Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ
Για άλλη μια φορά η αναχρονιστική τελετουργία της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε το αποκορύφωμα των επίσημων εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου. Άρματα μάχης Leopard 1 και 2, πυραυλικά συστήματα, οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου, συστοιχίες μαχητικών αεροσκαφών F-16, ελικοπτέρων Chinook και Apache, αλλά και Rafale, ήταν το φετινό δείγμα «επίδειξης ισχύος» του ελληνικού κράτους, που πλειοδοτεί στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, σε μια εποχή κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων. Παρά τις δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα σχολεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, παρά την κατάρρευση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, όπως απέδειξαν με δραματικό τρόπο οι πρόσφατες πλημμύρες και φωτιές, δεκάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν για την πανάκριβη μιλιταριστική φιέστα της ελληνικής άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων. Και έτσι σε κλίμα «εθνικής υπερηφάνειας» και εθνικιστικού οίστρου από τα κανάλια, με πλαστικά σημαιάκια και…άδειες τσέπες, καμαρώσαμε τις εναέριες κρεατομηχανές, όπως αυτές που ματώνουν καθημερινά τη Γάζα. Οι αχαλίνωτοι εξοπλισμοί οξύνουν τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και φέρνουν πιο κοντά ένα πολεμικό επεισόδιο. Αυτή η κούρσα εξοπλισμών σημαίνει κρίσιμους πόρους που αφαιρούνται από τις κοινωνικές δαπάνες, για την προστασία των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, της υγείας, της παιδείας, της στήριξης των δημόσιων υποδομών. Και στην πάλη ενάντια στους εξοπλισμούς και τον εθνικισμό, βασικό αίτημα του κινήματος και της Αριστεράς παραμένει η κατάργηση των παρελάσεων! 
ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ «ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΟΣ»
Προς «κουκούλωμα» οδηγείται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που αποκαλύφτηκε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η Δικαιοσύνη εδώ και μήνες έχει την υπόθεση στα χέρια της, αλλά δεν έχει κάνει το παραμικρό. Άφησε ελεύθερους τους εμπλεκόμενους (υπηρεσίες, πρόσωπα, εταιρείες) να σβήσουν τα ίχνη τους, δεν κάλεσε κανέναν ως ύποπτο, δεν απήγγειλε την παραμικρή κατηγορία στον οποιονδήποτε. Όλοι συμφωνούν ότι το σκάνδαλο συνέβη, αλλά κανείς δεν ξέρει τίποτα για τον ένοχο. Κι όταν κάποιοι λειτουργοί της έφτασαν στο παρά πέντε να ασκήσουν διώξεις, τους αφαιρέθηκε η υπόθεση που διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο. Επιπλέον, δύο ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του, ο γνωστός Ντογιάκος φρόντισε να δρομολογήσει τη δίωξη στελεχών της ΑΔΑΕ (η οποία με τη σύμπλευση ΝΔ-Ελληνικής Λύσης, έχει νέα σύνθεση) που διενεργούσαν τους ελέγχους. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, για να μην αποκαλυφθεί η ύπαρξη του κοινού κέντρου μεταξύ ΕΥΠ και Predator, βγάζουν μάτι. Η δυσώδης αυτή υπόθεση, (επαν)έφερε στο προσκήνιο όλο το πλέγμα κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, ιδιωτικών εταιρειών, ντόπιων και διεθνών, που συνθέτουν τον καπιταλισμό της επιτήρησης και έχουν ως βασικό σκοπό τη θωράκιση του καθεστώτος απέναντι στον «εχθρό λαό» και την καταστολή του κινήματος. Μόνο που αρκετά συχνά, όλοι αυτοί οι αντιδραστικοί μηχανισμοί, αξιοποιούνται στο αστικό πολιτικό παιχνίδι και σε διακρακτικούς ή επιχειρηματικούς εκβιασμούς. 
ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
Πάντα το κεφάλαιο βρίσκει τρόπους να κερδίζει από την καταστροφή. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς και στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών. Με πρόσχημα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, η κυβέρνηση προωθεί μια απίστευτη «μπίζνα», καθώς προχωρά στην υλοποίηση της παραχώρηση της διαχείρισης των δασών σε ιδιώτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, προβλέπεται η δημιουργία εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων CO2, μέσω χρηματιστηρίου, από έργα δάσωσης, αναδάσωσης ή βελτίωσης διαχείρισης δασών. Με διαχειριστικές μελέτες που θα ξεκινήσουν άμεσα, θα επιδιωχθεί η συλλογή και εκμετάλλευση της βιομάζας των δασών από υβριδικά σχήματα, τα οποία θα αποτελούνται από υφιστάμενους και νέους δασικούς συνεταιρισμούς, σε σύμπραξη με ιδιώτες. Οι ιδιώτες που θα ενταχθούν στα υβριδικά σχήματα εκμετάλλευσης των δασών θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον τομέα επεξεργασίας ξύλου, παραγωγής βιοκαυσίμων κ.α. Για την υποστήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας αυτών των σχημάτων θα υπάρχει κρατική επιδότηση (περίπου 150 εκατ. ευρώ σε 2-3 χρόνια που θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο). Αντί για την ενίσχυση της δασοπροστασίας, η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμα ένα «δώρο» στις επιχειρήσεις, που δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο προς όφελος των δασών, μιας και είναι γνωστό πώς οι καπιταλιστές δεν θέλουν και δεν μπορούν να προσφέρουν καμία περιβαλλοντική προστασία. Απλά θέλουν να βγάζουν κέρδη. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία