Νέα από τους εργατικούς χώρους

Φωτογραφία

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Συνεχή τα κρούσματα εργοδοτικής βίας!

Κ αθημερινή πραγματικότητα τείνει να γίνει η εργοδοτική βία σε βάρος εργαζομένων. Ένα καθεστώς που φαίνεται να είναι μια από τις πολλές αντεργατικές κληρονομιές που αφήνει η εφαρμογή της μνημονιακής λιτότητας στην Ελλάδα. Γιατί εκτός από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να λάβουμε υπόψη και όσες περιπτώσεις δεν γίνονται ποτέ γνωστές.
Ποιος εργαζόμενος άλλωστε να μιλήσει όταν υπάρχουν στρατιές ανέργων που θα πάρουν τη θέση του ακόμη και με λιγότερα δικαιώματα; Ποιος εργαζόμενος να αντισταθεί στις έξτρα και κακοπληρωμένες ώρες εργασίας είτε αυτές είναι υπερωρία, είτε υπερεργασία, είτε μαύρη εργασία; Ίσα-ίσα που κάποιοι θα πουν και ευχαριστώ που παίρνουν έστω και μισό ευρώ παραπάνω.
Ποιος εργαζόμενος θα αντισταθεί στη λεκτική βία και τις προσβολές που μπορεί να εκστομίσει το αφεντικό του όταν ξέρει ότι δεν υπάρχει συλλογικότητα να τον στηρίξει και να αντισταθεί μαζί του; Όταν πολλές φορές ξέρει ότι και τα σωματεία που υπάρχουν σπάνια πια έρχονται σε ρήξη με τους εργοδότες. Όταν ξέρει ότι οι μνημονιακοί νόμοι που ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κάνει καθεστώς την εργασιακή ζούγκλα και την ασυδοσία των εργοδοτών;
Πόσοι εργαζόμενοι τόλμησαν να κάνουν δίωξη στους εργοδότες που δεν τους έδωσαν το δώρο Χριστουγέννων; Οι καταγγελίες μπορεί να αυξήθηκαν φέτος αλλά παραμένουν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ενώ είναι γνωστό πια ότι πολλές επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν καταβάλλουν πια δώρο Χριστουγέννων. Πόσοι εργαζόμενοι θα τολμήσουν αυτές τις μέρες του πολύ κρύου να απαιτήσουν να μην πάνε για δουλειά ή να μειωθεί η εργασία τους ώστε να μην κινδυνέψει η ζωή τους;
Τα παραπάνω γράφονται με αφορμή τα περιστατικά βίας σε βάρος εργαζόμενων, κυρίως ντελιβεράδων, κούριερ και διανομέων σε ταχυφαγεία και μαγαζιά εστίασης, το τελευταίο διάστημα. Εργαζόμενοι που μαζί με τους συναδέλφους τους στις ταχυμεταφορές μέτρησαν και νεκρό συνάδελφό τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα Χανιά. Τα κρούσματα βίας μετά τη Θεσσαλονίκη ήρθαν και στην Αθήνα. Στο Περιστέρι συγκεκριμένα λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, όταν εργαζόμενος διανομέας ξυλοκοπήθηκε σύμφωνα με τις καταγγελίες από μπράβους του πρώην εργοδότη του στο σουβλατζίδικο Βεάκη 56.
Ο λόγος ήταν ότι ο SHAKIL CHAUDHRY MOHAMMAD, μετανάστης από το Πακιστάν κατήγγειλε την συνήθη τακτική των εργοδοτών του κλάδου που εφαρμοζόταν και σε αυτό το κατάστημα. Δηλαδή να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι για λιγότερες ώρες από όσες πραγματικά δουλεύουν. Για αυτή του την καταγγελία ο εργαζόμενος πρώτα απολύθηκε και μετά ο πρώην εργοδότης του άρχισε να του στέλνει απειλητικά μηνύματα ζητώντας να αποσύρει την καταγγελία. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ενημερώσει και την επόμενη επιχείρηση που τον προσέλαβε με αποτέλεσμα να τον απολύσουν και εκεί. Ο εργαζόμενος αναζήτησε και βρήκε ξανά ανάλογη εργασία, μη δεχόμενος να αποσύρει την καταγγελία στον πρώτο εργοδότη. Τότε εκείνος έστησε καρτέρι μαζί με μπράβους στον διανομέα και προφασιζόμενοι τους πελάτες του έδωσαν παραγγελία σε μια διεύθυνση που του επισημάνθηκε να μη χτυπήσει το κουδούνι αλλά να πατήσει τη κόρνα του δικύκλου. Αντί για τους πελάτες εμφανίστηκαν 2 μπράβοι οι οποίοι ζητούσαν από τον εργαζόμενο να υπογράψει έγγραφα τα οποία ανέφεραν πως έχει πληρωθεί κανονικά από τον πρώην εργοδότη του και αποσύρει τις καταγγελίες εναντίον του, όταν αυτός αρνήθηκε τον χτύπησαν άγρια με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Αττικό νοσοκομείο.
Το θετικό είναι ότι αμέσως μετά την πρωτοχρονιά στο Περιστέρι γίνανε συσκέψεις πολιτικών συλλογικοτήτων και σωματείων που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις στην πρώην επιχείρηση του εργαζόμενου απαιτώντας να καταδικαστούν οι δράστες του ξυλοδαρμού και να σταματήσουν οι απειλές εναντίον του.

 

Επ’ αόριστον απεργία στο ΚΘΒΕ

Σ ε επ’ αόριστον απεργία έχουν προχωρήσει οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ). Οι ηθοποιοί απαιτούν την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας με αυξήσεις 7% και με απαλοιφή των όρων που επέβαλλαν τις μεγάλες μειώσεις μισθού (10%) το 2010. Η απεργία μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα της.
Οι ηθοποιοί αντιδρώντας στην προσπάθεια της διοίκησης του ΚΘΒΕ να τους παρουσιάσει ως υπεύθυνους για τη μη λειτουργία των σκηνών του θεάτρου, δώσανε συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 3 Γενάρη, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους και αποδεικνύοντας ότι την κύρια ευθύνη για τη μη λειτουργία του ΚΘΒΕ τη φέρει η διοίκηση που αρνείται να υπογράψει τη νέα σύμβαση ικανοποιώντας τα αιτήματά τους. Οι εκπρόσωποι των ηθοποιών κατηγόρησαν για συνυπεύθυνη και την κυβέρνηση. Είναι “πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μας εντάξει πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, απαιτώντας τη συναίνεσή μας και παραβλέποντας πως είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (5μηνες ή 8μηνες)” είπαν.
Εντυπωσιακή είναι η συμπαράσταση που έχουν βρει οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ από εργαζόμενους σε άλλους χώρους στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Ήδη περίπου 30 είναι τα ψηφίσματα στήριξης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους, ψηφίσματα που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες μέρες και όσο η απεργία τους θα συνεχίζεται.

 

Κινητοποίηση στα Factory Outlet

Κ ινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Γενάρη  έξω από το Factory Outlet της Πειραιώς. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που καλέστηκε από εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου. Από τα σωματεία δηλαδή τις συνελεύσεις και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στο «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια».
Απαίτηση των εργαζομένων και των αλληλέγγυων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είναι να μην περάσει ο μεσαίωνας που προσπαθούν να επιβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο του εμπορίου με την κατάργηση των αργιών και την απελευθέρωση των ωραρίων των εργαζομένων. Να θυμίσουμε ότι η δεύτερη μέρα του νέου έτους ήταν αργία που δινόταν στους εργαζόμενους στο εμπόριο λόγω της μιας Κυριακής που δούλευαν κατά το διάστημα των εορτών. Σα να παίρνανε δηλαδή οφειλόμενο ρεπό.
Μετά τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται όμως για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων οι μεγαλοεργοδότες έχουν φτάσει στο σημείο να θέλουν να καταργήσουν και αυτή την αργία, παρότι η μία Κυριακή που δούλευαν οι εργαζόμενοι έχει γίνει δύο και σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει όλες οι Κυριακές.
Οι συγκεντρωμένοι έστησαν τα πανό τους από τις 9 το πρωί και ακολούθησε δημόσια συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης που διήρκεσε δύο ώρες συζητώντας πως μπορεί ο αγώνας τους να πάρει μαζικές διαστάσεις. Μάλιστα ενθουσιασμό προκάλεσε η αναγγελία της είδησης ότι υπό την πίεση των εργαζομένων για κινητοποιήσεις η εργοδοσία των Empoli outlet σε Νέα Ιωνία και Περιστέρι αποφάσισε τελευταία στιγμή να μην ανοίξει τα καταστήματά της.
Οι 150 εργαζόμενοι στην επιχείρηση απέδειξαν ότι μπορούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και αποφάσισαν παρά την παρουσία εργοδοσίας, τις τηλεφωνικές απειλές της διευθύντριας και την παρουσία της αστυνομίας εντός του καταστήματος να μην υποχωρήσουν με αποτέλεσμα το ηχογραφημένο μήνυμα καλοσωρίσματος των πελατών στις 10 το πρωί να βρει εντός καταστήματος την διευθύντρια, αστυνομικούς και ελάχιστους πελάτες! Η συνέλευση αποφάσισε να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι μαζικά και δυναμικά στην επόμενη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας την Κυριακή 20 Γενάρη.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μοίρασμα φυλλαδίων προς τους επισκέπτες του καταστήματος και ολιγόλεπτη κινητοποίηση με συνθήματα εντός του καταστήματος!

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία