«Αδιέξοδα» στην Καταλονία

Η δημόσια συζήτηση στην Καταλονία και για την Καταλονία συνεχίζει να κυριαρχείται από το ερώτημα: «Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος μετά τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη;».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Η ισπανική κυβέρνηση μπλοκάρει με κάθε τρόπο (πολιτικά και νομικά) τη δυνατότητα ο Κάρλες Πουιτζντεμόντ να ασκήσει τα καθήκοντά του από τις Βρυξέλλες. Θυμίζουμε ότι βρίσκεται στην εξορία του Βελγίου μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές και ότι μόλις πατήσει το πόδι του στην Ισπανία πρόκειται να συλληφθεί με την κατηγορία της ανταρσίας. 
Στο μεταξύ, έχει δημιουργηθεί μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στην Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα (σοσιαλδημοκράτες υπέρ της ανεξαρτησίας) και το PdeCAT (το κεντροδεξιό κόμμα του Πουιτζντεμόντ), γιατί ο πρόεδρος της βουλής και μέλος της Εσκέρα ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίαση στη βουλή που θα εξέλεγε τον Πουιτζντεμόντ ως νέο πρόεδρο της καταλανικής αυτονομίας, με το επιχείρημα ότι εάν αυτό κριθεί αντισυνταγματικό (πολύ πιθανό), θα υπάρξει νέος γύρος καταστολής. Παρόλο λοιπόν που θεωρητικά τα κόμματα της ανεξαρτησίας στηρίζουν σύσσωμα τον Πουιτζντεμόντ, φαίνεται ότι μια μερίδα της καταλανικής αστικής τάξης που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία αποφασίζει να «θυσιάσει» το σύμβολό της. Στο μεταξύ οργανώθηκαν διαδηλώσεις συμπαράστασης στον Πουιτζντεμόντ από τις κοινωνικές οργανώσεις. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως είναι ότι οι αριστερές δυνάμεις έχουν εγκλωβιστεί στη συζήτηση για τον πρόεδρο, αδυνατώντας να πάρουν πρωτοβουλίες στο δρόμο, αποφεύγοντας τη συζήτηση για το με ποιο πρόγραμμα η πλειοψηφία στη βουλή και στο δρόμο θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αντιλιτότητας. Η τεράστια λαϊκή κινητοποίηση των προηγούμενων μηνών έδειξε ότι στην Καταλονία υπάρχει ένα ριζοσπαστικό κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της πραγματικής δικαιοσύνης. Το στοίχημα είναι αυτή η προοπτική να παραμείνει ανοιχτή. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία