Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών στις πόλεις και τις γειτονιές μας!
Μετά από την δημοσιοποίηση προσχεδίων του και την έντονη συζήτηση τόσο σε θεσμικό επίπεδο (ΚΕΔΕ, επιμέρους ΔΣ δήμων κλπ), αλλά και στο επίπεδο των δυνάμεων της οργανωμένης Αριστεράς, το νομοσχέδιο Βορίδη για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να εισέλθει στις επιτροπές της Βουλής και προοπτικά να τεθεί προς ψήφιση. Εντός αυτού του πλαισίου, ή ορθότερα μπροστά σε αυτή την απειλή, πραγματοποιούνται ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες συσπείρωσης δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων που επιχειρούν να σηκώσουν το γάντι και να αντισταθούν τόσο στην ψήφιση όσο στο πλαίσιο που αυτή επιδιώκει να διαμορφώσει.
Ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν επιμέρους τροποποιήσεις από το το προηγούμενο σχέδιο που είχε διαρεύσει –και είχαν σχολιαστεί και στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αριστεράς– η διατύπωση πως πρόκειται για έναν πολύ επιθετικό νόμο ισχύει πλήρως. Πιο συγκεκριμένα:
• Διατηρείται η πρόβλεψη πως Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες εκλέγονται με ποσοστό 43% και παίρνουν τα 3/5 των εδρών, επιστρέφοντας σε ένα ισχυρά πλειοψηφικό, καλπονοθευτικό σύστημα.
• Διατηρείται επίσης η επιστροφή το πλαφόν του 3% για την εκπροσώπηση των αυτοδιοικητικών σχηματισμών στα συμβούλια. Οι όποιες θετικές πρόνοιες του προηγούμενου εκλογικού νόμου που οδήγησαν σε εκπροσώπηση πλήθους μικρών σχηματισμών και μεταξύ αυτών και δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν είναι πλέον ανεκτές.
• Δείχνει να πραγματοποιείται μια τομή προς το χειρότερο σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, ως προς την εκπροσώπηση των κοινοτήτων, καθώς καταργούνται πλήρως τα κοινοτικά συμβούλια στους μεγάλους δήμους. Αυτό σημαίνει ότι πχ στην Αθήνα οι 7 δημοτικές κοινότητες δεν θα έχουν πλέον εκπροσώπηση μέσω τοπικού συμβουλίου και τα τοπικά κινήματα δεν θα μπορούν να ασκούν άμεση πίεση, αλλά θα υπάρχει απλώς κάποιος/α αντιδήμαρχος. (Καθώς αυτό όμως δεν είναι λειτουργικό, εκτιμάται πως είτε θα αποσυρθεί ως «φύλλο συκής» για να ενδυθούν μανδύα δημοκρατικότητας οι λοιπές διατάξεις, είτε πολύ πιο ανησυχητικά τα κοινοτικά συμβούλια θα αντικατασταθούν από επιτροπές μετακλητών και θα οδηγηθούμε από την εκπροσώπηση – έστω και περιορισμένων αρμοδιοτήτων – σε διορισμένες διοικήσεις).
• Διατηρείται η μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, η οποία ανά περίπτωση μπορεί να φτάσει μέχρι και σχεδόν 40%, όπως επίσης διατηρείται και η αύξηση των παραβόλων για την κατάθεση υποψηφιοτήτων και σχηματισμών. Συμπληρωματικά με όσα προαναφέρθηκαν, η έννοια της εκπροσώπησης εξωθείται στο όριο μέσα σε ένα πλαίσιο όπου όλο και μεγαλύτερων δυσκολιών κατάθεσης ψηφοδελτίων για όλο και λιγότερες θέσεις υπό ένα όλο και πιο υψηλό «πλαφόν» συμμετοχής στα κοινοτικά συμβούλια, καθώς στην πράξη ούτε καν το 3% θα είναι αρκετό για να λάβει μια θέση στα ΔΣ.
Όπως προέκυπτε και από το προηγούμενο σχέδιο, και όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους συνεργαζόμενες δημοτικές κινήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το νομοσχέδιο Βορίδη δεν αγγίζει τα τρία βασικά σημεία που όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις διαμόρφωσαν και προώθησαν, δηλαδή «την επιχειρηματικότητα των Δήμων, την ενίσχυση και διεύρυνση της ανταποδοτικότητας που οδηγεί σε Δήμους πολλών ταχυτήτων και την οικονομική επιτροπεία (...)» Αντιθέτως στόχευση της Κυβέρνησης είναι «να επιταχυνθούν όλα τα παραπάνω και για να συμβεί αυτό χρειάζεται το ανάλογο εκλογικό σύστημα», είναι να διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα του επιτελικού κράτους ένα απολύτως αποστειρωμένο από τις λαϊκές διεκδικήσεις πλαίσιο, στο οποίο οι καθεστωτικές δυνάμεις ελπίζουν να νέμονται ανενόχλητες όλη την πίτα.
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η πραγματικότητα έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες
Ειδικό ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια που προέκυψε ως συνέχεια της εκδήλωσης που είχαν πραγματοποιήσει 8 δημοτικές κινήσεις και σχήματα της Αττικής στις αρχές Φλεβάρη. Με βάση αυτήν έχει διαμορφωθεί χώρος διαλόγου μεταξύ των σχημάτων, ο οποίος εν προκειμένω διαμόρφωσε κοινή ανακοίνωση/ δελτίο τύπου –από την οποία προέρχεται το προαναφερθέν απόσπασμα– και προσανατολίζεται σε κοινή ημέρα δράσης και ενημέρωσης των πολιτών το Σαββατοκύριακο 3-4/4 και προοπτικά κοινής εκδήλωσης για ενημέρωση και οργάνωση της συνέχειας. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι πολύ ουσιαστικές τόσο για να ανοίξει η συζήτηση στις γειτονιές μας, όσο και για την «οικοδόμηση» δεσμών μέσω κοινών εμπειριών στα επιμέρους σχήματα. Επίσης, για την προετοιμασία μιας όσο το δυνατόν μαζικότερης συγκέντρωσης όταν θα κατατεθεί ή θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη που κάλεσαν (Πόλη Ανάποδα – Θεσσαλονίκη και Φυσάει Κόντρα – Αγία Παρασκευή, Αθήνα) για να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση από όλο το φάσμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Θα είναι κρίσιμο τόσο για την προσπάθεια μπλοκαρίσματος του νομοσχεδίου, όσο και για την συνέχιση του αγώνα εφόσον αυτό ψηφιστεί, να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση πάνω σε όσα μας ενώνουν, τα οποία είναι και τα περισσότερα. Όπως φάνηκε καθαρά στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κρατική καταστολή στα μέσα Μάρτη, ο κόσμος στις γειτονιές έχει φύγει πλέον από την αδράνεια και ζητά τρόπους για να εκφραστεί. Μπροστά στην κοινή διαπίστωση ότι επιχειρείται η βάναυση απονέκρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, χρειάζεται να γυρίσουμε «τούμπα» τα σχέδια της Κυβέρνησης και να προχωρήσουμε σε ενωτικές πρωτοβουλίες και ευχής έργον να διαμορφωθεί προοπτικά η δυνατότητα για κοινά εκλογικά κατεβάσματα των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς σε δήμους και περιφέρειες. Η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ και είναι η καλύτερη «υπηρεσία» που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στα κινήματα που αναπτύσσονται και θα συνεχίσουν να παλεύουν.