Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ενός κινήματος που είναι φανερό ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει μπροστά στις απειλές των συλλήψεων και των αυξημένων ποινών που προβλέπονται από το νέο ιδιώνυμο για την καταστολή όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαγγείλει ότι από 21/2/18 όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει σχεδόν 50.000 πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη του 2019, ρυθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 500 πλειστηριασμούς ανά μήνα. Ωστόσο και αυτός ο αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος του πραγματικού, δεδομένου ότι δεν συμπεριλαμβάνει τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα ξεκινήσουν από την 1/5/18.
Εξάλλου, από το 2018 επιτρέπεται ελεύθερα η μεταβίβαση δανείων που αφορούν πρώτες κατοικίες στα funds, ενώ με το νόμο για το 4ο μνημόνιο δίνεται η δυνατότητα στα funds να ασχολούνται και με real estate. Προκειμένου δε να διευκολυνθεί η μεταβίβαση των δανείων στα funds, αφενός τους δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσουν ακόμα και ενήμερα («πράσινα») δάνεια, αφετέρου δεν προβλέφθηκε δυνατότητα των δανειοληπτών να αγοράσουν αυτοί το δάνειό τους στην ίδια τιμή.
Στα μέτρα αυτά, πρέπει να προστεθεί πρόσφατη εγκύκλιος που ενημερώνει τις εφορίες της χώρας για τις αλλαγές στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ψήφισε η Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες, στο εξής, τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου θα εκποιούνται ακόμη και σε τιμή κατώτερη από την τρέχουσα αγοραία αξία τους, εάν γίνουν δύο πλειστηριασμοί χωρίς να υπάρξει αγοραστής. Μάλιστα, την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο Δημόσιο, μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος (ιδιώτης) «έχει έννομο συμφέρον»!
Τα δεδομένα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την έκταση της αναδιανομής του πλούτου που επιχειρείται (προς το κεφάλαιο, αλλά και προς το κράτος για την αποπληρωμή του διαρκώς διογκούμενου δημόσιου χρέους).
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το πολιτικό κόστος που αναπόφευκτα θα υποστεί, μέσω μιας επικοινωνιακής εκστρατείας σπίλωσης του κινήματος, επικαλούμενη το δόγμα των «στρατηγικών κακοπληρωτών». Πρόκειται για ένα ψέμα που έχει πολύ «κοντά πόδια», καθώς η πλημμυρίδα των επικείμενων πλειστηριασμών θα ακυρώσει στην πράξη κάθε επικοινωνιακή της στρατηγική. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τις τράπεζες για εξαίρεση από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των ακινήτων με αξία κάτω των 300.000. Ήδη, άλλωστε, βγαίνουν ακίνητα (και πρώτες κατοικίες) στο ηλεκτρονικό σφυρί όχι μόνο με αξία πολύ χαμηλότερη από τις 300.000. Και παρά τους ισχυρισμούς περί «στρατηγικών κακοπληρωτών», το 75%-80% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται αφορά λαϊκή περιουσία. Εξάλλου, από τον ευρύτερο κύκλο των πληττόμενων από την αναδιανομή του πλούτου μέσω των πλειστηριασμών, έμμεσα, θα πληγούν και όσοι δεν διαθέτουν ακίνητα: μετά την απόκτηση της κυριότητας των ακινήτων από τα funds, τα νοίκια θα αυξηθούν και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξώσεις ενοικιαστών από ιδιώτες, όπως γίνεται σήμερα στην Ισπανία.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών επαναπροσδιορίζει τις τακτικές του: τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, η αποχή από τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία των συμβολαιογράφων της Αθήνας -των οποίων η συνδικαλιστική ηγεσία συνεργάζεται στενά με τους «θεσμούς» και την κυβέρνηση- δεν έχει ακόμα παραταθεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα παραταθεί, προκειμένου να εμποδίσει μία ακόμα μαζική κινητοποίηση μπροστά στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.
Πέρα, όμως, από τον τόπο κινητοποίησης της ερχόμενης Τετάρτης (ασφαλώς και θα είμαστε στα Ειρηνοδικεία εφόσον η αποχή των συμβολαιογράφων λήξει), το κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρέπει να μετατοπίσει το επίκεντρο της δράσης του στις γειτονιές. Μοναδική προστασία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η γιγάντωση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, που πρέπει πλέον να αποκτήσει «ρίζες» στις γειτονιές. Να εμποδίσει τις εξώσεις, αλλά και τις επισκέψεις των δικαστικών επιμελητών στα ακίνητα πριν από την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών προκειμένου να επιδειχθούν στους επίδοξους πλειοδότες.
Η συγκρότηση του Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών κατά των Πλειστηριασμών έχει αποτελέσει ένα σημαντικό «εργαλείο» συντονισμού των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών έχει προτείνει τοπικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδική κλίμακα, σε γειτονιές, σε τράπεζες, υπηρεσίες και συμβολαιογραφικά γραφεία. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα κεντρικότερης/ων κινητοποιήσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία που θα προσδιοριστεί.