Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Παρότι αρχική επιθυμία του υπουργείου ήταν να ψηφιστεί από το Νοέμβρη, μπορούμε να θεωρήσουμε ως μια μικρή νίκη του κινήματος τη μετάθεσή του λίγους μήνες μετά, καθώς και τη μη συγχώνευση κάποιων τμημάτων που σχεδιαζόταν να μπουν συγχωνευμένα στο ΠΔΑ.
Το γεγονός αυτό καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την κλιμάκωση του αγώνα σε όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά μαζί με τη στήριξη και των υπόλοιπων συλλόγων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι δύο σύλλογοι, ΣΕΥΠ και ΣΓΤΚΣ, που το προηγούμενο διάστημα κινούνταν με μέσο την κατάληψη και δεκάδες μαζικές κινητοποιήσεις που έδιναν το ρυθμό, επιβάλλεται να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις των ανεξάρτητων φοιτητών/φοιτητριών που προτάσσουν ως μόνο και κύριο θέμα την επιβίωση του εξαμήνου, αλλά να συνεχίσουν με εξωστρέφεια και αγωνιστικότητα διεκδικώντας να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό που καταστρατηγεί τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και εξαφανίζει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Βλέποντας το δέντρο και όχι το δάσος, μεγάλη μερίδα φοιτητών και φοιτητριών που αναγκάζεται να εργαστεί για να μπορέσει να σπουδάσει, που χρόνια βιώνει την εντατικοποίηση, που το σύστημα της παπαγαλίζει ότι για να μπορέσει να σταθεί στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ανταγωνιστεί τον διπλανό της και να βάλει το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη για να αποκτήσει παραπάνω εφόδια και που θεωρεί ότι κανένας συλλογικός αγώνας δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα, έχει αποπροσανατολιστεί και θέτει ως μόνο αίτημα να σταματήσουν οι καταλήψεις και να σωθεί το εξάμηνο. Αυτό χαρακτηριστικά φάνηκε στις τελευταίες συνελεύσεις της ΣΕΥΠ με ψηφίσαντες πάνω από 600 άτομα, που στη συντριπτική πλειοψηφία δεν είχαν διάθεση να ακούσουν παρά μόνο να ψηφίσουν ένα πλαίσιο που να γράφει «ανοιχτή σχολή» κι ας μην έχει θέση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε απογοήτευση και εσωστρέφεια, αντίθετα θα πρέπει να κινηθούμε όπως το προηγούμενο διάστημα με μαζικές εξορμήσεις, ριζοσπαστική απεύθυνση και δράσεις.
Την ίδια στιγμή, μέσα σε αυτή την κατάσταση, παρόμοια πίεση από ένα κομμάτι ανεξάρτητου φοιτητικού κόσμου δέχεται και η ΣΓΤΚΣ. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να κερδίσει το πλαίσιο κατάληψης μέσω των συνεχών δράσεων και ενημερώσεων τόσο στο ΤΕΙ Αθήνας όσο και στους δρόμους, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργή στήριξη και άλλων φοιτητών και φοιτητριών του Συλλόγου και προχωρώντας άλλη μία βδομάδα σε κατάληψη. Με μαζικά χαρακτηριστικά κινήθηκε σε εξορμήσεις τόσο στους ΣΣ του ΤΕΙ όσο και στο ΕΚΠΑ, προώθησε δελτίο Τύπου και πραγματοποίησε κινητοποίηση την Τρίτη 6/2 στα Προπύλαια με αίτημα να αποσυρθεί ο νόμος Γαβρόγλου και να μην περάσει το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ!
Παρότι ο αγώνας που δίνεται στα ΤΕΙ δέχεται πιέσεις από «ανεξάρτητους/ες» φοιτητές/φοιτήτριες αλλά και μερίδα των καθηγητών προκειμένου να λήξει, φαίνεται πως υπάρχει ένα δυναμικό ανθρώπων που δεν το βάζει κάτω και επιμένει. Μπορεί να χάνονται επιμέρους μάχες, όμως δεν έχει χαθεί οριστικά ο αγώνας. Το παράδειγμα της ΣΓΤΚΣ δείχνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ο αγώνας των ΤΕΙ να βγει έξω από τα ΤΕΙ. Να συνδεθεί με άλλους Συλλόγους, να έρθει σε επαφή με εργαζόμενους/ες και να απευθυνθεί στον απλό φοιτητή και στην απλή φοιτήτρια πείθοντάς τους ότι το ζήτημα δεν είναι να μη χαθεί το εξάμηνο αλλά να μη χαθούν ολόκληρα τμήματα που πάνε για συγχώνευση.
Είναι καθοριστικό για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας να μην υποκύψουμε στις πιέσεις και στο κλίμα που προσπαθεί να δημιουργηθεί και να δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος. Παρά τις επιμέρους ήττες, στο ΤΕΙ φαίνεται πως κάτι κινείται ακόμη ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που πρέπει να παραμείνει στα χαρτιά.