Σ το περασμένο φύλλο της «Ε.Α.» φιλοξενήσαμε αναλυτικό άρθρο του Πιέτρο Μπάσο για τον νέο νόμο του Σαλβίνι «για την ασφάλεια και τη μετανάστευση», όπου περιέγραφε ένα δρακόντειο κατασταλτικό πλέγμα που «ρίχνει» στην παρανομία εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες, επιτίθεται στους ζητιάνους, τους άστεγους, τις καταλήψεις στέγης, τους απεργούς που οργανώνουν αποκλεισμούς κ.ο.κ.
Ο νόμος είναι τόσο δρακόντειος κι έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις σε δημοκρατικό-αντιρατσιστικό κόσμο, που μια σειρά δήμαρχοι που προέρχονται από την κεντροαριστερά αρνούνται δημόσια να εφαρμόσουν διάφορες πτυχές του. Πάρμα, Φλωρεντία, Νάπολι και Παλέρμο έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε αυτήν την «ανταρσία των Δήμων». Οι δήμαρχοι αυτών των πόλεων, δεν είναι τίποτα ριζοσπάστες. Προερχόμενοι κατά βάση από το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι συνυπεύθυνοι με όσα εφαρμόστηκαν στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια (και στη λιτότητα αλλά και ενάντια στους μετανάστες). Η σημερινή τους αντίσταση οχυρώνεται κυρίως πίσω από την «αντισυνταγματικότητα» κάποιων διατάξεων και η γραμμή τους είναι είτε η προσφυγή στα δικαστήρια είτε ο διάλογος με την κυβέρνηση για να αλλάξουν επίμαχες διατάξεις.
Η σημερινή αντίδρασή τους δεν λέει πολλά τόσο για αυτούς, όσο για τον Σαλβίνι: που υλοποιεί μια τόσο κραυγαλέα απάνθρωπη πολιτική που υποχρεώνει τοπικούς άρχοντες να πάρουν θέση. Αν θα περάσουν από τα λόγια στις πράξεις και δούμε μια οργανωμένη ανυπακοή στις κυβερνητικές εντολές μένει να φανεί. Υπάρχει ήδη το προηγούμενο του αντιρατσιστή δημάρχου του Ριέτσι που συνέχισε την δική του πολιτική στον Δήμο του και βρέθηκε αντιμέτωπος με γελοίες διώξεις που τον κρατούν στη φυλακή.
Ο Σαλβίνι αρχικά αντέδρασε με ειρωνεία κι αντιπερισπασμό: Απάντησε στο δήμαρχο του Παλέρμο ότι «δεν θα σου στείλω το στρατό, απλά θα επισκεφτώ την πόλη σου για να παραδώσω βίλα μαφιόζου στους Ιταλούς πολίτες». Ο Σαλβίνι κομπάζει για τις πρόσφατες κατασχέσεις περιουσιών μαφιόζων με τις οποίες επιχειρεί να φτιάξει το προφίλ του. Μόνο που μαζί με τις κατασχέσεις, φρόντισε να τρυπώσει στο νόμο «για την ασφάλεια και τη μετανάστευση» μια ρύθμιση που στην ουσία «απελευθερώνει» την αγορά κατασχεμένων μαφιόζικων περιουσιών σε όποιον ιδιώτη πλειοδοτήσει (παλιά υπήρχαν περιορισμοί). Δηλαδή, είτε με κάποιον «μπροστινό» οι μαφιόζοι θα ανακτούν την περιουσία τους, είτε η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει την «αναδιανομή» της λείας μεταξύ των διάφορων οικογενειών…
Αλλά καθώς η κόντρα με τους δημάρχους συνεχίστηκε, ο Σαλβίνι άρχισε να χάνει τη ψυχραιμία του, να εξαπολύει ύβρεις και να ζητά τις παραιτήσεις όποιου δημάρχου διαφωνεί με την πολιτική του. Πιο θλιβερός υπήρξε ο Ντι Μάιο, των «αντισυστημικών» και τάχα πιο «αριστερόστροφων» Πέντε Αστέρων. Δήλωσε ότι «οι δήμαρχοι σπεκουλάρουν εκλογικά και κάνουν λίγο θόρυβο για να φανούν κάπως αριστεροί». Αν έκανε αυτήν την εκτίμηση ένας αγωνιστής της Αριστεράς και του αντιρατσιστικού κινήματος, θα ήταν μια πραγματική συζήτηση. Αλλά είναι τουλάχιστον πρόκληση να παρεμβαίνει έτσι ο άνθρωπος που συγκυβερνά με τη Λίγκα, ψηφίζοντας όλα τα δρακόντεια ακροδεξιά μέτρα που έχει φέρει αυτή στο Κοινοβούλιο.
Το μέχρι πού είναι πρόθυμες να φτάσουν οι δύο πλευρές ίσως φανεί στη Νάπολι. Ο δήμαρχος Ντε Ματζίστρις κάλεσε επίσημα το Sea Watch, διασωστικό πλοίο ΜΚΟ που περιπλανιέται στη Μεσόγειο εδώ και μέρες με 32 μετανάστες, να προσαράξει στη Νάπολι. Στην υπενθύμιση του Σαλβίνι ότι τα ιταλικά λιμάνια έχουν κλείσει, ο Ντε Ματζίστρις απάντησε υποσχόμενος στο Sea Watch 20 σκάφη τα οποία «είναι διαθέσιμα κι έτοιμα να προστατεύσουν την πρόσβασή σας στο λιμάνι».
Θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε αν ο Ντε Ματζίστρις θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του. Αλλά και το πώς και αν θα αντιδράσει ο Σαλβίνι. Όπως και να έχει, οι χιλιάδες που διαδήλωσαν 2 και 3 φορές ενάντια στο νόμο Σαλβίνι, οφείλουν να παρέμβουν. Να μην αφήσουν το ζήτημα στους χειρισμούς δημοτικών Αρχών, αλλά να αξιοποιήσουν κάθε «ρήγμα» που ανοίγει για να κλιμακώσουν την πάλη ενάντια στην ακροδεξιά νομοθεσία, με ανυπάκουη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πέρα από ζήτημα στοιχειώδους ανθρωπιάς, ο Σαλβίνι έκανε πεντακάθαρο με το νόμο του ότι «πρώτα έρχονται για τους μετανάστες, κι έπειτα για όλους»…