Φύλλο Νο 344 (23 Σεπτέμβρη 2015)

Η κάλπη της 20ής Σεπτέμβρη έδωσε στον Αλ. Τσίπρα μια καθαρή πολιτική νίκη. Μια νίκη που ο ίδιος ετοιμάζεται να στρέψει με δριμύτητα ενάντια στα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με μεγάλης συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας διευρύνσεις προς στελέχη προερχόμενα από το Κέντρο και τη Δεξιά, ξεκινάει με το «κατευόδιο» των δυνάμεων του συστήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το επικίνδυνο ταξίδι της στο τρικυμισμένο αρχιπέλαγος της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

Για το ΚΚΕ ήταν κεντρική στην πολιτική του επιχειρηματολογία, τα τελευταία κρίσιμα χρόνια των αγώνων ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, η έννοια του «αναχώματος». Ήταν κεντρική γιατί ήταν απαραίτητη και αναντικατάστατη: χωρίς αυτήν δεν μπορούσε να ερμηνευτεί και να αιτιολογηθεί η γραμμή της «ουδετερότητας» αν όχι της αποχής, σε σχέση με τις μεγάλης κλίμακας πολιτικές διεργασίες της περιόδου.

Το 44% της αποχής, που καταγράφηκε στις κάλπες της 20ής Σεπτέμβρη, αποτελεί ιστορικό ρεκόρ σε βουλευτικές εκλογές και ήταν αυξημένη κατά 764.133 ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.

ΟΤΑ - Αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις: Πιστοί στις επιταγές των μνημονιακών πολιτικών, πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες προωθούν την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η συνήθης πρακτική είναι η συνεχής απαξίωση του προσωπικού, που δουλεύει σε υπηρεσίες όπως το πράσινο για παράδειγμα, με υποχρηματοδότηση και προσλήψεις ελάχιστου προσωπικού είτε εποχικού, είτε με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που δεν μπορεί έτσι να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών, με αποτέλεσμα να φαίνονται στα μάτια όλων ως μόνη λύση η ανάληψη αυτών των υπηρεσιών από τους ιδιώτες.
Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και στο Δήμο Χερσονήσου στην Κρήτη, όπου η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να παραχωρήσει και πάλι σε ιδιώτες την αποκομιδή και τη μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου. Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έπειτα από πρόταση-απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου Κρήτης, προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, από 09.00-12.00 (ημέρα και ώρα αποσφράγισης των προσφορών), για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 09.30 στο δημοτικό κατάστημα Γουρνών.
Η μαζικότητα της κινητοποίησης θα είναι καθοριστική για να αποτραπούν τα σχέδια της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η ΠΟΕ-ΟΤΑ χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές δραστηριότητες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους δήμους της Κρήτης, αφορά όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και όλους μας, καθώς η ιδιωτικοποίηση αργά ή γρήγορα θα επιβάλει έξτρα χαράτσια στους δημότες για την αποκομιδή και τη μεταφορά των απορριμμάτων τους.

Η  «νέα» κυβέρνηση, που προκύπτει από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, έχει πρόγραμμα και για τη δημόσια υγεία. Δεν πρόκειται για κάτι άλλο από το 3ο Μνημόνιο, με το οποίο οι δανειστές δεν θα μπορούσαν να ζητάνε κάτι λιγότερο από τη διάλυση της δημόσιας υγείας και τη στροφή στην ιδιωτικοποίηση.

Νέα «σφαγή» αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές στις συντάξεις, με την υλοποίηση όλων όσων περιλαμβάνουν το τρίτο μνημόνιο και οι προηγούμενες αντιασφαλιστικές διατάξεις. Το πρώτο χτύπημα αφορά την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή την περικοπή από 1/1/15 των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτές τις εκλογές η Αριστερά κατέγραψε μια ήττα. Μια ήττα που δεν αφορά πρωτίστως και κυρίως τις δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας, αλλά τις υποτελείς τάξεις που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κοινοβουλευτική σύνθεση που, ως σύνολο, έχει την πολιτική βούληση να επιβάλει και να εφαρμόσει ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο, το οποίο, με μαθηματική βεβαιότητα, θα επιδεινώσει τις συνθήκες της οικονομικής ύφεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την Αριστερά, το λαό και τη χώρα. Ανεξαρτήτως των προθέσεων όσων πήγαν ή δεν πήγαν στις κάλπες, φαίνεται ότι, με την ψήφο ή την αποχή τους, νομιμοποίησαν το 3ο μνημόνιο, δηλαδή φόρεσαν οι ίδιοι τη θηλιά στο λαιμό τους για να τους κρεμάσουν!

Λογαριάζοντας την ήττα μας στα μετόπισθεν ενώ ο μεγάλος πόλεμος μαίνεται στα χαρακώματα, θα ήθελα να συνομιλήσουμε πάνω στη σύντομη ιστορία των εκλογών, ξεκινώντας από τα ταπεινά μας βήματα στην ομίχλη του δυσοίωνου Σεπτέμβρη και των δύο μηνών που προηγήθηκαν, για να φτάσουμε ύστερα σε όσα ερμηνεύουν η «κοινοτοπία του κακού» και η υπεροπλία των αντιπάλων μας.

Οι εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη 2015 πέρασαν στην ιστορία ως ένα ορόσημο που κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει έναν καινούργιο. Επισφράγισαν τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την «επιτυχία» του να εγκλωβίσει εκλογικά την κοινωνία εντός του «μνημονιακού κάδρου».

Η  στιγμή με τους χειρότερους οιωνούς για να εγκαινιαστεί ένα νέο εγχείρημα της επαναστατικής και διεθνιστικής Αριστεράς ήταν τον Σεπτέμβρη του 1915, μέσα στο γενικευμένο μακελειό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν δηλαδή συγκλήθηκε η διάσκεψη στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας.

Η «σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος» χάρη στη νέα ανακεφαλαίωση-«μαμούθ», δηλαδή τη νέα ενίσχυση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, είναι ένα από τα «θετικά» που βλέπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο μνημόνιο. Ότι ο διακηρυγμένος στόχος είναι πλέον να σωθούν οι τράπεζες με δημόσιο χρήμα ώστε στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν, ότι οι ιδιώτες διοικητές τους που τις φαλίρισαν παραμένουν ακλόνητοι στη θέση τους, ότι 25 από τα 50 συνολικά δισ. ευρώ του Ταμείου «αξιοποίησης» (δηλαδή εκποίησης) της περιουσίας του Δημοσίου θα χρηματοδοτήσουν την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, είναι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «λεπτομέρειες» ανάξιες λόγου… Ωστόσο, καθώς η επιχείρηση της νέας ανακεφαλαίωσης των τραπεζών είναι ένα από τα μεγάλα μνημονιακά πρότζεκτ των επόμενων μηνών, καιρός να μιλήσουμε και για κάποια άλλα κρυμμένα μυστικά της όλης υπόθεσης, που πολύ σύντομα μπορεί να σκάσουν με πάταγο: τις ανησυχίες των τραπεζιτών και των hedge funds και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – που μεταξύ άλλων αφορούν και την τύχη των καταθέσεων, οι οποίες κατά τα άλλα «είναι εγγυημένες»…

Οι εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη κατέγραψαν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής ελαφρά ενισχυμένους σε ποσοστά, έναντι των εκλογών του Ιανουαρίου. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν σε ψήφους (πανελλαδικά απώλεια περίπου 9.000 ψήφων), καταγράφουν ποσοστό 6,99%, έναντι 6,24% των προηγούμενων εκλογών, λόγω της αυξημένης αποχής.

Στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών 700 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που κάναμε κι έφεραν διάφορα είδη για τους πρόσφυγες. Η αποθήκη μας γέμισε! Ήδη φορτώθηκε ένα φορτηγό το οποίο έφτασε στη Μυτιλήνη και σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη και η δεύτερη αποστολή. Ο κόσμος κατάλαβε πολύ καλά ότι οι πρόσφυγες πολέμου δεν αποτελούν απειλή. Αντίθετα. Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας!

Το Μέτωπο Εργατών και Αριστεράς (FIT με τα ισπανικά αρχικά γράμματα) πέτυχε σημαντικά οφέλη στις εθνικές προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Αύγουστο στην Αργεντινή. Το FIT κέρδισε πάνω από 726.000 ψήφους και ποσοστό γύρω στο 3,3% του συνόλου, διασφαλίζοντας στον Νίκολας Ντελ Κάνιο και τη συνυποψήφιά του Μίριαμ Μπρέγκμαν μία από τις συνολικά 6 υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές στις 25 του Οκτώβρη.

Τουρκία: Ο πόλεμος της τουρκικής κυβέρνησης κατά των Κούρδων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, τόσο όσον αφορά τις ένοπλες συγκρούσεις στρατού και PKK, όσο και όσον αφορά την καταστολή του πληθυσμού στις κουρδικές περιοχές. Στο μεταξύ οργανώνονται μαζικές συγκεντρώσεις «κατά της τρομοκρατίας», όπου, αν και το επίσημο στίγμα είναι «η ενότητα όλων των κατοίκων της Τουρκίας», επικρατεί η αντικουρδική υστερία και το αίτημα για καταστολή «των τρομοκρατών». Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντως, η στήριξη στο HDP είναι ανυποχώρητη, ενώ το AKP δεν κερδίζει ιδιαίτερα. Αντίθετα, δείχνουν να ενισχύονται οι κεμαλιστές και να κρατάνε τις δυνάμεις τους οι ακροδεξιοί, όπως είναι λογικό, όταν καλλιεργείται τέτοιο κλίμα…

Στις 29 Αυγούστου στη Γλασκόβη, 700 αγωνιστές συγκεντρώθηκαν για την ίδρυση ενός νέου φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Σκοτία με το όνομα RISE. Τα αρχικά του σημαίνουν Respect, Independence, Socialism, Environmentalism (Αξιοπρέπεια, Ανεξαρτησία, Σοσιαλισμός, Οικολογία). Έχει αναφορά στο κίνημα για μια ανεξάρτητη Σκοτία και οικοδομείται ως ρητά αντικαπιταλιστικός σχηματισμός.

Οι τελευταίες ημέρες σίγουρα ήταν ξεχωριστές –σε συμβολικό επίπεδο– για την κεντρική πολιτική σκηνή στη Βρετανία, μετά την ανάδειξη του βετεράνου αγωνιστή της Αριστεράς Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών.

Το ρεύμα των προσφύγων που αγωνίζονται με κάθε μέσο –ενάντια σε κυβερνήσεις, σύνορα, αστυνομία, FRONTEX κλπ– να φτάσουν στον ευρωπαϊκό βορρά δεν έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης μόνο την αθλιότητα της Ευρώπης-φρούριο, αλλά επικέντρωσε την προσοχή και το ενδιαφέρον και στη δραματική κατάσταση στη Συρία. Εκτός από την ευαισθητοποίηση πολλών απλών ανθρώπων, επιτέλους συζητιέται στους κόλπους των «από πάνω» η ανάγκη «να κάνουμε κάτι για τη Συρία», που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.