TTIP: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Φωτογραφία

Η  δημοσιοποίηση από την Greenpeace της Ολλανδίας εγγράφων που αφορούν στο τι προβλέπει η Διατλαντική συμφωνία TTIP (κυρίως για τα τρόφιμα, αλλά και το περιβάλλον και τη δημοκρατία στην Ευρώπη) έφεραν για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα τη μυστική και επικίνδυνη συνθήκη, που πολλοί έχουν αποκαλέσει οικονομικό ΝΑΤΟ, ή «υπερμνημόνιο» για τους λαούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

Το θέμα έγινε γνωστό πριν από περίπου δύο χρόνια –από διαρροές του Wikileaks– και ενώ στην αρχή οι αντιδράσεις ήταν λιγοστές λόγω άγνοιας, το 2015 άλλαξε η κατάσταση. Διαδηλώσεις ενάντια στην συνθήκη έγιναν στις ΗΠΑ και πολλές πόλεις της Ευρώπης, με μεγαλύτερη αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 12/10/2015 και είχε 250.000 κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στη Γερμανία και την οργάνωσε η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων DGB.
Θυμίζουμε ότι η «Transatlantic Trade and Investment Partnership» («Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων») είναι μια συνθήκη που αφορά τη νομοθετική και εμπορική «ενοποίηση» των ΗΠΑ με την ΕΕ. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2013.Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ξεκίνησαν οι μυστικές συνομιλίες της αμερικανικής κυβέρνησης με την Κομισιόν.
Στόχος της συμφωνίας (σύμφωνα με τους εμπνευστές της) είναι η απομάκρυνση των «εμποδίων» που δεν επιτρέπουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Για να απαλειφθούν λοιπόν τα «εμπόδια», η ΤΤΙΡ θα κατακρεουργήσει:
• Τις εργασιακές σχέσεις.
• Τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.
• Την ασφάλεια των τροφίμων.
• Την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
• Τις σχέσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων με τα κράτη.
Γιατί τόση αντίδραση;
Χοντρικά, επειδή αντιστρέφει το σύνθημα του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και το «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» το κάνει «τα κέρδη και η εξουσία των εταιρειών πάνω από τους ανθρώπους, τα δικαιώματα, το περιβάλλον, τη δημοκρατία».
Δεν ειναι μια εμπορική συμφωνία. Είναι η θεσμοποίηση της ασυδοσίας των αγορών πάνω στους λαούς και τις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ξηλωθούν όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων, όλοι οι περιορισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων, φαρμάκων κλπ., όλες οι ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Να καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις για την προστασία από τα μεταλλαγμένα και για την προστασία της βιοποικιλότητας. Όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, μαζί και η δυνατότητα των κοινοβουλίων να αποφασίζουν. Οι εταιρείες θα μπορούν να τραβολογούν τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους σε ανεξέλεγκτα «ειδικά δικαστήρια» επίλυσης διαφορών (ISDS) και να ζητάνε υπέρογκες αποζημιώσεις για... απώλεια κερδών λόγω μιας αλλαγής (π.χ. αύξηση του κατώτατου μισθού).
Περίπου το 70% των τροφών που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι γενετικά μεταλλαγμένα. Αντιθέτως, στην ΕΕ πωλούνται ελάχιστα προϊόντα που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά και φέρουν το αντίστοιχο σήμα στη συσκευασία τους. Έτσι, η ευρωπαϊκή «βιομηχανία» βιοτεχνολογίας έχει άμεσο συμφέρον από την ελαστικοποίηση των περιορισμών.
Η χρήση προϊόντων χλωρίνης για την απολύμανση κρεάτων πουλερικών, πριν συσκευαστούν, είναι συνηθισμένη στις ΗΠΑ. Η διαδικασία αυτή έχει απαγορευτεί στην ΕΕ ήδη από το 1997 και οι αμερικανικές εταιρείες πιέζουν, ώστε με την TTIP να αρθεί η ευρωπαϊκή απαγόρευση. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση αυξητικών ορμονών στο βοδινό κρέας.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) γίνονται με άκρα μυστικότητα. Παρ’ όλα αυτά μεγάλο κομμάτι τις συμφωνίας διέρρευσε με το τελευταίο παράδειγμα από την Greenpeace. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση έφερε στο φως απόρρητα έγγραφα 248 σελίδων, τα οποία αφορούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τη συμφωνία TTIP. Η οργάνωση προειδοποιεί για «τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την υγεία».
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του 13ου γύρου των διαπραγματεύσεων για την TTIP στη Νέα Υόρκη, Ομπάμα και Μέρκελ δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στη Γερμανία, που όμως συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις ενάντια στην TTIP με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών.
Κινητοποιήσεις στη Ρώμη
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν το Σάββατο (7/5) τους κεντρικούς δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την προκλητική μυστικότητα με την οποία διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την TTIP που, όπως καταγγέλλουν, καθιστά ξεκάθαρα την Ευρώπη έναν «εταίρο-σκλάβο»
Με πανό που έγραφαν «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» και «Ελεύθερη η κυκλοφορία ανθρώπων και όχι κεφαλαίων», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία San Giovanni της Ρώμης, καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη συνθήκη που, σύμφωνα με τους επικριτές της, θέλει να μετατρέψει τα κράτη σε απλούς υπηρέτες και εντολοδόχους των πολυεθνικών που θα μπορούν ακόμη και να μηνύουν κυβερνήσεις, αν ένας νόμος βλάπτει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντά τους.
Τη διαδήλωση διοργάνωσε η CGIL (Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων), ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.
Διαδηλώσεις κατά της TTIP στο Ανόβερο 
Μετά την επίσκεψή του στη Βρετανία, ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στο Ανόβερο της Γερμανίας, με στόχο να προωθήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP). Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που έγινε στο Ανόβερο (23/4/2016) κατά της συνθήκης, καταγγέλλοντας τόσο τον Ομπάμα όσο και τη Μέρκελ.
Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα ήθελαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από τη λήξη της θητείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όμως ευτυχώς θα πρέπει να προσπεράσουν πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία.
Επίσης, στις 28/4/2016, πανευρωπαϊκή αντίδραση των Δήμων στη συμφωνία TTIP καταγράφηκε και στη συνάντηση της Βαρκελώνης, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμος της Κέρκυρας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 40 Δήμοι από όλη την Ευρώπη, πάνω από 100 οικολογικές οργανώσεις και ευρωβουλευτές από τους Οικολόγους και τους Podemos. Ο Δήμος Κέρκυρας έχει ήδη κηρύξει το νησί σε ελεύθερη ζώνη από τη συμφωνία TTIP.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της Διατλαντικής Συμφωνίας, στη συνάντηση καταγγέλθηκε ότι δεν είναι γνωστό ούτε στους ευρωβουλευτές. Μόνο από διαρροές μέσω των Wikileaks φαίνεται ότι προωθείται μεταβίβαση τεράστιας δύναμης στις πολυεθνικές εταιρείες σε βάρος των κρατών, των δήμων και των περιφερειών.
Η ελληνική «αριστερή» κυβέρνηση δεν έχει αναδείξει το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι της είναι γνωστό και ξένοι επιστήμονες ήρθαν στην Ελλάδα για να την ευαισθητοποιήσουν ενάντια στη συνθήκη.
Πανευρωπαϊκά έγιναν ήδη μεγάλες διαδηλώσεις και μαζεύτηκαν 3,5 εκατομμύρια υπογραφές ενάντια στην TTIP, αλλά εδώ... μόνο κάτι για τη φέτα έχουν ψελλίσει.
Το γεγονός ότι εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν ΗΠΑ και Κομισιόν να περάσουν κρυφά αυτό το έκτρωμα και δεν τα καταφέρνουν λόγω των αντιδράσεων του κόσμου, όπως και το γεγονός ότι τα συνδικάτα –και από τις δύο μεριές του Ατλαντικού– έχουν (εκτός από την Ελλάδα) μπει σε αυτή τη μάχη, δίνει ελπίδες ότι ίσως καταφέρουμε να γλιτώσουμε τουλάχιστον από αυτό το υπερμνημόνιο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία