Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, μετά από μια μαζικότατη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 9/2, μπήκαν στο αμφιθέατρο και μετά από Γενική Συνέλευση (ΓΣ), και αφού η πολιτική ηγεσία δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματά τους, προχώρησαν σε κατάληψη.
Στις 14/2 πραγματοποιήθηκε Συνέλευση με στόχο τη δημιουργία ενός Πανυγειονομικού Συντονιστικού. Η μαζικότητα της Συνέλευσης και η ευρεία αντιπροσωπευτικότητά της αποτελούν μια πρώτη δικαίωση της κατάληψης.
Συμμετείχαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων από τους χώρους Ψυχικής Υγείας, Ειδικής Αγωγής, Αντιμετώπισης της Εξάρτησης, Δημόσιων Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών, υπουργείου Υγείας, Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας, Ατόμων με Αναπηρία. Επίσης εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι Οικογενειών και Συγγενών από το χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.
Ψυχική υγεία
Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία στη ΓΣ, την Κυριακή 19/2, αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης και καλούν σε συντονισμένη 48ωρη απεργία στο χώρο της υγείας, με συγκέντρωση στο υπουργείο και πορεία στη βουλή την Πέμπτη 23/2. Ήδη αποφάσεις έχουν πάρει πολλά σωματεία της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής, αλλά και τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Νίκαια και Θριάσειο. Στη συνέλευση μίλησαν και εργαζόμενοι από το υπουργείο Υγείας, τον Ερυθρό, τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Εργασίας.
Στο χώρο της ψυχικής υγείας από τη χρόνια υποχρηματοδότηση φέτος προβλέπεται λουκέτο σε πολλές δομές, καθώς ο προϋπολογισμός τους είναι μειωμένος κατά 55%! Οι εργαζόμενοι είναι 3 μήνες απλήρωτοι, έχουν γίνει πολλές απολύσεις συμβασιούχων, αλλά και αορίστου χρόνου, ενώ το ΕΚΕΨΥ (Εθνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας) πάει για κλείσιμο.
Κατάληψη
Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας, με απόφαση της ΓΣ τους τη Δευτέρα 13/2, προχώρησαν και αυτοί σε κατάληψη του υπουργείου. Στις ΓΣ των επόμενων ημερών αποφάσισαν τη συνέχεια, αλλά και την κλιμάκωση και το συντονισμό του αγώνα τους. Τα προβλήματα είναι καυτά, καθώς με το νέο μισθολόγιο όλοι έχουν πέσει κάτω από τα 1.000 ευρώ το μήνα, με τη μεταφορά της Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας –απόφαση που στοχεύει στο ξεπούλημα των δομών της και τις μαζικές απολύσεις– θα μεταφερθούν 80 εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να απολυθούν ως πλεονάζον προσωπικό.
Η απόφαση και το πλαίσιο της κατάληψης, που είναι η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, στηρίζονται από μαχητικό κόσμο της βάσης, καθώς η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΜΕ θέλουν ανοιχτό το υπουργείο, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου.
Νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία επικρατεί αναβρασμός για τις δραματικές μειώσεις μισθών, τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, την εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων, την απειλή για συγχωνεύσεις-κλεισίματα και απολύσεις. Η οργή δεν εκδηλώνεται ακόμα σαν ένας σαρωτικός χείμαρρος ανατροπής καθώς η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, παρότι απαξιωμένη, εξακολουθεί να συγκρατεί τους εργαζόμενους. Όπου υπάρχουν μαχητικά σωματεία, αυτή η διάθεση ήδη εκδηλώνεται:
Στην έκτακτη ΓΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας στις 15/2 εκτός από τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργία αποφασίστηκαν καθημερινές δράσεις. Επίσης κάλεσμα στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου τη Δευτέρα 20/2 Σωματείων, Γενικών Συνελεύσεων, επιτροπών αγώνα και εργαζόμενων στα Νοσοκομεία της Αττικής σε ανοιχτό συντονισμό κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Τέλος οι γιατροί προχωρούν σε συνελεύσεις για τη διεκδίκηση της καταβολής των δεδουλευμένων και την αποτροπή της νέας μείωσης στους μισθούς. Στη Νίκαια η ΓΣ αποφάσισε έναρξη επίσχεσης εργασίας από Δευτέρα 20/2/2012.