Φύλλο Νο 386 (21 Ιούνη 2017)

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της αξιολόγησης και της συνέχειας του ελληνικού μνημονιακού προγράμματος, αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη –και τον κόσμο– αποκαλύπτουν πόσο διαπερνά όλες τις εξελίξεις, ανεξάρτητα από χώρα και περιοχή, μία και μόνη «κόκκινη γραμμή»: η προσπάθεια των εκπροσώπων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού να μεταφέρουν όλα τα βάρη της κρίσης του συστήματος και να στηρίξουν όλες τις προσπάθειες υπέρβασής της στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζόμενων τάξεων, με την ακραία λιτότητα, την αυταρχοποίηση, το ρατσισμό, τον εθνικισμό και το σοβινισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η συμφωνία στο Eurogroup είναι ένας ασφυκτικός κορσές που απειλεί να στραγγαλίσει ό,τι έχει απομείνει ζωντανό από τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά, ταυτόχρονα, και τις όποιες ελπίδες πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα προσωπικά.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΟΥΔΑΣ:
Πληθαίνουν τα στοιχεία στον (πάντα καλά πληροφορημένο) αστικό Τύπο για τη σημαντική αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, στο πλαίσιο της παροχής περαιτέρω διευκολύνσεων για τις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι Αμερικανοί επιτελείς έχουν καταλήξει στη δημιουργία μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων (Navy Seals) στις εγκαταστάσεις της Σούδας, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη παρουσία τους. Η μόνιμη στάθμευση βατραχανθρώπων στη Σούδα αποτελεί μια έμμεση αναγνώριση της αξίας που έχει το υπό ελληνική διοίκηση Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), όπου μετεκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις όλων των συμμαχικών δυνάμεων. Γι’ αυτό γίνονται και οι πρόσφατες κοινές ασκήσεις μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και η αναφορά Τσίπρα περί ανάγκης «εμβάθυνσης» της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. Παράλληλα, οι Αμερικανοί φέρονται να απορρίπτουν την προσφορά Καμμένου για βάση στην Κάρπαθο. Αντιθέτως, προτιμούν το Καστέλι, κυρίως για τη στάθμευση μοίρας Drones και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV). Με φόντο το ενεργειακό παιχνίδι και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, το ελληνικό κράτος δένεται όλο και πιο σφιχτά στο άρμα του δυτικού ιμπεριαλισμού, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο «όχημα» εξυπηρέτησης των επικίνδυνων σχεδιασμών του: τον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ-Καΐρου.

Η  ποινικοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων, η αυθαίρετη και παράνομη στέρηση του νόμιμου δικαιώματος άδειας εξόδου από τις φυλακές σε αναρχικούς ή αριστερούς κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα «τρομοκρατίας», η απόπειρα της κυβέρνησης να επεκτείνει τον «τρομονόμο», ώστε να συμπεριλαμβάνει και «αδικήματα» που άπτονται της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης, η επίθεση σε κοινωνικές καταλήψεις και σε καταλήψεις στέγασης προσφύγων, η ολοένα και συχνότερα επανερχόμενη στο προσκήνιο συνεργασία αστυνομίας και φασιστικών συμμοριών, που επιτίθενται σε πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες (π.χ. Ασπρόπυργος), η καταστολή των μεγάλων κινητοποιήσεων της περιόδου με χρήση δακρυγόνων και ΜΑΤ, οι παράνομες απελάσεις αιτούντων άσυλο στα σύνορα, βάζουν τέλος στις όποιες ψευδαισθήσεις μπορούσαν να διατηρούνται από κάποιους «καλόπιστους» σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διαχείρισης των μηχανισμών του κράτους και της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κατά την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου περίσσεψε η υποκρισία και το ψέμα. Συμβολικό του κυνισμού ήταν το γεγονός ότι, ενώ Τσίπρας-Νετανιάχου μιλούσαν για ενεργειακή διασύνδεση των χωρών και εξοικονόμηση ενέργειας, στη Λωρίδα της Γάζας εξελισσόταν εξέγερση για το ρεύμα. Ο Νετανιάχου έχει περιορίσει την ηλεκτροδότηση σε 2-3 ώρες τη μέρα, οδηγώντας σε κατάρρευση βασικές υπηρεσίες (ύδρευση, νοσοκομεία κ.ά.).

Η πραγματικότητα για το σχολικό έτος 2016-2017 ήταν καταρχήν διανθισμένη από μια αλλαγή υπουργού με βασικό του καθήκον να επιταχύνει τις αντιδραστικές αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο και ο ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση.

Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για πολλοστή φορά τα τελευταία 7 σχεδόν χρόνια κινητοποιούνται ενάντια στην προσπάθεια να απαξιωθεί και να κλείσει τελικά το Ινστιτούτο. Μιλήσαμε με τον Χάρη Σμυρνιώτη, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ.Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρόκειται για ακόμα μία φορά να γίνει το «πειραματόζωο» των μνημονιακών πολιτικών και οι αντίπαλες παρατάξεις του νεομνημονιακού δικομματισμού επιδίδονται σε μια κακόγουστη αντιπαράθεση γύρω από κάποιες «δημοκρατικοφανείς» μεταρρυθμίσεις που φέρεται ότι θα εμπεριέχει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, αδιαφορώντας για τα ζωτικά προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και για την κατεύθυνση πλήρους ευθυγράμμισης με τις νεοφιλέλευθερες ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις οποίες άλλωστε συμφωνούν.

Η  δίκαιη απαίτηση των κατοίκων και των συλλογικοτήτων της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνα και των όμορων περιοχών –Σεπολίων-Κολωνού– αλλά και της ευρύτερης περιοχής των δυτικών συνοικιών,  για αναβάθμιση της περιοχής και ματαίωση της ανέγερσης mall στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Στο Λονδίνο ένας φασίστας, φωνάζοντας «θάνατος στους μουσουλμάνους», έπεσε με το αυτοκίνητο του πάνω σε μουσουλμάνους έξω από τζαμί, όπου είχαν πάει εκατοντάδες να προσευχηθούν, σκοτώντας έναν και τραυματίζοντας άλλους δέκα. Στις ΗΠΑ, μια 17χρονη μουσουλμάνα απήχθη έξω από τέμενος και δολοφονήθηκε, ενώ η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ως ύποπτο. Η «κυριλέ» ισλαμοφοβία θρέφει επικίνδυνα τέρατα, τα οποία αντιμετωπίζονται συνήθως ως μεμονωμένα περιστατικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα ΜΜΕ ορύονται για την «ισλαμική απειλή» και τους «τρομοκράτες»...

Η «αδέσποτη» σφαίρα, που οδήγησε στον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή στο Μενίδι, προκάλεσε ένα ξέσπασμα ρατσιστικού μίσους από «αγανακτισμένους» κατοίκους ενάντια στους Ρομά. Την ίδια στιγμή, «επανέφερε» με σκληρό τρόπο στην επικαιρότητα τις συνθήκες διαβίωσης στην «πίσω αυλή» της Αττικής.

Συρία:
Η «κούρσα για τη Ράκα», στην εμπόλεμη Συρία, άρχισε να προκαλεί τα πρώτα σημάδια νέων συρράξεων μετά τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αμερικανικά μαχητικά κατέρριψαν συριακό μαχητικό αεροσκάφος, με την Ουάσινγκτον να ισχυρίζεται πως επιχείρησε κατά δυνάμεων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην πάλη κατά του ΙΚ. Σε απάντηση, η Ρωσία ανακοίνωσε πως παύει να ισχύει το «μνημόνιο συνεργασίας», που διασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων του διεθνούς (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) συνασπισμού και αποτρέπει «συγκρούσεις»...

Οι προετοιμασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 2018 στην Κύπρο και η σύγκλιση νέας Γενεύης στις 28/6 με πρωτοβουλία των «από πάνω» και κυρίως των «απ’ έξω» βρίσκονται στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου. Οι πολιτικές διεργασίες με άρωμα εκλογών καθόρισαν σε ένα βαθμό και το μέλλον των μέχρι πρότινος «προχωρημένων» συνομιλίων για το Κυπριακό.

Η  κρίση στον Κόλπο φέρνει στο προσκήνιο εντάσεις που προϋπήρχαν, αλλά η όξυνσή της προκαλεί ερωτηματικά.

Εκδόθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους συμβασιούχους των δήμων. Με βάση αυτή την απόφαση, παρότι αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι παρατάσεις των συμβάσεών τους, αλλά και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή τους, κρίνονται αντισυνταγματικές.