Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Κινητοποιήσεις σε επισιτισμό-τουρισμό

Δύο κινητοποιήσεις πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό. Την Τετάρτη 31 Μάρτη έχουν αγωνιστικό ραντεβού στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι, οι διανομείς, μάγειρες, σερβιτόροι και όλοι όσοι δουλεύουν στον επισιτισμό.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ένταξη των ειδικοτήτων διανομέων, μαγείρων και σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Διεκδικούν επίσης υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, σταθερή εργασία και ωράριο 5νθημερο-7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Παλεύουν για την κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας και απαιτούν τον τερματισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Από τα αιτήματά τους δεν μπορούσαν να λείπουν αυτά που σχετίζονται με την πανδημία. Απαιτούν σε αυτό το διάστημα που η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου δεν δουλεύει, προστασία των ανέργων με επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επίσης την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης όλων των εποχικά απασχολούμενων στον επισιτισμό που δεν θα εργαστούν το καλοκαίρι του 2021.
Σημαντικό τμήμα των διεκδικήσεων της κινητοποίησης αφορά τους διανομείς. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός τους, η συντήρησή τους, η βενζίνη τους και το κράνος να παρέχονται από τους εργοδότες. Επίσης να απαγορευτούν οι διανομές με δίκυκλα όταν υπάρχουν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.
Η κινητοποίηση της 31 Μάρτη που θα είναι μοτοπορεία θα ακολουθηθεί από Πανελλαδική κινητοποίηση των σωματείων στον επισιτισμό-τουρισμό, που θα γίνει την Παρασκευή 9 Απρίλη, με συγκεντρώσεις μπροστά από τουριστικά αξιοθέατα όλης της χώρας, απαιτώντας ενόψει και της τουριστικής περιόδου, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη υπάρξουν μειώσεις μισθών, να μην υπάρξουν καταστρατηγήσεις του ωραρίου και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων.

Βλαπτικές μεταφορές στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ
Η  διοίκηση του ΟΤΕ δεν έχει σταματήσει στιγμή τα τελευταία χρόνια να επιτήθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο. Το τελευταίο διάστημα μετακίνησε μονομερώς και χωρίς τη δική τους συναίνεση εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα. Χωρίς να υπολογίζει τις πιθανές συνέπειες στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους, πολύ περισσότερο χωρίς να υπολογίζει το γιατί τους είχε προσλάβει.
Οι μετακινήσεις στα τηλεφωνικά κέντρα είχαν στόχο να πλήξουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς στη θυγατρική που μεταφέρονται έχουν χαμηλότερο μισθό και χειρότερες συνθήκες εργασίας. Μάλιστα οι μετακινήσεις έγιναν απολύτως εκβιαστικά ώστε πολλοί εργαζόμενοι να σκεφτούν το να φύγουν ή να δεχτούν να φύγουν, όπως εντέλει έγινε, μέσω εθελουσίας εξόδου.
Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν υποχρεώνονται ήδη από την πρώτη τους εβδομάδα να δουλεύουν στις συνθήκες μεσαίωνα που χρόνια τώρα λειτουργεί η θυγατρική του Ομίλου. Με βάρδιες έως τις 11 το βράδυ, δουλειά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, εκπαίδευση εκτός ωραρίου κ.α. Και όλα αυτά ενώ γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν από τη μητρική εταιρεία δικαιούνται να δουλέψουν μόνο πρωινό ωράριο και να αρνηθούν όλα τα παραπάνω ως βλαπτική μεταβολή καθώς επίσης και να απαιτήσουν αυτά να γίνουν με γραπτή εντολή. Οι εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ είναι στο μάτι της διοίκησης και της κυβέρνησης επειδή αντιστέκονται στο ξεχαρβάλωμα των δικαιωμάτων τους που προσπαθούν σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια να επιβάλλουν οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις οπότε δεν έχουν να χάσουν τίποτα αν αντισταθούν και διεκδικήσουν όσα προβλέπει η σύμβασή τους.

Σχολείο χωρίς εικαστικά; Όχι ευχαριστώ!


Της Χριστίνας Παναγιωτίδου 

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική,  κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση  η κυβέρνηση αποφασίζει να νομοθετήσει με γρήγορα βήματα την μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε σχολείο διαφορετικών ταχυτήτων . Η κατάργηση μαθημάτων ζωτικής σημασίας από το Λύκειο περιλαμβανόμενων και του μαθήματος των εικαστικών σηματοδοτεί την  αρχή της μετάλλαξης.  
Το μάθημα των εικαστικών στην Α΄Λυκείου (εικαστική παιδεία) καταργείται κανονικά όπως και στην Γ΄Λυκείου καταργούνται τα μαθήματα του ελεύθερου και του γραμμικού σχεδίου (πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή σε μια σειρά σχολών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση).  Στην θέση τους δημιουργείται μια απογευματινή δομή που όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αλλά οδηγεί τους μαθητές είτε στα ιδιωτικά φροντιστήρια για την παρακολούθηση των μαθημάτων είτε στην εγκατάλειψη του ονείρου τους. 
Τα τελευταία 20 χρόνια εκατοντάδες εικαστικοί μεταφέρονται με τα βαλιτσάκια τους ανά την επικράτεια για να καλύψουν τις κενές θέσεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαζί με τους συναδέλφους των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Στην πρωτοβάθμια δεν υφίστανται οργανικές θέσεις για το μάθημα και η κάλυψη γίνεται αποκλειστικά από αναπληρωτές και λιγοστούς αποσπασμένους συναδέλφους από την δευτεροβάθμια!  Με την κατάργηση του μαθήματος καταλαβαίνουμε ότι στενεύει κι άλλο αυτό το πλαίσιο.
Η διδασκαλία  των εικαστικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης  είναι αναγκαία και η ωφελιμότητα της τεράστια για την πραγματική αναβάθμιση της συνολικά δωρεάν και δημόσιας παιδείας στο ελληνικό σχολείο. Η απαίτηση του κλάδου είναι η επάνοδος των εικαστικών μαθημάτων στο Λύκειο καθώς και η θέσπιση του σαν δίωρο εργαστηριακό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της για την δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων που ο μαθητής θα παίρνει την εκπαίδευση που χρειάζεται αναλόγως με την ταξική του προέλευση.
Οι αγώνες του κλάδου από πέρσι τον Ιούνη είναι συνεχόμενοι με παρουσία στους δρόμους και με απόφαση προσφυγής στα δικαστήρια.  Λόγω συνθηκών το δικαστήριο που ήταν προγραμματισμένο για την 1η Απρίλη αναβάλλεται αλλά η απόφαση για συνέχεια των αγώνων μέχρι τέλους παραμένει. Την Πέμπτη 1η Απρίλη στις 10 υπάρχει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας. Μικρές ή μεγαλύτερες κινητοποιήσεις καθώς και  συμμετοχή σε όλους τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.
Παλεύουμε για ένα δημόσιο σχολείο με δωρεάν δημόσια εκπαίδευση με πραγματικά ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους μαθητές, διδασκαλία σε όλα τα επιστημονικά πεδία από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Παλεύουμε για προσλήψεις και πραγματική αναπλήρωση των κενών. Παλεύουμε για ένα δημόσιο σχολείο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες  σε όλα τα παιδιά για εκπαίδευση και ανάπτυξη όλων των δεξιοτήτων. Ένα τέτοιο σχολείο χωρίς εικαστική παιδεία δεν μπορεί να υφίσταται!
Η τέχνη είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία