Εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων στα νοσοκομεία

Τ ο τέλος του 2018 έφερε εκατοντάδες απολύσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού που εργάζονταν με συμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχες απολύσεις αναμένονται και τους επόμενους μήνες παρά τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις που έχουν υπάρξει κατά καιρούς από τον υπουργό υγείας Α. Ξάνθο και τον υφιστάμενό του κ. Πολάκη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Εκεί από την πρωτοχρονιά του 2019 το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών «λειτουργεί» χωρίς καρδιολόγο, χωρίς δηλαδή μια από τις βασικότερες ειδικότητες, καθώς και οι 3 επικουρικοί γιατροί που εργάζονταν εκεί απολύθηκαν μια μέρα νωρίτερα. Και δεν ήταν οι μόνοι. Συνολικά παραμονή της πρωτοχρονιάς απολύθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία 500 επικουρικοί γιατροί. Και έπονται άλλες 600 απολύσεις γιατρών που εργάζονται με προγράμματα ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες.
Αυτές οι απολύσεις αποτέλεσαν και την αιτία της παναττικής κινητοποίησης με στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Γενάρη στο υπουργείο Υγείας. Εκεί η υπόσχεση που δόθηκε γενικά και αόριστα από τον υπουργό υγείας Α. Ξάνθο ήταν ότι όλα τα κενά θα καλυφθούν με την πρόσληψη νέων ομήρων επικουρικών γιατρών είτε με παρατάσεις των συμβάσεων, είτε με νέες συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και με αυξημένες μοριοδοτήσεις κ.λπ.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρατάσεις μέχρι το φθινόπωρο θα δοθούν και στους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους που έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Δείχνοντας σαφώς τις προθέσεις της κυβέρνησης να εκβιάσει ψήφους από τους σκληρά επί χρόνια εργαζόμενους κυρίως στην καθαριότητα των νοσοκομείων. Και χωρίς βέβαια για πολλοστή φορά να προτείνει ξεκάθαρη λύση για το τέλος των εργολαβιών σε όλα τα νοσοκομεία.
Τέλος για το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό είπε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχης λογικής με αυτήν για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ υποστήριξε ότι πιθανά θα παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/5/2019, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της νέας προκήρυξης.
Λόγια και υποσχέσεις χιλιοειπωμένα που ακόμη και αν πραγματοποιηθούν είτε θα συντηρήσουν το καθεστώς ομηρίας είτε θα καλύψουν ελάχιστα από τα κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία. Η πάλη ενάντια στις απολύσεις και για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με συμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να συνεχιστεί πιο συντονισμένα και πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία