Κυβερνητικό φιάσκο με τον οικογενειακό γιατρό

 Είναι πλέον γεγονός ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που υποτίθεται ότι θα έμπαινε σε πλήρη εφαρμογή από την 1 Γενάρη του 2019 οδηγήθηκε σε φιάσκο της κυβέρνησης. Ποιοι ήταν οι λόγοι που φτάσαμε σε αυτό το φιάσκο;

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς

Καταρχήν από τις 4000 περίπου θέσεις που ήταν ο αρχικός στόχος κάλυψης μόνο 1000 γιατροί ανταποκρίθηκαν. Κι αυτό γιατί οι συμβάσεις των γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι προσωρινές και η μισθοδοσία τους θα γίνεται μέσω ΕΣΠΑ που η πράξη έχει δείξει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της. Οι μόνιμες προσλήψεις  στα Κέντρα Υγείας ήταν ελάχιστες. 
Γι’ αυτό και  η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη των 3000 γιατρών των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου (πρώην ΙΚΑ) για να κάνουν τους οικογενειακούς γιατρούς χωρίς όμως να μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες κάλυψης εκκατομυρίων ασθενών. Επιπλέον καταργήθηκαν οι παλιότερες συμβάσεις  των αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και  αντικαταστάθηκαν με νέες με χειρότερους όρους, αναγκάζοντας την μεγάλη πλειοψηφία να μην συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ.
Το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του μεταλλαγμένου   ΣΥΡΙΖΑ  που βασίζεται στον οικογενειακό γιατρό στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες αποτελεί κακή αντιγραφή των αποτυχημένων μοντέλων της Ευρώπης και έχει βασικά χαρακτηριστικά τη μεγάλη υποχρηματοδότηση, τη μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στις βασικές και στοιχειώδεις υπηρεσίες και την ακόμα μεγαλύτερη δυσχέρεια στην πρόσβαση σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες (gatekeeping). Καμμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει: οι υπουργοί υγείας της Κυβέρνησης από το 2016  εφαρμόζουν χωρίς παρεκλίσεις το ίδιο τροϊκανό «σχέδιο» για την ΠΦΥ που εφάρμοζαν και οι προκάτοχοί τους Βορίδηδες, Γεωργιάδηδες και Λοβέρδοι... 
Τα συνδικάτα και τα αριστερά και αγωνιστικά δημοτικά σχήματα, παρατάξεις και κινήσεις, μαζί με χρήστες των υπηρεσιών υγείας και συλλογικότητες πόλεων και περιοχών όπου υπάρχουν (επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις κ.λπ.) πρέπει να παλέψουν για  αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν σύγχρονη και ισότιμη για όλον τον πληθυσμό ΠΦΥ με επαρκές δίκτυο σε αστικά κέντρα και σε ύπαιθρο Κέντρων Υγείας πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων με γιατρούς ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που δεν λειτουργούν σαν φραγμός αλλά  διασυνδέονται ελεύθερα με τα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα πρέπει να υπάρχουν αξιοπρεπείς συμβάσεις για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς  ώστε να καλύπτονται τα κενά μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως αυτό το δίκτυο. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία