Κυκλοφορεί στα κεντρικά βιβλιοπωλεία

Στα 100 χρόνια από το 1917 , οι εκδόσεις Red Marks παρουσιάζουν με υπερηφάνεια το βιβλίο του Βικτόρ Σερζ Έτος Ένα της Ρωσικής Επανάστασης, ένα  βιβλίο αναφοράς,  για όσες και  όσους θέλουν να κατανοήσουν σε βάθος αυτήν την κορυφαία «στιγμή» του 20ού αιώνα, αλλά και τη μετέπειτα εξέλιξη του καθεστώτος στη Ρωσία.
Το Έτος Ένα έχει πίσω του μια ολόκληρη περιπέτεια. Για πολλές δεκαετίες συκοφαντήθηκε από την «ορθόδοξη» σταλινική πτέρυγα που κυριαρχούσε μέσα στην Αριστερά. Τα αντίτυπά του κατάσχονταν και καταστρέφονταν στη Ρωσία και στην ανατολική Ευρώπη. Η κατοχή ενός τέτοιου βιβλίου ήταν λόγος δίωξης στην Ανατολή και πολιτικής απομόνωσης στη Δύση. Όμως το Έτος Ένα επιβίωσε: κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της διεθνούς ριζοσπαστικής Αριστεράς για τα 100 χρόνια από το 1917. Όχι τυχαία.
Ο Σερζ παρουσιάζει τις κατακτήσεις του Οκτώβρη όχι με τον ψυχρό τρόπο του εξατομικευμένου αναλυτή, αλλά με τη βαθιά ταύτιση του κομουνιστή διανοουμένου με την εργατική επανάσταση. Μας δίνει έτσι όλο το ιστορικό υπόβαθρο για την υπεράσπιση της κληρονομιάς της Ρωσικής Επανάστασης, για την αντίσταση στην αστική ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση που επιχειρεί να ξεφορτωθεί το νεογέννητο «παιδί» τού 1917 –την πρώτη νικηφόρα εργατική επανάσταση– μαζί με τα βρόμικα νερά του σταλινικού καθεστώτος που ακολούθησε.
Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η μόνη στα ελληνικά που περιλαμβάνει και τους δύο προλόγους που ο ίδιος ο Σερζ έχει γράψει για το βιβλίο αυτό, στα 1930 και στα 1938, αλλά και τον επίλογο του 1947.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Βίκτορ Λβόβιτς Κίμπαλτσιτς γεννήθηκε στις 30 Δεκέμβρη 1890 στις Βρυξέλλες, από Ρώσους γονείς, φυγάδες ναρόντνικους. Με το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, όπως πολλοί άλλοι, αποφάσισε να ταξιδέψει στη Ρωσία, όπου έφτασε ύστερα από πολλές περιπέτειες, στα 1919. Γνωρίζοντας από κοντά τις πραγματικότητες της επανάστασης, εντάχθηκε στους μπολσεβίκους και υπηρέτησε στην 3η Διεθνή. Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος στο Inprecor (το δελτίο «Διεθνούς Αλληλογραφίας» της Κομιντέρν), ενώ ανέλαβε αποστολές στο Βερολίνο και στη Βιέννη, που εκείνη την εποχή ήταν τα πιο καυτά μέτωπα για τη Διεθνή. Παρέμεινε πάντα θερμός υποστηρικτής της Οκτωβριανής Επανάστασης. Συνεργάστηκε με τον Τρότσκι, παρά τις διαφωνίες μεταξύ τους (για την Κρονστάνδη, για τη συνολική αποτίμηση του σταλινικού καθεστώτος, για το ρόλο του POUM στην ισπανική επανάσταση κ.ο.κ.). 
Έζησε τα υπόλοιπα χρόνια του παλεύοντας και γράφοντας. Άφησε πίσω του πολλά λογοτεχνικά βιβλία (όπως το διάσημο Η υπόθεση του συντρόφου Τουλάγιεφ), αλλά και σημαντικά πολιτικά έργα , όπως το Έτος Ένα της Ρωσικής Επανάστασης, οι συγκλονιστικές Αναμνήσεις ενός επαναστάτη και οι Μαρτυρίες για τη γερμανική επανάσταση.

Για παραγγελίες: sales@redmarks.gr
Για Τύπο και Βιβλιοπαρουσιάσεις: info@redmarks.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8233761 (Εκδόσεις) - 210.8254625 (Πολυχώρος)