Φύλλο Νο 401 (7 Φλεβάρη 2018)

Της σύνταξης...

Το δίπολο Τσίπρας-Μητσοτάκης οικοδομείται πάνω σε μια «ανταγωνιστική συνεργασία».

Πώς να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ενός κινήματος που είναι φανερό ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει μπροστά στις απειλές των συλλήψεων και των αυξημένων ποινών που προβλέπονται από το νέο ιδιώνυμο για την καταστολή όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαγγείλει ότι από 21/2/18 όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.

Τα συλλαλητήρια, η Αριστερά, η προοπτική

Το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην Αθήνα υπήρξε μικρότερο των προσδοκιών των οργανωτών του.

Ανακοίνωση για το Μακεδονικό

Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κόκκινο Δίκτυο και η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά υπογραμμίζουν τα εξής.

Η Αριστερά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Levica (Αριστερά) είναι ένας σχετικός νέος σχηματισμός της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Συγκεντρώνοντας διάφορες δυνάμεις, κέρδισε 1% στις τελευταίες εκλογές, κι αποτέλεσε την πρώτη στοιχειωδώς ορατή εμφάνιση της Αριστεράς στον πολιτικό χάρτη της γειτονικής χώρας. Δημοσιεύουμε τμήμα ανοιχτής επιστολής που έγραψαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ολόκληρη στο Rproject.gr), που υπενθυμίζει τι θα προσδοκούσε ο γειτονικός λαός από μια πραγματικά αριστερή-αντιιμπεριαλιστική-διεθνιστική πολιτική.

Κοινές δηλώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Το Μακεδονικό ζήτημα είναι πλέον σαφές ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση. Εξελίσσεται ένα πολιτικό παιχνίδι που, αν μείνει αναπάντητο, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές μετατοπίσεις προς τα δεξιά στο κοινωνικό και πολιτικό «εκκρεμές».

Λένε ότι... Οι γείτονες εκδηλώνουν αλυτρωτισμό

Σύμφωνα με τη Wikipedia, τουλάχιστον 49 χώρες έχουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις, δηλαδή διεκδικούν είτε έμμεσα είτε άμεσα εδάφη όπου κάποτε ζούσαν πληθυσμοί της εθνότητάς τους (ή έτσι λένε) ή όπου ζουν ακόμη.

Μετά το συλλαλητήριο

Λίγες μέρες μετά το συλλαλητήριο και στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκονται αφενός ο «καυγάς» για το μέγεθός του και αφετέρου ο … Μ. Θεοδωράκης!

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Μια κερδισμένη μάχη στο Δήμο Αλίμου

Stop στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων

Συνελεύσεις στους συλλόγους δασκάλων

Γενικές συνελεύσεις των συλλόγων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

Γιορτάζουμε τα 400 φύλλα – Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Στο προηγούμενο φύλλο της «Εργατικής Αριστεράς» συμπληρώσαμε 400 φύλλα και 17 χρόνια συνεχούς έκδοσης, με παρουσία σε εκατοντάδες πολιτικές μάχες. Μια πυκνή διαδρομή γεμάτη όμορφες αλλά και απαιτητικές στιγμές.

Ενισχύστε την «Εργατική Αριστερά»!

Οι τρεις σύντροφοι που υπογράφουμε τα σχετικά άρθρα για τα 400 φύλλα της «Εργατικής Αριστεράς» ανήκουμε στις νεότερες γενιές αγωνιστών και αγωνιστριών, που εντάχθηκαν στο κίνημα και την οργανωμένη πάλη κατά την περίοδο που άνοιγε στις αρχές του 2000 με την αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και έπειτα.

Η «Εργατική Αριστερά» στα χέρια της νεολαίας

Η «Εργατική Αριστερά» έφτασε τα 400 φύλλα και για κάποιους από μας που τη γνωρίσαμε από μαθητές σημαίνει πολλά. Στην εποχή του Ίντερνετ, της γρήγορης πληροφόρησης, της πρόχειρης είδησης και της περιφρόνησης του χαρτιού, η «Εργατική Αριστερά» αποτέλεσε ένα παραδοσιακό εργαλείο γνωριμίας με έναν νέο κόσμο. Τον κόσμο των κινημάτων, της ταξικής πάλης, του αντιρατσισμού και του διεθνισμού.

Ο αγώνας στα ΤΕΙ δεν έχει λήξει ακόμη

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Παρότι αρχική επιθυμία του υπουργείου ήταν να ψηφιστεί από το Νοέμβρη, μπορούμε να θεωρήσουμε ως μια μικρή νίκη του κινήματος τη μετάθεσή του λίγους μήνες μετά, καθώς και τη μη συγχώνευση κάποιων τμημάτων που σχεδιαζόταν να μπουν συγχωνευμένα στο ΠΔΑ.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

«Οι περικοπές αφορούν τις ζωές εκατομμυρίων δημοτών»

Συνέντευξη με τη Βάσω Ακριβού, κοινοτική σύμβουλο του 6ου Δ.Δ. Δήμου Αθηναίων

Να διαλυθεί το ρατσιστικό παρακράτος στον Έβρο

Τα τελευταία χρόνια στον Έβρο, λειτουργεί ένας παρακρατικός μηχανισμός, που απάγει, ξυλοκοπάει και επαναπροωθεί ανθρώπους που έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα στη γειτονική Τουρκία. Στα τέλη Γενάρη είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ με αδιάσειστα στοιχεία, βίντεο, ηχητικά, γραπτά μηνύματα και προφορικές μαρτυρίες προσφύγων που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

Ξεκινά η καμπάνια για την αντιρατσιστική-αντιφασιστική διαδήλωση στις 17 Μάρτη

Τυπώνονται τις επόμενες μέρες η αφίσα και το κάλεσμα των διοργανωτών για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική συγκέντρωση της 17 Μάρτη στην Αθήνα.

Τα Ίμια, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και η Χρυσή Αυγή

Με εμφάνιση τάγματος εφόδου, καμιά διακοσαριά χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Κασιδιάρη και άλλους υπόδικους βουλευτές, παρουσιάστηκε η Χρυσή Αυγή στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να οργανώσει πολιτική συγκέντρωση στη Χίο την Τετάρτη 31 Γενάρη. Στο ξενοδοχείο του Καρφά, που ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση, στις 5 απόγευμα, εμφανίσθηκαν ελάχιστοι άνθρωποι, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να παραιτηθούν της προσπάθειάς τους και να αποχωρήσουν. Νωρίτερα, στην είσοδο του Καρφά, στην περιοχή της Βίγλας, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ξενοδοχείο όπου είχε προγραμματισθεί η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, σταμάτησε η αστυνομία διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση και με πρόθεση να πλησιάσουν στο ξενοδοχείο. Οι συγκεντρωμένοι ξεδίπλωσαν πανό με το σύνθημα «Η Χίος μας χωρά όλους εκτός απ΄ τους φασίστες».

Ο «χάρτης» των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία

Στο δρόμο για τις εκλογές στις 4 Μάρτη

Και όμως γυρίζει

Γερμανία: Μετά τις κυλιόμενες στάσεις εργασίας, το IG Metal (που οργανώνει 4 εκατομμύρια μεταλλεργάτες) κλιμάκωσε με 24ωρες απεργίες σε μια σειρά επιχειρήσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις έφταναν σε αδιέξοδο (το συνδικάτο ζητά αυξήσεις 6% και δυνατότητα επιλογής μειωμένου ωραρίου εργασίας με μερική μισθολογική αποζημίωση, για εργαζόμενους που έχουν να προσέξουν παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς). Καθώς η «Ε.Α.» πήγαινε στο Τυπογραφείο, , οι δύο πλευρές (υπό την απειλή απεργίας διαρκείας, για πρώτη φορά στον κλάδο μετά το 2003) φαίνονταν να καταλήγουν σε καταρχήν συμβιβασμό στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ο οποίος μένει να φανεί αν θα «επεκταθεί» πανεθνικά. Περιμένοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, και το συνδικάτο και οι εργοδότες περιγράφουν «ισοπαλία»…

Κυπριακές εκλογές: Το αποτέλεσμα αναμενόμενο, οι αγώνες το ζητούμενο

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή με νικητή τον αρχηγό του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος, του Νίκου Αναστασιάδη και ηττημένο τον Σταύρο Μαλά που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο.

«Αδιέξοδα» στην Καταλονία

Η δημόσια συζήτηση στην Καταλονία και για την Καταλονία συνεχίζει να κυριαρχείται από το ερώτημα: «Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος μετά τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη;».

Αφρίν: Βόμβες και διπλωματία σε βάρος των αμάχων

Η μάχη του Αφρίν έχει ήδη προκαλέσει καταστροφή στην περιοχή –σε νεκρούς αμάχους, σε εκτοπισμένους πληθυσμούς, πολλοί εκ των οποίων είχαν ήδη εκτοπιστεί προηγουμένως από τις εστίες τους και είχαν καταφύγει στο Αφρίν για ασφάλεια…

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Ένταξη των συμβασιούχων στα συνδικάτα, χωρίς προϋποθέσεις