Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την Αριστερά, το λαό και τη χώρα. Ανεξαρτήτως των προθέσεων όσων πήγαν ή δεν πήγαν στις κάλπες, φαίνεται ότι, με την ψήφο ή την αποχή τους, νομιμοποίησαν το 3ο μνημόνιο, δηλαδή φόρεσαν οι ίδιοι τη θηλιά στο λαιμό τους για να τους κρεμάσουν!

Ανέδειξαν μια Βουλή με το 88% των βουλευτών της να ανήκουν σε μνημονιακά κόμματα και το 7% στους νεοναζιστές, στέρησαν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από την πιο συνεπή αντιμνημονιακή δύναμη, τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, και κράτησαν εκλογικά στάσιμες τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, παρά την ηρωική και γεμάτη αυταπάρνηση πολιτική προεκλογική δουλειά των υποψήφιων βουλευτών της και των χιλιάδων μελών και φίλων της, δεν μπόρεσε, για ελάχιστες ψήφους, να πετύχει τον εκλογικό στόχο της για είσοδο στη Βουλή. Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τιμωρήθηκε και από την άλλη δυστυχώς ο νεοναζισμός ξανασήκωσε και εκλογικά κεφάλι.
Οι αιτίες γι’ αυτή μας την ήττα είναι καταρχήν εξωγενείς. Έχουν να κάνουν με τον πολύ σύντομο χρόνο των 25 ημερών, μέσα στον οποίο ταυτόχρονα συγκροτηθήκαμε και δώσαμε τη μάχη των εκλογών, με τον αποκλεισμό μας από κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και από τον τηλεοπτικό χρόνο που μας αναλογούσε με βάση τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, με την καθολική επίθεση και συκοφάντηση ως «συμμορία δραχμιστών» που δεχθήκαμε από το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ και από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρωτοφανή πολεμική από την ηγεσία του ΚΚΕ που μας θεώρησε τον βασικό πολιτικό της αντίπαλο, με την αποχή μεγάλου τμήματος του λαού και της νεολαίας που είχε ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Έχουν να κάνουν με τη στημένη από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που ενίσχυσε τα κυρίαρχα συστημικά διλήμματα περί αριστερής παρένθεσης, κινδύνου επανόδου της Νέας Δημοκρατίας, δεύτερης ευκαιρίας στο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.
Υπάρχουν όμως και οι δικές μας αδυναμίες και λάθη, που συνέβαλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η αδυναμία μας να αποδομήσουμε επαρκώς τα κυρίαρχα συστημικά προεκλογικά διλήμματα, να προβάλουμε πειστικά το σύνολο της εναλλακτικής μας πρότασης και να σπάσουμε το φόβο και την καταστροφολογία της κυρίαρχης ιδεολογίας για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, να εντοπίσουμε εγκαίρως τους κινδύνους της αποχής, ιδιαίτερα της νεολαίας, αλλά και τον κίνδυνο μη εισόδου μας στη Βουλή, ώστε να προσαρμόσουμε ανάλογα τους στόχους και την εκλογική μας καμπάνια.
Η μάχη που χάσαμε είναι σημαντική και μας δημιουργεί μεγάλες πολιτικές δυσκολίες. Ωστόσο δεν χάσαμε τον πόλεμο και μπορούμε να αντεπιτεθούμε, αφού πρώτα συλλογικά και δημοκρατικά εντοπίσουμε και διορθώσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Επομένως ανασυντασσόμαστε, ανασυγκροτούμαστε ως πολιτικός φορέας-μέτωπο με συμμετοχή, δημοκρατία, εξωστρέφεια και περνάμε στην αντεπίθεση με πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, για την απόκρουση των εφαρμοστικών νόμων του 3ου μνημονίου, για τη στήριξη των μισθών, των συντάξεων και των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές, καθώς και για την αποτροπή των νέων φορομπηχτικών πολιτικών και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας.
Θα απουσιάζουμε από τη Βουλή, αλλά θα δίνουμε μαζικό και δυναμικό «παρών» στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες και αντιστάσεις που θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται το 3ο μνημόνιο. Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε ο φορέας πολιτικής υποδοχής της αντίστασης και της ελπίδας των λαϊκών στρωμάτων που θα απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών.