Συνέντευξη με τον Βασίλη Πετρόπουλο, Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μέλος του ΠΑΜΕ
Ποια ήταν η εικόνα το συνεδρίου;
Το σώμα των αντιπροσώπων σε αυτό το συνέδριο ήταν περισσότερο από τα προηγούμενα συνέδρια κατά 12,5% (+78 αντιπρόσωποι) παρά το γεγονός ότι το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό συνεχώς συρρικνώνεται εξ’ αιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Βασικός συντελεστής της αύξησης των αντιπροσώπων είναι το άνοιγμα του καταστατικού που έγινε το προηγούμενο διάστημα και εντάχθηκαν σε αυτό πάνω από 15.000 εργαζόμενοι των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και άλλοι 5.000 περίπου συνάδελφοι με πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις.
Η συνεδριακή απόφαση για το άνοιγμα του καταστατικού βρήκε καθολική εφαρμογή;
Παρά το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι οι αποφάσεις του 50ού καταστατικού συνεδρίου θα ισχύσουν από αυτές τις εκλογές σε πολλά σωματεία υπήρξαν δυνάμεις που έβαλαν εμπόδια και πιο συγκεκριμένα η ΔΑΚΕ αλλά και η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και δεν άφησαν να ψηφίσουν οι συνάδελφοι, χαρακτηριστικό παράδειγμα η Παλλήνη, η Ραφήνα, η Ν. Σμύρνη. Παρόμοιες καταστάσεις είχαμε και σε άλλους δήμους κατά κύριο λόγο της περιφέρειας.
Ο τελικός αριθμός ψηφισάντων και αντιπροσώπων ποιος ήταν;
Συνολικά σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν 49.761 συνάδελφοι και εξέλεξαν 722 αντιπροσώπους. Από αυτούς νομιμοποιήθηκαν και πήραν κάρτα αντιπροσώπου οι 712. Ψήφισαν εντέλει οι 710 αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 708 έγκυρα ψηφοδέλτια και 2 άκυρα.
Η συζήτηση εντός του συνεδρίου τι χαρακτηριστικά είχε;
Έγιναν συνολικά 109 ομιλίες από συνέδρους, πρόεδροι κατά κύριο λόγο που έφεραν πείρα από τη δράση των σωματείων τους αλλά και από συναδέλφους των ΕΣΠΑ που ανέδειξαν το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Παράλληλα έγιναν και τοποθετήσεις σε σχέση με την καθήλωση των μισθών μας, με το πόλεμο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους αναπτυξιακούς οργανισμούς αλλά και τις δύο γραμμές στο κίνημα.
Ποιο ήταν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και πως το εκτιμάτε;
1. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α. 361 ψήφους - 18 έδρες
2. Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. 175 ψήφους - 09 έδρες
3. ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 89 ψήφους 04 έδρες
4. Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α. 34 ψήφους – 02 έδρες
5. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στους Ο.Τ.Α.
20 ψήφους – 01 έδρα
6. ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ (Δ.Α.ΣΥ.) 23 ψήφους - 01 έδρα
7. ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 06 ψήφους - 00 έδρα
Σχολιάζοντας συνοπτικά το αποτέλεσμα μπορούμε να πούμε ότι, η πλειοψηφία της ΣΥΝΑΝ αποτελεί προϊόν και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων καθώς εξακολουθεί να έχει πολύ καλή επαφή με τη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, γεγονός που της εξασφαλίζει την δυνατότητα να συμπεριλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό της αντιπροσώπους άλλης ιδεολογικής κατεύθυνσης, όπως συμβαίνει με την καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η ΔΑΣ ΟΤΑ (ΠΑΜΕ) κατέγραψε άνοδο σε ψήφους και σε αριθμό αντιπροσώπων για την ΑΔΕΔΥ. Η ΔΑΚΕ σ’ αυτό το συνέδριο άλλαξε το όνομά της από ΔΑΚΕ ΟΤΑ σε ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ προσπαθώντας έτσι να πάρει αποστάσεις από τη κυβερνητική πολιτική. Η ΑΣΚ ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) πλήρωσε την στάση της για όλη την προηγούμενη θητεία καθώς είχε επιλέξει να αποτελεί το βοήθημα της ΣΥΝΑΝ και είναι η μόνη παράταξη που έπεσε σε έδρες και ψήφους. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είχαν καθοδική τάση και η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΜΕΤΑ) οδεύει προς την εκλογική εξαφάνιση.
Ποια ζητήματα πιστεύετε πως έχετε μπροστά σας;
Καταρχήν ο αγώνας χιλιάδων συμβασιούχων για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά συνεχίζεται. Σε πολλούς δήμους οι αναλογίες έχουν αντιστραφεί: αντί το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό να υπερτερεί, υπερτερούν οι συμβασιούχοι με κάθε μορφής σχέση εργασίας. Ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά θα πρέπει να δίνεται ενιαία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε το διαχωρισμό ανάλογα με τα πόσα χρόνια δουλεύει ο καθένας όπως προσπαθεί να σπείρει η σημερινή ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι την Πέμπτη 8 του Μάη βγήκε το ΦΕΚ όπου πέντε συμβασιούχοι του Δήμου Καισαριανής μονιμοποιήθηκαν χωρίς η Δημοτική Αρχή και ο κομμουνιστής δήμαρχος να ασκήσει έφεση.
Το θέμα της καθήλωσης των μισθών μας σε συνάρτηση με την ακρίβεια, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την επαναφορά της διετίας 2016-2017. Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας στο 20%.
Το ζήτημα των πλειστηριασμών καθώς υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι μας που χρωστούν σε τράπεζες. Να έχουμε το νου μας μην χάσει κανένας συνάδελφος μας το σπίτι του.
Το θέμα της μετατροπής της οικονομίας σε πολεμική. 28 δισ. θα δώσει η κυβέρνηση την επόμενη δεκαετία σε πολεμικούς εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχει για την άμυνα της χώρας μας αλλά για να ικανοποιήσει το ΝΑΤΟ στους σχεδιασμούς του.
Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου μεθοδευμένα εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις μαζί με τη πλειοψηφία των δημάρχων προχωρούν. Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση εκχωρεί και νέες αρμοδιότητες στους δήμους, παράλληλα κάθε μέρα το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό συρρικνώνεται λόγο των συνταξιοδοτήσεων, οι προσλήψεις είναι μηδενικές ακόμα και οι συνάδελφοι με ελαστικές μορφές εργασίας σε πολλούς δήμους αδυνατούν να καλύψουν τα κενά, η πλειοψηφία των Δημάρχων αυτό το αξιοποιούν και προχωράνε σε ιδιωτικοποιήσεις ή δημιουργούν αναπτυξιακούς οργανισμούς προκειμένου να εκχωρήσουν μέρος των υπηρεσιών ή ολόκληρες στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η εντατικοποίηση της εργασίας λόγο της έλλειψης προσωπικού σχετίζεται άμεσα με τα εργοδοτικά εγκλήματα και τους νεκρούς συναδέλφους που ξεπερνούν τους 80. Η έλλειψη των ΜΑΠ ή η ελλιπή χορήγηση τους, οι ελλείψεις σε τεχνικούς ασφαλείας ιατρούς εργασίας, σε συνάρτηση με την έλλειψη προσωπικού είναι από τις βασικές αιτίες των εργοδοτικών εγκλημάτων. Κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων εξακολουθούν να θεωρούν κόστος τη ασφάλεια των εργαζομένων.