Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα»

Μια δικαστική δικαίωση είχαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της οινοποιίας «Μαλαματίνα». Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε, με την  υπ’ αριθμόν 13096/2023 απόφασή του, παράνομες τις προσλήψεις στις οποίες προχώρησε η ιδιοκτησία της εταιρίας με σκοπό να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και να συνεχίσει τη λειτουργία της. Την ώρα που οι απεργοί εργαζόμενοι ήταν σε νόμιμες κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις της οινοποιίας, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, η εταιρεία έκανε τις προσλήψεις προσπαθώντας να κάνει μια ολοκληρωτική επίδειξη δύναμης απέναντι στους εργαζόμενους. Αντί να επαναπροσλάβει τους απολυμένους, προχώρησε σε προσλήψεις απεργοσπαστών. Αυτές οι προσλήψεις ήταν που κρίθηκαν παράνομες.
Αυτή η απόφαση δεν είναι μια απλή δικαίωση για τους απολυμένους εργαζόμενους της «Μαλαματίνα». Είναι μια πρώτη μικρή νίκη για όλους τους εργαζόμενους. Είναι η δικαίωση ενός αγώνα που έγινε μεγάλη προσπάθεια να απαξιωθεί. Ενός αγώνα που βρήκε απέναντί του την κυβέρνηση και τα ΜΑΤ που συντάχθηκαν με την εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, θυμίζοντας εποχές Λάσκαρη (υπουργός εργασίας της ΝΔ στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης που αντιμετώπισε πολύ σκληρά τους μεγάλους εργατικούς αγώνες της εποχής), χρησιμοποίησε το παράδειγμα των απεργών της «Μαλαματίνα» για να δικαιολογήσει τις απόψεις του και προθέσεις του να ποινικοποιήση το πιο μεγάλο εργατικό δικαίωμα. Αυτό της απεργίας.
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί τον υπουργό να ζητήσει συγνώμη από τους εργαζόμενους. Αυτό θα ήταν μια ηθική δικαίωση όμως εκείνο που έχει σημασία είναι με βάση αυτή την απόφαση να μάθουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι κανένας αγώνας δε χάνεται εκ των προτέρων και κυρίως ότι είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να απαντήσουμε στην κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο μαχητικά και αγωνιστικά. Οι αγώνες είναι που μπορούν να κάνουν τις ρωγμές που φάνηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, τσακίσματα της πολιτικής λιτότητας και αφαίρεσης εργατικών δικαιωμάτων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Να την σακατέψουν και να βάλουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της.
Η απόφαση δικαιώνει και όλους όσυς στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων. Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα ακόμη και φεμινιστικές συλλογικότητες όπως η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, έδειξαν ότι η μεγάλη δύναμη των από κάτω είναι ο μαζικός μαχητικός αγώνας και η αλληλεγγύη του ένα στον άλλο.

Απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς
Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απαντήσουν μαζικά στο εκβιαστικό για αυτούς πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Πρόγραμμα που στην ουσία υποκρύπτει τις μαζικές απολύσεις που στοχεύει και κάνει η εργοδοσία της τράπεζας. 
Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα. Κινητοποιήσεις όμως πραγματοποιήθηκαν και σε πόλεις της περιφέρειας.
Ο στόχος της εργοδοσίας να μειώσει το προσωπικό που εργάζεται στην τράπεζα έχει να κάνει με την απόφαση της τράπεζας να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη της. Μάλιστα η τράπεζα προχωράει αρκετά εκβιαστικά αυτό το πρόγραμμα καθώς της δήθεν εθελούσιας εξόδου είχε προηγηθεί η παρουσίαση του νέου μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων της Τράπεζας. Μοντέλο που άφηνε χωρίς ρόλο πολλούς εργαζόμενους της τράπεζας, σπρώχνοντας έτσι αυτούς τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την εθελούσια έξοδο. Ο εκβιασμός συνοδεύτηκε και από την απειλή αλλαγής του Οργανισμού Προσωπικού και αμφισβήτησης δικαιωμάτων που έχουν εδώ και δεκαετίες οι εργαζόμενοι στην Πειραιώς.
Αν περάσει η νέα μείωση του προσωπικού θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη και ανυπόφορη την εντατικοποίηση και την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια. Για αυτό το λόγο απαιτείται η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της τράπεζας.

Κινητοποιήσεις στη Δομή «ΝΕΦΕΣ»
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι 27 εργαζόμενοι στη Δομή Ψυχικής Υγείας «ΝΕΦΕΣ». Οι κινητοποιήσεις καλούνται από το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας με στόχο να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους.
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για την εργασία που πρόσφεραν από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023. Τον Αύγουστο του 2022 διακόπηκε η χρηματοδότηση της δομής από το Υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι –όπως και οι ασθενείς– βρέθηκαν στη μέση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τον Διαχειριστή της Δομής, μιας αντιπαράθεσης που οδηγούσε με βεβαιότητα στο κλείσιμο της μονάδας και την οριστική απώλεια των μισθών και της εργασίας. Οι εργαζόμενοι ΔΕΝ εγκατέλειψαν τη Δομή και τους ασθενείς. Δεν παραιτήθηκαν από την εργασία, κράτησαν ουσιαστικά μόνοι τους ανοιχτή τη μονάδα αποδεικνύοντας στην πράξη ποιος νοιάζεται πραγματικά για τους ασθενείς.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας οφείλουν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να συνεχίσουν τη λειτουργία της Δομής ως δημόσιας. Άλλωστε η ανάγκη να υπάρξουν δημόσιες δομές ψυχικής υγείας είναι μεγάλη. Οι παρούσες δεν επαρκούν και είναι και αυτές υποστελεχωμένες. Είναι ένας αγώνας που για να μπορέσει να νικήσει πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία Ψυχικής Υγείας (ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) και τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία γενικότερα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία