Υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού, εντατικοποίηση
Το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου έχετε εκλογές στο σωματείο του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με κυριότερο την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Τουλάχιστον ένα ποσοστό 40% των θέσεων είναι ακάλυπτο, ενώ είναι ιδιαίτερα συχνό γεγονός η παραίτηση νεοπροσληφθέντων επικουρικών –αλλά και μονίμων νοσηλευτών, λόγω του εντατικού χαρακτήρα της εργασίας με τις εξαντλητικές βάρδιες και τα ωράρια. Αυτό γίνεται αντιληπτό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από το χρόνο πρόσληψης.
Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε όταν 2 μήνες πριν και χωρίς καμία προετοιμασία αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η ενδιάμεση πρωινή εφημέρευση σε νοσοκομεία της 2ης, αλλά και της 1ης ΥΠΕ, χωρίς επαρκή στελέχωση προσωπικού, χωρίς ουσιαστικά το νοσοκομείο να είναι προετοιμασμένο για συνθήκη ανοιχτής εφημέρευσης. Το τελευταίο 2μηνο καλούμαστε να καλύπτουμε τη 2η μέρα μετά τις γενικές εφημερίες με πρωινή εφημέρευση, με αποτέλεσμα να υποδεχόμαστε και να εξετάζουμε ασθενείς και στα ΤΕΠ όταν λείπουν στα ρεπό τους οι ιατροί των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Γιατί φυσικά δεν επαρκεί ο αριθμός ούτε στα τμήματα, ούτε στα ΤΕΠ, για την κάλυψη που αποφασίστηκε χωρίς να συμφωνούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή οι ιατροί. Έτσι την ημέρα της ενδιάμεσης εφημέρευσης οι ίδιοι ιατροί είναι δυνατόν να καλούνται στα ΤΕΠ, στην κλινική τους, σε άλλες κλινικές και δυνητικά και στη μονάδα αναζωογόνησης όταν προκύπτουν βαριά περιστατικά αντίστοιχων ειδικοτήτων. Πραγματικά αναρωτήθηκαν όσοι το αποφάσισαν, αν αυτό είναι εφικτό; Γιατί φυσικά το 8ωρο που φέρνει ασθενείς το ΕΚΑΒ επεκτείνεται πολύ περισσότερο, για να επιλυθούν τα πολλαπλά, συνήθως, προβλήματα. Αποτέλεσμα, τα ΤΕΠ να έχουν εικόνα γενικής εφημερίας μέχρι αργά το βράδυ, ενώ επιβαρύνονται περαιτέρω με τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Πρακτικά η ενδιάμεση πρωινή εφημέρευση, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα του Νοσοκομείου, δεν γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, αλλά ως άσκηση ιατρικής του «πάμε και όπου βγει»… Για να μην μιλήσουμε για την μετατροπή των Δημοσίων Νοσοκομείων σε «εφημεράδικα», αφού με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται επί της ουσίας η λειτουργία τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, καθώς αυτή δεν είναι εφικτή με τόσο φόρτο επειγόντων περιστατικών.
Άλλο σημαντικό πρόβλημα, από τις αρχές του έτους, είναι η έλλειψη ειδικών ακτινολόγων στον αξονικό τομογράφο. Αντί λοιπόν να προκηρυχθούν νέες θέσεις, έγινε σύμβαση με ιδιωτική εταιρία και στις εφημερίες καλύπτεται ο Αξονικός τομογράφος από ακτινολόγους οι οποίοι εφημερεύουν από το σπίτι (on call) και καλύπτουν με τηλε-διάγνωση… Αυτό είναι πρόβλημα σε πολλά επίπεδα. Όταν υπάρχει ανάγκη εξέτασης με σκιαγραφικό ο αρμόδιος και υπεύθυνος ιατρός οφείλει να είναι εκεί για την χορήγηση και τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την Διοίκηση να γίνεται η έγχυση παρουσία των κλινικών ιατρών, κάτι το οποίο δεν είναι ούτε δεοντολογικό, ούτε σύμφωνο με το νόμο περί της ιατρικής ευθύνης για τη συγκεκριμένη πράξη και καταγγέλθηκε από την ΕΙΝΑΠ. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κάλυψη – εξοικονόμηση πόρων – οι ιατροί πληρώνονται με την εξέταση (με το κομμάτι δηλαδή!), άρα πολλαπλάσια της εφημερίας ενός ακτινολόγου του Δημοσίου. Γιατί λοιπόν αντί της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία δεν προκηρύσσονται θέσεις ακτινολόγων για τον αξονικό τομογράφο; Η απάντηση είναι προφανώς η πρόθεση της άλωσης με την τακτική του Δούρειου Ίππου- της ιδιωτικοποίησης μέσα στο ΕΣΥ!
Το σωματείο σας έχει πρωτοστατήσει στην αντίσταση σε διάφορες κομβικές «στιγμές», όπως στο έγκλημα στα Τέμπη, στην επίσκεψη Μητσοτάκη κ.ά. Τι άλλο πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει ώστε να μαζικοποιηθεί ο συνολικός αγώνας και να υπάρξουν νίκες;
Για να μαζικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις είναι σημαντική η οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων ανά Νοσοκομείο - σύνδεση των Νοσοκομείων ανά Υγειονομική Περιφέρεια και επικοινωνία με τοπικούς φορείς και συλλογικότητες. Οι υγειονομικοί είναι προφανές ότι με την εντατικοποίηση της εργασίας δεν μπορούν πια μόνοι τους, ενώ η ΥΓΕΙΑ γίνεται, περισσότερο από ποτέ, υπόθεση του λαού. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει δεν χρειαζόμαστε άλλα Τέμπη...
Το θέμα των απογευματινών χειρουργείων πώς θεωρείς ότι επηρεάζει τη δημόσια υγεία (υγειονομικό προσωπικό και την κοινωνία);
Το θέμα των ιδιωτικών χειρουργείων είναι πρακτικά θέμα ισότιμης μεταχείρισης στο βασικό κοινωνικό δικαίωμα της υγείας. Δεν είναι δυνατόν για το ίδιο χειρουργείο να περιμένει ο πολίτης να χειρουργηθεί σε λίστα που φτάνει και το ένα έτος και να ελαχιστοποιείται όταν πληρώνει σε απογευματινό χειρουργείο.
Η δεύτερη φάση που αφορά τα ιδιωτικά χειρουργεία ξεκίνησε και σε αυτήν οι ασθενείς παραπέμπονται απευθείας στον ιδιωτικό τομέα λόγω αναμονών…
Με εντολές των διοικήσεων των νοσοκομείων και της 1ης ΥΠΕ, τις τελευταίες μέρες υπάλληλοι των τριών νοσοκομείων Παίδων της Αττικής τηλεφωνούν στους γονείς των παιδιών που είναι στην λίστα αναμονής προς τακτική χειρουργική επέμβαση και τους εκβιάζουν λέγοντας «αν δεν πάτε το παιδί να χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική, τότε διαγράφεται από την λίστα αναμονής»! Στα «Αγία Σοφία» και Παίδων Πεντέλης λένε στους γονείς «το παιδί σας χάνει την σειρά του και για να ξαναμπεί στην λίστα αναμονής του δημόσιου νοσοκομείου χρειάζεται νέο ραντεβού εξέτασης για να μπει στο τέλος», ενώ στο «Αγλαΐα Κυριακού» (ακόμα χειρότερα) λένε πως «αν δεν πάτε το παιδί να χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική τότε απαγορεύεται να ξαναμπεί στην λίστα αναμονής του δημόσιου Παιδιατρικού νοσοκομείου». Αυτά σύμφωνα με επίσημες δημόσιες καταγγελίες από συναδέλφους γιατρούς και των τριών νοσοκομείων (ανακοινώσεις, τηλεοπτικές συνεντεύξεις κλπ).
Αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο πως το σχέδιο σκόπιμης διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων έχει στόχο την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση των πάντων. ΣΚΟΠΙΜΑ αφήνουν τα χειρουργεία των δημόσιων Παιδιατρικών νοσοκομείων να υπολειτουργούν χωρίς το αναγκαίο ιατρικό (Αναισθησιολόγους) και λοιπό προσωπικό, ώστε να εκβιάζονται οι γονείς των παιδιών να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές.
Γίνεται Δημόσια Υγεία χωρίς χρηματοδότηση; Είναι «λαϊκίστικο» το αίτημα «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για τον πόλεμο»; Πώς δουλεύετε στο νοσοκομείο;
Την ώρα που πέφτουν ασανσέρ στο κενό, μια στον Ερυθρό Σταυρό και μια στο Παίδων «Αγία Σοφία» επειδή δεν διατίθενται χρήματα για στοιχειώδη συντήρηση, με μεγάλη άνεση αποφασίζονται 26,5 δισ. σε πολεμικούς εξοπλισμούς και πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. ευρώ δόσεων χρέους του πρώτου μνημονίου, ενώ ρέει άφθονο χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τα απογευματινά χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές. Οι προτεραιότητες είναι σαφείς, οι θανατοπολιτικές σε πλήρη εφαρμογή!
Η «αξιολόγηση» που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το Δημόσιο, αλλά και για τις δημόσιες δομές υγείας πιστεύεις ότι μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της εργαζόμενης κοινωνίας που έχει ανάγκη τη δημόσια υγεία; «Σηκώνει» περαιτέρω εντατικοποίηση, με απλά λόγια;
Μας έκανε να γελάσουμε ο Υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους με αυτά που ακούσαμε. Αξιολόγηση εμείς έχουμε ήδη και σε ετήσια βάση, Τώρα όμως θα μας αξιολογεί σε σχέση με την απόδοση στα ιατρεία, στις εξετάσεις, στις χειρουργικές επεμβάσεις και ταυτόχρονα και θα εφημερεύουμε και θα καλύπτουμε 3 πόστα παράλληλα... Είναι και συνάδελφος… Μάλλον η τάση είναι να εξωθήσει, με το καθεστώς υπερεργασίας και το εξωφρενικό της αξιολόγησης και τους τελευταίους ρομαντικούς ΕΣΥίτες σε παραίτηση, ώστε να ολοκληρωθεί η αποδόμηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και να παραδοθεί στην ιδιωτικοποίηση.