Camping resist.reclaim.revolt. 2021: Aνταλλάξαμε προβληματισμούς και δημιουργήσαμε αναμνήσεις

Συλλογικές διακοπές με πλούσιες συζητήσεις, και διασκέδαση γέμισαν και το φετινό καλοκαίρι μας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Άννυ Ποταμίτη

 Το κάμπινγκ resist.reclaim.revolt συνεχίζει να είναι μια πρόταση αυτοοργανωμένου τρόπου διακοπών που αφυπνίζει τις συνειδήσεις μας και χαρίζει αξέχαστες στιγμές σε όλους/ες διαμορφώνοντας ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και ενδιαφέρουσας αλληλεπίδρασης ανθρώπων.
 Με τίτλο «Ένας άλλος κόσμος ήταν και είναι εφικτός» το φετινό κάμπινγκ στην Κεφαλονιά περιλάμβανε εκδηλώσεις-συζητήσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Πρώτη συζήτηση «150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, η πρώτη έφοδος στον ουρανό‘ για την οποία έκανε μεγάλο αφιέρωμα το rproject αναδεικνύοντας τη σημασία της πρώτης εξέγερσης της εργατικής τάξης και τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν. Φέτος η επέτειος των 20 χρόνων από τη μεγάλη διεθνή διαδήλωση στη Γένοβα πυροδότησε μια κουβέντα για μια εποχή με σημαντικές εξελίξεις για το κίνημα και την αριστερά. Η διεθνής αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό που αναδύθηκε πρόσφατα έγινε αφορμή για έντονη συζήτηση γύρω από τη συνέχεια του αγώνα και το ρόλο του BDS. Μετά από την εμφάνιση του metoo στη χώρα μας ,τα αντιδραστικά νομοσχέδια Τσιάρα και Χατζηδάκη αλλά και την ορατότητα της έμφυλης βίας το ζήτημα γύρω από την μεγαλύτερη προστασία των γυναικών (ατομική ή συλλογική) και ο ρόλος των συνδικάτων, των πολιτικών οργανώσεων και πρωτίστως των φεμινιστικών συλλογικοτήτων ήταν κυρίαρχο. 
Το κάμπινγκ του rproject πλούτισαν με τη συμμετοχή τους οι Κεφαλλονίτες αγωνιστές. Χάρη στην Κεφαλλονίτισσα φίλη Αντζελίνα Γιαννοπούλου μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε την ιστορία του εργατικού και Ριζοσπαστικού κινήματος του νησιού που ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη και την ξενάγηση, από τον Γιώργο Ματαράγκα, στο μνημείο των εκτελεσμένων Ιταλών της μεραρχίας ACQUI από τους ναζιστές. Με τον πρώην πρόεδρο του εργατικού κέντρου και τα περιβαλλοντικά κινήματα ενάντια στις εξορύξεις και τις ανεμογεννήτριες μοιραστήκαμε τις προσωπικές τους εμπειρίες και γνώσεις τους ως κληρονόμους της τοπικής ιστορίας γύρω από τις αντιστάσεις τα τελευταία χρόνια στο νησί. 
Τις καθημερινές θεματικές συζητήσεις μας συνόδευαν διάφορες καλλιτεχνικές  δράσεις όπως η προβολή ταινιών και η διεξαγωγή θεατρικού εργαστηρίου βασισμένο στο θέατρο του καταπιεσμένου του Augusto Boal,  οργανωμένο από την Θεατρολόγο Έφη Λάζου. Εντός του κλίματος των Ιονίων νήσων εκτός από την κεφαλλονίτικη ατμόσφαιρα γευτήκαμε και την ζακυνθινή κουλτούρα καθώς είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε Ζακυνθινές ομιλίες, δηλαδή παραδοσιακό Ζακυνθινό θέατρο που παιζόταν μόνο από άντρες στις πλατείες των χωριών. Την παράδοση αυτή μας γνώρισε η Αγγελική Αγαλιανού μέσω δικής της Ζακυνθινής ομιλίας παιζόμενη για πρώτη φορά από γυναίκες. Αξιοθαύμαστη ήταν και η παρουσία του Χρήστου Αλαβέρα και της Βίκυς Χατζή οι οποίοι παρουσίασαν ένα δρώμενο που συνδύαζε την ζωγραφική και τον χορό θέτοντας κοινωνικούς προβληματισμούς. Καθ’ όλη την διάρκεια του κάμπινγκ (στον ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο του Camping Argostoli) γινόταν έμπρακτα συνειδητή η σημασία της συλλογικής συμμετοχής στην λειτουργία της κουζίνας, στο στήσιμο του σινεμά και των πάρτυ έτσι ώστε η συνύπαρξη να είναι αρμονική και ευχάριστη για όλους δίχως υποχρεώσεις συσσωρευμένες σε λίγους. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Τούρκου συντρόφου Αχμέτ ως αρχιμάγειρα του κάμπινγκ μας που εξασφάλισε με την βοήθεια όλων μας ότι η ευχαρίστηση θα περνάει και από το στομάχι μας.Ταυτόχρονα λειτουργούσε το βιβλιοπωλείο μας με ποικιλία βιβλίων συνδεδεμένων και μη με τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις του κάμπινγκ και πάγκος φεμινιστικού υλικού.Στα πλαίσια αυτά μικροί και μεγάλοι γνωρίσαμε νέο κόσμο και νέες ιδέες, ανταλλάξαμε προβληματισμούς και δημιουργήσαμε αναμνήσεις που θα παραμείνουν ανεξίτηλες στις μνήμες μας υπενθυμίζοντάς μας πως τέτοιες συναντήσεις ανθρώπων είναι ικανές να αναστήσουν την ελπίδα για έναν άλλο κόσμο δικαιότερο και ομορφότερο για όλους και όλες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία