ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ «ΣΩΤΗΡΙΑΣ»:
Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για τη δήθεν «διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία» στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (στήριξη που εν τω μεταξύ εξανεμίστηκε πλήρως και χρειάστηκε νέα χρηματοδοτική «ένεση»). Όχι πως είχαμε καμία αμφιβολία ότι οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν το κόστος της διάσωσης τραπεζών και ιδιωτών πιστωτών, απλά πλέον ομολογείται ανοιχτά και από τα μεγάλα συγκροτήματα του διεθνούς αστικού Τύπου. Και επειδή η «μπίζνα» των δύο πρώτων μνημονίων πήγε καλά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε να μας φορτώσει και με ένα τρίτο, για να συνεχίσει τη ληστεία.
ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Ο Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα υπουργική απόφαση για την έγκριση της επικαιροποιημένης τεχνικής μελέτης για το έργο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Η έγκριση αυτή παρουσιάστηκε από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης ως «πράσινο φως για την επανέναρξη εργασιών στις Σκουριές», που είχαν ανασταλεί φέτος το Γενάρη, μετά τις ανακλητικές αποφάσεις του περασμένου καλοκαιριού. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, εφόσον πρόκειται για μια δευτερεύουσας σημασίας άδεια. Αυτό δεν εμπόδισε τον γνωστό Πολ Ράιτ, διευθύνοντα σύμβουλο της «Eldorado Gold», να εκδώσει πανηγυρικές ανακοινώσεις και να δηλώσει: «Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει μια πολύ βελτιωμένη κοινή αντίληψη, εκτίμηση και ευθυγράμμιση μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου». Αν η έγκριση της άδειας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και «Εldorado Gold», αφού έχουν προηγηθεί και άλλες εγκρίσεις από το αρμόδιο υπουργείο για τα έργα της Ολυμπιάδας, μένει να φανεί. Αλλά κάτι μας λέει ότι ακόμα μια κραυγαλέα υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα βρίσκεται προ των πυλών. Το εμβληματικό κίνημα κατοίκων της περιοχής που αγωνίζεται ενάντια στην εξόρυξη σίγουρα δεν θα μείνει σιωπηλό.
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
Την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στις 20 Μάη προτείνουν οι υπουργοί Π. Κουρουμπλής, Ν. Κοτζιάς, Ν. Φίλης, Αρ. Μπαλτάς και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιω. Αμανατίδης, με σχετικό σχέδιο νόμου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη(!), αλλά και γιατί την ίδια μέρα άρχισε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας(!!), η οποία –όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση– «λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο». Ολόκληρη η αιτιολογική έκθεση φυσικά είναι γεμάτη διατυπώσεις που αναπαράγουν εθνικολαϊκιστικά κλισέ, σε συνδυασμό με τα γνωστά εθνικιστικά περί «συνέχειας του έθνους», «μεγαλείου της ελληνικής γλώσσας» και άλλα αντιδραστικά ιδεολογήματα που θα ζήλευαν οι χρυσαυγίτες, ο Καρατζαφέρης και ο Καμμένος. Η «απόδραση» από το κατά Τσίπρα... «αριστεροχώρι» και η ανάγκη προσέλκυσης συντηρητικών κοινωνικών στρωμάτων έχει οδηγήσει στον αυτοεξευτελισμό και στη γελοιότητα τον κυβερνητικό θίασο. Και μια πρόταση από εμάς: ως επίσημο ύμνο της ημέρας, να ορίσουν εκείνο το παλιό τραγουδάκι της Eurovision, «Σωκράτη εσύ, σούπερ σταρ».
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Μέσα στην αναταραχή της ψήφισης του Ασφαλιστικού-Φορολογικού, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση –μέχρι τις 16/5– ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Την ώρα που ψήφιζε (ανερυθρίαστα) περικοπές στις συντάξεις και εκτίνασσε στα ύψη το λογαριασμό των φόρων για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσίασε σχέδιο νόμου που θεσπίζει νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, δωρεάν κρατική χρηματοδότηση για τους επιχειρηματίες, επιδοτήσεις του μισθολογικού «κόστους», σταθερό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών μέχρι και 12 χρόνια για «στρατηγικές επενδύσεις», αλλά και επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» των καπιταλιστών! Συγκεκριμένα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η φορολογική απαλλαγή έως 15 χρόνια, η επιχορήγηση από 10% ως 45% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή της «επένδυσης», και η χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Συμμετοχών για «αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων». Οι πόροι, όταν πρόκειται για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, χαρίζονται πάντα απλόχερα. Για συντάξεις, μισθούς και κοινωνικές δαπάνες πάλι, υπάρχει μονίμως «στενότητα»...