Κινητοποιήσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Την Τετάρτη 21/6 πραγματοποιείται η πρώτη διαδήλωση για την υπεράπιση του Υμηττού και του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή από πλήθος επιτροπών, συλλόγων και σωματείων που δραστηριοποιούνται σχετικά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θάνος Λυκουργιάς

Όπως είναι σαφές, οι διεργασίες για την καταπάτηση του χώρου που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή βρίκονται σε εξέλιξη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο δήμαρχος Αθηναίων επιβεβαίωσε τη διάθεση της δημοτικής αρχής να τετραγωνίσει τον κύκλο, λέγοντας πως «οι διεργασίες είναι σε πρώιμο στάδιο(...), διάθεσή μας (τους) είναι να δημιουργηθεί γήπεδο στο Γουδή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, πείθοντας επίσης τους κατοίκους για το όφελος που θα προκύψει για το σύνολο». 
Απέναντι στη σχεδιαζόμενη λεηλασία και κοροϊδία (οι κάτοικοι θα συναινέσουμε στην εξαφάνιση του τελευταίου χώρου πρασίνου με χρήματα από το δημόσιο, την ώρα που οι κοινωνικές υπηρεσίες καταρρέουν), χρειάζεται να στηριχθεί με κάθε δύναμη η διαδήλωση στις 21/6 και να υπάρξει συνέχεια, για την ενημέρωση και δραστηριοποίηση των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.
Θετικό βήμα είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες συναντήσεις περιβαλλοντικών φορέων συμμετέχουν και εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων, όπως και στην προαναφερθείσα κινητοποίηση. Τα εμπλεκόμενα συμφέροντα και οι επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο είναι αντίστοιχα με αυτά που εμπλέκονται στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων, όπως και με αυτούς που επωφελούνται από τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το πέρασμα της αντίστασης και στους εργασιακούς χώρους είναι το απαραίτητο επόμενο βήμα.
Επίσης, κομβικής σημασίας θα είναι και η εμπλοκή των πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς. Όπως φάνηκε από την επιτυχημένη κινητοποίηση στη Ν.Φιλαδέλφεια στις 15/5, η πολιτική κάλυψη και η συνολική εμπλοκή των οργανωμένων δυνάμεων είναι απαραίτητη. Σε αυτή την κατεύθυνση, η επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας 7ου Διαμερίσματος θα πάρει μέρος στις 21/6 με πανό και ανακοίνωσή της –όπως πιθανότατα θα κάνουν και άλλες τοπικές δυνάμεις της Αριστεράς. Η απαραίτητη ποιοτική αναβάθμιση είναι να υπάρξει και κεντρικά ανάληψη πρωτοβουλιών. Στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιχειρεί να εκπροσωπήσει, είναι υποχρεωτικό να δωθεί συνολική πολιτική απάντηση. Απέναντι στο αφήγημα της «ανάπτυξης» που ισοπεδώνει τα αποκούμπια ποιότητας στις ζωές των εργαζομένων, η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και των κοινών αγαθών είναι προνομιακό πεδίο για την Αριστερά για να προβάλει το σχέδιό της και να οργανώσει ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία