και συνδικαλιστές.
Η απεργοσπαστική τροπολογία, που αναγκάστηκε να ψηφίσει η κυβέρνηση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, για την τιμωρία όσων συμμετείχαν στην απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση» αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός.
Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, για να περάσουν, χρειάζεται να σωπάσουν με κάθε τρόπο οι συνδικαλιστές και το εργατικό κίνημα.
Είναι χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.
Τρομοκράτηση
Στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, μετά το θάνατο μιας ασθενούς τον προηγούμενο χειμώνα, γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου απαίτησαν να διερευνηθούν τα αίτια και συστάθηκαν επιτροπές για το ζήτημα. Η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αντί να χρησιμοποιήσει τα πορίσματα των επιτροπών.
Ο Στ. Κοντονής (υπουργός και βουλευτής της περιοχής) επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους: «Οι τραμπουκισμοί δεν γίνονται ανεκτοί και όσοι μετέρχονται τέτοιες μεθόδους θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».
Δεύτερο ανησυχητικό και ενδεικτικό κρούσμα εμφανίζεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), όπου ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού καλείται σε απολογία και πιθανή πειθαρχική δίωξη, επειδή, εκφράζοντας τη διαφωνία του για οικονομικής φύσης ζητήματα (ασκώντας τα υπηρεσιακά του καθήκοντα), κατηγορείται ότι οδηγήθηκε στο παράπτωμα της «κακόβουλης άσκησης κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».
Επιπλέον, κατηγορείται ότι υπέπεσε στο παράπτωμα της «αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας συμπεριφοράς» κατά την αντιπαράθεση του με άλλον εργαζόμενο!
Εργαλείο
«Γίνεται ξεκάθαρο πως τα μέσα που διαθέτουν οι εκάστοτε διοικήσεις επιστρατεύονται με περισσή ευκολία με σκοπό τον εκφοβισμό και την κάμψη των διαφωνιών… Οι πειθαρχικές διώξεις ήσσονος σημασίας γίνονται σημαντικό εργαλείο προκειμένου η Διοίκηση να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη, μετακίνηση και παύση-απόλυσή μας ανάλογα με τις συμπάθειες και αντιπάθειες και όχι με τη δουλειά μας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου διοικητικού προσωπικού ΓΠΑ.
Ο σύλλογος εργαζομένων έχει αντιδράσει με στάσεις εργασίας μία ώρα κάθε μέρα για τη βδομάδα 6-10 Νοεμβρίου, ενώ είναι ενήμερες και προς έκδοση υποστηρικτικών ανακοινώσεων η ομοσπονδία ΟΔΠΤΕ και η ΑΔΕΔΥ.