Φύλλο Νο 468 (31 Μάρτη 2021)

Binder468.pdf (11.07 MB)

Από τον Μάρτη του 2020 μέχρι φέτος, η κυβερνητική στρατηγική «αντιμετώπισης» (;) της πανδημίας έχει ως συνέπεια κάθε επιδημικό «κύμα» να είναι χειρότερο από το προηγούμενο, με την κατάσταση σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία να εξελίσσεται εφιαλτική.

Ο καθεστωτικός Τύπος συνέκλινε στη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη», συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναλύοντας το νόημα των δηλώσεων Μπάιντεν και υπογραμμίζοντας τα μηνύματα των διεθνών ηγετικών ελίτ επ’ ευκαιρίας της 200ής επετείου από την επανάσταση του 1821.
 

Με τον αριθμό των νεκρών, των διασωληνωμένων ασθενών και των κρουσμάτων να είναι στο «κόκκινο», η ταξική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, συνεχίζει να αποτελεί την κυρίαρχη απάντηση των «από πάνω».

Όπως όλα δείχνουν μεταξύ των άλλων νομοσχεδίων που θα προσπαθήσει να ψηφίσει η κυβέρνηση πριν το Πάσχα, θα είναι και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση είχε στα σκαριά από το φθινόπωρο του 2020 αλλά το φέρνει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη και θα έχει σκληρές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο.
 

Με πρωτοβουλία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 7 Απρίλη καθώς και την Πέμπτη 22 Απρίλη.
 

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Ζητήσαμε τη γνώμη της Ιωάννας Στεντούμη, δικηγόρου με εξειδίκευση στην έμφυλη βία και τα δικαιώματα, ιδίως γυναικών και παιδιών. Τη συνέντευξη πήρε η Χρύσα Τσικαλουδάκη. Ολόκληρη αναρτήθηκε στο Rproject.gr
 

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ θα αναμετρηθούν ο Αντρές Αράουζ, ο οικονομολόγος που υποστηρίζει την κληρονομιά των κυβερνήσεων του Ραφαέλ Κορέα, με τον Γκιγιέρμο Λάσο, τον νεοφιλελεύθερο τραπεζίτη που υποστηρίζουν δύο κόμματα της Δεξιάς.  
 

Στις αρχές Μάρτη, ο ανώτατος δικαστής Έντσον Φατσίν ακύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις για διαφθορά εις βάρος του Λούλα, επικαλούμενος την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου που τον είχε καταδικάσει.

Η «Ε.Α.» πήγαινε στο τυπογραφείο καθώς εξελισσόταν η καταμέτρηση της ψηφοφορίας για τη δημιουργία σωματείου στη μονάδα της Άμαζον στην Αλαμπάμα. Αν η έκβαση αποδειχθεί θετική, θα είναι μια συγκλονιστική νίκη του «Δαυίδ» ενάντια στον «Γολιάθ». Το άρθρο που ακολουθεί περιγράφει την εμβληματική σημασία αυτής της μάχης και τις απίστευτες δυσκολίες απέναντι στις οποίες δόθηκε. Δημοσιεύτηκε στο internationalsocialism.net και μεταφράστηκε από την Έφη Μάνθου. Ολόκληρη η μετάφραση υπάρχει στο Rproject.gr με τίτλο «BAmazon: Ναι στη δημιουργία σωματείου!». 

Την «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων» στη Μιανμάρ, οι ένοπλες δυνάμεις έδειξαν το αποκρουστικό τους πρόσωπο, δολοφονώντας 114 ανθρώπους που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις με το όνομα «Μέρα Ενάντια στη Στρατιωτική Δικτατορία». Ήταν η πιο αιματοβαμμένη μέρα σε αυτούς τους 2 πρώτους μήνες αντίστασης στο πραξικόπημα. 
 

Με το νομοσχέδιο Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη να έχει πλέον ψηφιστεί διανύουμε μια περίοδο όπου το φοιτητικό κίνημα προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να προετοιμαστεί για την πραγματική αντιπαράθεση με το νομοσχέδιο στην εφαρμογή του όταν θα ανοίξουν οι σχολές.