Μεγάλη άνοδο πέτυχαν οι δυνάμεις της Αριστεράς στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ στις 7-9 Φλεβάρη.
Η Αριστερά διπλασίασε σχεδόν τις δυνάμεις της, κερδίζοντας 11 έδρες από 6 που είχε το 2009 (στις 33 έδρες του ΓΣ), ενώ σε ποσοστό πλησίασε το 35%.
Η άνοδος αντανακλά τις διαθέσεις των εργαζομένων των πρωτοβάθμιων σωματείων, που καταψηφίζουν τις μνημονιακές παρατάξεις, αλλά και των ίδιων των αντιπροσώπων στο συνέδριο, καθώς και την αγωνιστική ανάταση με τις γενικές συνελεύσεις, τις καταλήψεις, τις επιτροπές αγώνα, τις δράσεις ενάντια στα χαράτσια στα νοσοκομεία, τους συντονισμούς, τη μαζική συμμετοχή στη 48ωρη γενική απεργία του Οκτώβρη, με κεντρικό σύνθημα: «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό – Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από ’δω».
Η ΠΑΣΚΕ, παρότι μεταμφιέστηκε σε «Δημοκρατική Συνεργασία», έχασε 144 ψήφους και 2 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2009 και για πρώτη φορά και την αυτοδυναμία στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ από την ίδρυση της ομοσπονδίας το 1978. Επιδίωξε να αποφύγει τη συζήτηση, κόβοντας μια μέρα από το πρόγραμμα και κωλυσιεργώντας όλη την πρώτη ημέρα για τη νομιμοποίηση των συνέδρων από το Χατζηκώστα Ιωαννίνων, που αποκλείστηκαν τελικά με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, επειδή είχαν ψηφίσει… οι συμβασιούχοι! Η ΔΑΚΕ, παρά την αντιμνημονιακή δημαγωγία, υπέστη μεγάλη ήττα, καθώς έχασε 104 ψήφους και 3 έδρες!
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών-ΠΑΜΕ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη με 7 από 4 έδρες, επιτυγχάνοντας να εμφανιστεί σαν ο μαζικός πόλος αντιπολίτευσης –και με σαφώς πιο χαμηλούς τόνους από άλλες φορές απέναντι στην υπόλοιπη Αριστερά.
Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Αυτόνομη Παρέμβαση, Αριστερή Κίνηση Υγειονομικών, Ένωση Εργαζομένων, ανένταχτοι) πήρε 3 έδρες από 2 το 2009. Οι 4 σύνεδροι της Αριστερής Κίνησης Υγειονομικών παίξαμε σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστική γραμμή του σχήματος, με συνθήματα «Ή εμείς ή αυτοί» και «Κάτω η κυβέρνηση» και την καταγραφή με τοποθετήσεις, τραπεζάκι, διακήρυξη, κείμενο υπογραφών αλληλεγγύης στους μετανάστες.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 1 έδρα. Η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παρέμβαση-Ταξική Πορεία (ΚΚΕμλ) δεν πήρε έδρα.
Η πρόταση του Ενωτικού Ψηφοδελτίου για κοινή κάθοδο της Αριστεράς, παρ’ ότι σε πολλά σωματεία είχαν προϋπάρξει κοινές δράσεις και εκλογικές συμμαχίες, δεν έγινε εφικτή. Αν πραγματοποιείτο, θα έφερνε μεγαλύτερες ανατροπές και θα έδινε προοπτική στον αγώνα.