Εκδόθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους συμβασιούχους των δήμων. Με βάση αυτή την απόφαση, παρότι αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι παρατάσεις των συμβάσεών τους, αλλά και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή τους, κρίνονται αντισυνταγματικές.
Είναι μια απόφαση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να κάνει παιχνιδάκια σε βάρος των συμβασιούχων, αλλά και σε βάρος του επιπέδου ζωής όλων μας. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, αν θέλει να διατηρήσει ίχνος αριστερής ευαισθησίας, που δεν φαίνεται να της έχει μείνει, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους αυτούς. Αν δεν το κάνει πρέπει να μας βρει όλους απέναντί της, γιατί το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους 15 χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων.
Μας αφορά όλους, καθώς πολλοί δήμοι, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Χαϊδαρίου που με βάση την απόφαση θα χάσει σχεδόν 40 εργαζόμενους από την καθαριότητα, θα αναγκαστούν να μειώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών, με όλους τους κινδύνους που περιέχει μια τέτοια κατάσταση για τη δημόσια υγεία. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση τομέων, όπως η καθαριότητα των δήμων.
Οι εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι ενδεικτικές και σαφές προμήνυμα για το τι θα συμβεί σε όλο το δημόσιο. Άμεση σειρά έχουν και ίδια τύχη προαναγγέλλεται για τους εργολαβικούς και συμβασιούχους των νοσοκομείων, για τους επικουρικούς γιατρούς, για τους αναπληρωτές στην εκπαίδευση. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο επεκτείνονται ραγδαία και αποτελούν μονόδρομο, όσο δεν αμφισβητούνται οι αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές, αφού η ίδια η Ο. Γεροβασίλη δηλώνει ότι μόλις 2.500 θέσεις εργασίας αντιστοιχούν φέτος για ΌΛΟ το Δημόσιο, με δεδομένη την πίστη τους στον κανόνα ότι προσλαμβάνεται 1 για κάθε 4 που αποχωρούν. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους απαιτεί εγρήγορση όλης της εργαζόμενης κοινωνίας και κοινές δράσεις και αγώνες σε κάθε γειτονιά κι εργατικό χώρο, για να αποτραπεί η επίθεση και διάλυση κάθε δημόσιας κοινωνικής υπηρεσίας.
Απεργία και καταλήψεις
Η ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 22 Ιούνη και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Φαίνεται ότι πια και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ (προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ) αποφάσισε να σταματήσει τα παιχνίδια και απαιτεί, όπως μέχρι τώρα ζητούσαν οι παρατάξεις της Αριστεράς, όχι μόνο την παράταση των συμβάσεων ως το τέλος του 2017, αλλά τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κόντρα στις επιλογές των μνημονίων για πάγωμα των προσλήψεων στους δήμους ως το 2019.
Ήδη σε πολλούς δήμους έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σε αμαξοστάσια και δημαρχεία, ενώ εργαζόμενοι των δήμων έχουν καταλάβει από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Η αλληλεγγύη στον αγώνα τους χρειάζεται να είναι έμπρακτη. Με συμμετοχή στη διαδήλωση της Πέμπτης και πρωτοβουλίες συντονισμού του αγώνα των συμβασιούχων σε κάθε δήμο και συνολικότερα, καθώς οι συμβασιούχοι και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι το μόνιμο καθεστώς που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές σε όλο το δημόσιο.
Ο Γιώργος Χαρίσης, γραμματέας του ΜΕΤΑ και μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έκανε την παρακάτω δήλωση στο ergasianet.gr.:
Η απόφαση της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ (18.6.2017) για τους συμβασιούχους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, αλλά και για το σύνολο του κλάδου.
Η κυβέρνηση ενέπαιζε για δύο χρόνια αυτούς τους εργαζόμενους, δημιουργούσε ελπίδες για τη συνέχιση της εργασίας τους και σε διατεταγμένους και συντονισμένους ρόλους οι υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Ο. Γεροβασίλη και Χ. Βερναρδάκης τα έλεγαν όλα: Ότι «…θα δουλέψετε μέχρι το τέλος του 2017…» και μετά «…εδώ είμαστε εμείς…», ότι «…ζητάμε διακομματική συναίνεση για να λυθεί το πρόβλημα…», αλλά και ότι «…η όποια λύση θα σέβεται το Σύνταγμα και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας…» (βλέπε την έγκριση των δανειστών)!
Εμείς –ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ– υποστηρίζαμε απ’ την αρχή ότι η μόνη απάντηση απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό, την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων και την προσπάθεια δημιουργίας πελατειακών σχέσεων, ήταν η προβολή του αιτήματος της μετατροπής όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι με την απόφασή της η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ το υιοθέτησε.
(…)
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, δεν είναι αυτή η στιγμή που θα προτάξουμε τις διαφορές μας ή να πούμε ποιος δικαιώθηκε. Ο αγώνας θέλει ενότητα, αποφασιστικότητα και αντοχή. Η νίκη θα είναι δικιά μας, αν τις επόμενες μέρες όλος ο κλάδος είναι μια γροθιά.
Πολλές φορές στο παρελθόν με τους αγώνες μας κάναμε τα αδύνατα δυνατά και μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι. Για να σταματήσει λοιπόν το «δούλεμα» και η επίκληση συνταγματικών κωλυμάτων για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, τους λέμε ότι είστε Φαρισαίοι-Υποκριτές όταν εσείς που έχετε κουρελιάσει το Σύνταγμα, που οδηγήσατε έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στη μετανάστευση και την καταβαράθρωση της υπερηφάνειάς του, που ξεπουλάτε τη χώρα και νομοθετείτε κατόπιν εντολής ή έγκρισης των δανειστών, να το επικαλείστε μόνο σε ό,τι έχει σχέση με τους εργαζόμενους και να λέτε στους εργαζόμενους ότι απολύονται!
Οι κυβερνήσεις παραβίασαν όλα τα άρθρα του Συντάγματος, η δικαιοσύνη το δικαιολόγησε αυτό και φαίνεται να είναι τυφλή μόνο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των δικών της προνομίων και για την απαρέγκλητη εφαρμογή του άρθρου 103 που αφορά τους εργαζόμενους!
Οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν για να παραμείνουν όλοι οι συμβασιούχοι στην εργασία τους και για να μην απολυθεί κανείς και να «απολυθείτε» εσείς και όσοι άλλοι ψήφισαν και στηρίζουν τα μνημόνια και τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές στη χώρα μας.