«Αξιολόγηση» στο Δημόσιο

Φωτογραφία

Η κυβέρνηση & οι «θεσμοί» πιέζουν – οι εργαζόμενοι αντιστέκονται

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Με τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες να βιάζονται να αρπάξουν τις κερδοφόρες δημόσιες υπηρεσίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» εντείνουν την πίεση στους εργαζόμενους του Δημοσίου για να... συνεισφέρουν στη διάλυση των ίδιων των δουλειών τους, μέσω της «αξιολόγησης» αλλά και των νέων οργανογραμμάτων και της κινητικότητας που καταφθάνουν άμεσα.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, με την εγκύκλιο της 26ης Μαΐου, μεταθέτει την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» στο τέλος Ιουνίου, αφού η προθεσμία του Νόμου 4369/2016 έληξε στις 31/3, χωρίς ανταπόκριση από την πλειοψηφία των εργαζομένων.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (ΔΥ) με μαζικό και συλλογικό τρόπο απορρίπτουν στην πράξη το νόμο που τους στοχοποιεί για τη μνημονιακή κατάντια του Δημοσίου, συμμετέχοντας αποφασιστικά στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ.
Συνελεύσεις, ενημερώσεις, παρακίνηση ακόμα και διευθυντών και προϊσταμένων να διευκολύνουν τους υπαλλήλους στη συμμετοχή στην απεργία-αποχή, οργανώνονται από τους συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκεί όπου η Αριστερά διαθέτει δυνάμεις. Γιατί εκεί όπου οι δυνάμεις της πρώην ΠΑΣΚΕ (νυν ΔΗΣΥΠ), της ΔΑΚΕ και της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) υπερισχύουν, εφευρίσκονται διάφορες τρικλοποδιές και κωλυσιεργίες για να μη δοθεί ξεκάθαρη και οριστική απάντηση στην «αξιολόγηση» των ΔΥ.
Από την άλλη, η «αξιολόγηση» για τους εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), οι οποίοι δουλεύουν πλέον με ένα ιδιόμορφο καθεστώς (καθώς η ΑΑΔΕ δεν είναι δημόσια υπηρεσία αλλά υπό τον έλεγχο των «θεσμών», των τραπεζιτών και καπιταλιστών), φανερώνει τα... απόκρυφα του Ν. 4369/2016, που ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΣΚΙ Εφοριακών:
«Το προσωπικό της “Ανεξάρτητης” Αρχής θα αξιολογηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα (από τους προϊσταμένους της κάθε υπηρεσίας) και όσοι κριθούν μη ικανοί θα τεθούν εκτός των υπηρεσιών μας.
Τα κριτήρια γι’ αυτή την αξιολόγηση θα είναι υποκειμενικά και θα βασίζονται στη συνολικότερη “συμπεριφορά” του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του!!!!!
Για όσους δεν περάσουν τις “εξετάσεις” θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα απ’ το νόμο, δηλαδή οι εργαζόμενοι αυτοί θα τεθούν στη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Θα εφαρμοστεί ξεχωριστό απ’ το άλλο Δημόσιο πάγιο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προβλέπει την κατάταξη των υπαλλήλων σε 8 διαφορετικά επίπεδα-κατηγορίες, στις οποίες θα αντιστοιχεί και διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς.
Η κατάταξη σε αυτές τις κατηγορίες καθώς και οι μετακινήσεις μεταξύ αυτών θα γίνονται επίσης με αποφάσεις των προϊσταμένων...
Θα προσδιορίζονται ατομικοί στόχοι για κάθε υπάλληλο και βάσει αυτών και του βαθμού επίτευξής τους (αλλά και της... συνολικότερης συμπεριφοράς του) θα καθορίζεται το μέλλον του υπαλλήλου». 
Αλλά η διαδικασία της «αξιολόγησης» έφτασε και στους εκπαιδευτικούς με το Ν. 4473/2017 (Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να μετατρέψει το σύλλογο διδασκόντων σε όργανο αξιολόγησης-χειραγώγησης, μέσα από δήθεν συλλογικές διαδικασίες και πρώτο βήμα την επιλογή διευθυντών. Όπως αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας «το ΔΣ της ΔΟΕ με οδηγό του την απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ της 15.3.2017 “Απεργία – Αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων”, κηρύσσει απεργία-αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης, που εισάγει με το πρόσχημα της γνώμης “των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών” η κυβέρνηση μέσα από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο». 
Ακολουθεί ανάλυση για τις ευκαιρίες της συνδικαλιστικής Αριστεράς στην αντιμετώπιση της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία