Η εμβληματική μάχη για συνδικαλισμό στην Amazon

Φωτογραφία

Η «Ε.Α.» πήγαινε στο τυπογραφείο καθώς εξελισσόταν η καταμέτρηση της ψηφοφορίας για τη δημιουργία σωματείου στη μονάδα της Άμαζον στην Αλαμπάμα. Αν η έκβαση αποδειχθεί θετική, θα είναι μια συγκλονιστική νίκη του «Δαυίδ» ενάντια στον «Γολιάθ». Το άρθρο που ακολουθεί περιγράφει την εμβληματική σημασία αυτής της μάχης και τις απίστευτες δυσκολίες απέναντι στις οποίες δόθηκε. Δημοσιεύτηκε στο internationalsocialism.net και μεταφράστηκε από την Έφη Μάνθου. Ολόκληρη η μετάφραση υπάρχει στο Rproject.gr με τίτλο «BAmazon: Ναι στη δημιουργία σωματείου!». 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Adam Shils

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η εκστρατεία οργάνωσης σωματείου στις τεράστιες εγκαταστάσεις της Amazon στην πόλη Bessemer της Alabama. 
Ο λόγος που το Bessemer έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή του έθνους είναι ξεκάθαρος. Η περιουσία του πρώην CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχει καθαρή αξία 195 δισεκ. δολαρίων. Τα κέρδη της Amazon εκτοξεύθηκαν χάρη στην απότομη αύξηση των παραγγελιών μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι αποθήκες της, όπου γίνεται η διαχείριση και η ταξινόμηση προϊόντων των ηλεκτρονικών παραγγελιών, είναι γνωστές για την αφόρητη πίεση και τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας. Έτσι, οι προσπάθειες να συνδικαλιστούν οι εργαζόμενοι σε ένα τέτοιο χώρο φαίνεται σαν μια μάχη μεταξύ ενός Δαβίδ της εργατικής τάξης και ενός Γολιάθ της πλουτοκρατίας.
Το υπόβαθρο της καμπάνιας
Το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Λιανική, Χονδρική και Πολυκαταστήματα (RWDSU) ξεκίνησε την καμπάνια ίδρυσης σωματείου μετά από επικοινωνία με τον Darryl Richardson, που δουλεύει ως αποθηκάριος στη μονάδα. Το RWDSU είναι γνωστό στην περιοχή καθώς έχει οργανώσει εργάτες σε πολλά από τα τοπικά εργοστάσια επεξεργασίας πουλερικών. Το RWDSU συγκέντρωσε περίπου 3.000 υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής εκλογών για την ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου. Συνεπώς, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) οργάνωσε εκλογές με επιστολική ψήφο, που ξεκίνησαν στις 8 Φλεβάρη και τελειώνουν στις 29 Μάρτη. 
Οι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι θέλουν ένα σωματείο δεν μας εκπλήσσουν. Ο Covid-19 είναι προφανώς ένα μεγάλο ζήτημα. Η έλλειψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας απασχολεί τους εργάτες των αποθηκών της Amazon σε όλη τη χώρα. Στο Bessemer μόνο, 218 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό στο διάστημα μεταξύ 24 Δεκέμβρη και 7 Γενάρη. Οι ρυθμοί δουλειάς είναι εξουθενωτικοί. Η δουλειά του αποθηκάριου (picker) είναι να συλλέγει ένα τεμάχιο, κάθε 12 δευτερόλεπτα, από ένα μεταλλικό κάδο και να το τοποθετεί στο κουτί για τον κατάλληλο ιμάντα διαλογής. Η κάθε κίνηση των εργαζομένων παρακολουθείται. Εάν ο εργάτης υπερβεί το χρονικό όριο όταν έχει πάει στην τουαλέτα ή για να πιει νερό μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν πειθαρχεί στις νόρμες του ΤΟΤ [ΣτΜ: Time Off Task, Χρόνος Εκτός Καθηκόντων –η παραβίασή του τις περισσότερες φορές οδηγεί σε απόλυση]. Ο μισθός, που ξεκινάει από 15,30 δολάρια την ώρα, είναι ελάχιστος με βάση το στρες και την εξάντληση των εργαζομένων.
Bessemer
Μια ματιά στην ίδια την πόλη θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία αυτής της καμπάνιας. Στο Bessemer κατοικούν κατά πλειοψηφία αφροαμερικανοί. Στην αποθήκη το 85% των εργατών είναι μαύροι. Τα οργανωτικά στελέχη της συνδικαλιστικής προσπάθειας έχουν δηλώσει ότι εμπνεύστηκαν από τις καλοκαιρινές διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.
Η δημιουργία σωματείου δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση. Οι τρεις τελευταίες μεγάλες προσπάθειες οργάνωσης σωματείων σε Πολιτείες του Νότου, στη Nissan του Μισισίπι , στη Boeing της Νότιας Καρολίνα και στη Volkswagen του Τενεσί, απέτυχαν όλες. Η τελευταία προσπάθεια να συνδικαλιστούν οι εργαζόμενοι σε εγκατάσταση της Amazon ήταν στο Ντέλαγουερ το 2014. Κι αυτή απέτυχε. Δεν υπάρχουν σωματεία στις αποθήκες της Amazon στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.
Αυτό λοιπόν είναι το υπόβαθρο της εκστρατείας του RWDSU. Φυσικά, η πανδημία Covid-19 περιπλέκει τα πράγματα. Τα παραδοσιακά εργαλεία των συνδικαλιστών που προσπαθούν να στήσουν σωματείο, όπως ομιλίες σε συγκεντρώσεις, κοινωνικά δρώμενα και επισκέψεις σε σπίτια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Το RWDSU έχει κινητοποιήσει μια δυνατή ομάδα από συνδικαλισμένους εργάτες των γειτονικών εργοστασίων επεξεργασίας πουλερικών, για να κάνουν εξορμήσεις έξω από την αποθήκη της Amazon. Οι εργαζόμενοι της Amazon μπορούν να νιώσουν ότι έχουν πολλά κοινά με τις ζωές κι τις εμπειρίες αυτών των εργατών. 
Διοίκηση
Η επιχείρηση προσέλαβε την προερχόμενη από τη Φιλαδέλφεια εταιρεία, Morgan Lewis, που ειδικεύεται στην αποτροπή δημιουργίας συνδικάτων στους εργασιακούς χώρους. Οι εργοδότες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν όλες τις παραδοσιακές τακτικές που χρησιμοποιούν οι εργοδότες απέναντι σε προσπάθειες ίδρυσης σωματείου: Υποχρεωτικά meeting για τους εργαζόμενους, ανεπίσημη άσκηση πίεσης στον κάθε εργαζόμενο ατομικά -άλλες φορές προσπαθώντας να τους καλοπιάσουν άλλες φορές απειλώντας τους, τοπική διαφήμιση κ.λπ.
Ωστόσο κάποιες από τις αντισυνδικαλιστικές ενέργειες που χρησιμοποιούνται εδώ είναι ασυνήθιστες.
• Η διοίκηση έχει δημιουργήσει μια καλοσχεδιασμένη, αλλά χωρίς ουσία και ενδιαφέρον, ιστοσελίδα που λέγεται #doitwithoutdues (κάν’ το χωρίς συνδρομές). 
• Η Amazon επέμενε στη φυσική παρουσία των εργαζομένων στις εκλογές, παρά την πανδημία. Προφανώς έλπιζε ότι θα έτσι θα περιόριζε τη συμμετοχή. Το NLRB [που έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών] είχε αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει ψηφοφορία με επιστολική ψήφο. Ενώ το NLRB συζητούσε το θέμα, η Amazon έκανε μια απίστευτη προσπάθεια λαδώματος των μελών του. Πρότεινε ότι αν η ψηφοφορία γίνει αυτοπροσώπως, θα πλήρωνε η ίδια τα έξοδα διαμονής στα ξενοδοχεία και τα γεύματα των μελών του NLRB που θα επέβλεπαν τη διαδικασία. Αυτή η κατάφωρη προσπάθεια δωροδοκίας και καλοπιάσματος του συμβουλίου είναι εξωφρενική. 
• Εκπρόσωποι του RWDSU συζητούν με τους εργάτες της Amazon για το σωματείο, αξιοποιώντας τον χρόνο που τα αυτοκίνητά τους είναι σταματημένα στο κόκκινο φανάρι κοντά στην είσοδο της αποθήκης. Η διεύθυνση της Amazon σκέφτηκε ότι έτσι δινόταν η ευκαιρία στους συνδικαλιστές να πείσουν περισσότερους εργαζόμενους. Γι’ αυτό έκανε αίτηση στο Δήμο του Bessemer να αλλάξει το συγχρονισμό των φαναριών έτσι ώστε να διαρκεί λιγότερο το κόκκινο και περισσότερο το πράσινο [κάτι που τελικά συνέβη].
• Οι εργαζόμενοι δέχονται 5 φορές τη μέρα μηνύματα στα κινητά τους με αντισυνδικαλιστικό περιεχόμενο από τη διοίκηση.
• Έχει αφισοκολληθεί όλη η επιχείρηση με αντισυνδικαλιστικά μηνύματα, ακόμη και στις τουαλέτες.
Από την πλευρά του, το RWDSU έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία να γίνει γνωστό το ζήτημα σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται δίνοντας τη μέγιστη δημοσιότητα. Ίσως το αποκορύφωμα αυτής της εκστρατείας είναι το βίντεο που κυκλοφόρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι μια γενική δήλωση όσον αφορά την αξία των σωματείων. Ενώ οι διατυπώσεις του είναι πολύ προσεκτικές ώστε να μη δίνεται σαφή υποστήριξη στη δημιουργία συνδικάτου στην Amazon, η γενική εντύπωση που δίνει τελικά είναι ότι αυτή.
Σίγουρα ο Μπάιντεν δεν είναι φίλος του εργατικού κινήματος και προφανώς εξελίσσονται κάποιοι τακτικοί ελιγμοί και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι μια ένθερμη μεταστροφή του Μπάιντεν προς το πλευρό της εργατικής τάξης. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρόεδρο να κάνει μία θετική έκκληση για μια ψηφοφορία ίδρυσης σωματείου. Κάτι παρόμοιο έχει να συμβεί από την εποχή του προέδρου Ρούσβελτ και του νόμου Βάγκνερ [το 1935]. 
Πλήρη στήριξη
Μέσα σε μια τέτοια δίνη των γεγονότων, δε θα ήταν φρόνιμο να κάνουμε προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δηλώσουμε ξεκάθαρα τη θέση μας: Πλήρη στήριξη στο σωματείο της Bamazon!
 
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία