«Αποδράσαμε από τους καταπιεστές μας… και τώρα εσείς;»

Φωτογραφία

Ανταπόκριση από το στρατόπεδο προσφύγων Μαλακάσας

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα στο πανό που σήκωναν οι Αφγανοί πρόσφυγες του στρατοπέδου της Μαλακάσας, στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν έξω από το στρατόπεδο στις 8 Ιούνη. Ήταν μια διαμαρτυρία εναντίον του πολέμου που συνεχίζεται καταστρέφοντας τη χώρα και το λαό τους και ταυτόχρονα μια καταγγελία για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ταλαιπωρίες που υφίστανται καθημερινά μέσα στο στρατόπεδο και έξω από αυτό.
«Δεν θέλουμε τη Χαρά!» 
Αυτό ήταν το δεύτερο μήνυμα στην ίδια διαδήλωση. Η «Χαρά» είναι η υπεύθυνη διαχειρίστρια του στρατοπέδου, απεσταλμένη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Μαζί με το κύμα των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά πριν ένα χρόνο, ένα τεράστιο, αυθόρμητο κύμα αλληλεγγύης απλώθηκε παντού, δίνοντας πρωτοφανή στήριξη στους εξαθλιωμένους πρόσφυγες ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας.
Η κινηματική αλληλεγγύη στήριξε τους πρόσφυγες σε χώρους που διαμορφώθηκαν για να προσφέρουν πραγματική φιλοξενία, όπως το ξενοδοχείο City Plaza, παρέχοντας τροφή, υγειονομική περίθαλψη, νομική υποστήριξη, μαθήματα ελληνικών, αραβικών, φαρσί, αγγλικών και γερμανικών στα παιδιά και στους ενήλικες.
Η αυθόρμητη αλληλεγγύη των Ελλήνων και ξένων εθελοντών απάλυνε τον πόνο των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που στήθηκαν από την κυβέρνηση. Συνδιαχείριση των υλικών αγαθών πρώτης ανάγκης και τροφίμων, όλων των προσφορών των εθελοντών με τους ίδιους τους πρόσφυγες, που είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τις ανάγκες τους, μεταφορά ασθενών σε εξωτερικούς ιδιώτες  αλληλέγγυους γιατρούς και σε νοσοκομεία, ηθική συμπαράσταση και νομική στήριξη σε όσους συλλαμβάνονται εξαιτίας των εδώ και πολύ καιρό εκπρόθεσμων εγγράφων απέλασης που τους χορήγησαν στα νησιά!
Όλο αυτό το διάστημα το κράτος, οι θεσμοί του, οι υπηρεσίες του είναι εκκωφαντικά απόντες…
Τον τελευταίο καιρό έκανε την εμφάνισή της η «κυβερνητική αλληλεγγύη»! Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έστειλε εκπρόσωπο-διαχειρίστρια-διοικήτρια του στρατοπέδου Μαλακάσας. Η συνοδευόμενη, από μεταφερόμενους με ιδιωτικό Ι.Χ. και οδηγό(!), «εθελοντές-υπαλλήλους» με αρκετή «εμπειρία» στο Ελληνικό, ήρθε να επιβάλει ΤΗΝ ΤΑΞΗ! Αποτέλεσμα;
• Το φαγητό που προσφέρεται υποβαθμίζεται διαρκώς και όταν περισσεύει, αντί να δίνεται ως δεύτερη μερίδα σε όσους έχουν ανάγκη, πετιέται στα σκουπίδια. 
• Οι ντουζιέρες για τις γυναίκες από 5 έγιναν μία.
• Οι γιατροί εμφανίζονται στο στρατόπεδο από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι εκτός Κυριακής και εορτών.
• Η αποθήκη με τα είδη πρώτης ανάγκης έκλεισε για τους Αφγανούς πρόσφυγες και στη διάθεση των υλικών αγαθών εφαρμόζεται το μαρτύριο της σταγόνας (3 χαρτιά υγείας, ένα ξυραφάκι, λίγο σαμπουάν, λίγη σκόνη πλυσίματος και λίγα πάμπερς για κάθε σκηνή –250 σκηνές με έως 10 άτομα ανά σκηνή). 
• Η συμπεριφορά των μεταφερόμενων από το Ελληνικό «εθελοντών» απέναντι στους πρόσφυγες; Βίαιη και ρατσιστική, συμπεριφορά «επόπτη-δεσμοφύλακα»  προς «κρατούμενους» με σπρωξιές και βρισιές σε «κάποιους που δεν τους αρέσουν» ή θεωρούν ότι «δεν δουλεύουν σαν σκλάβοι αρκετά». Απειλές για απέλαση σε όσους πρόσφυγες τολμήσουν να διατυπώνουν τη διαφωνία τους με τις πρακτικές αυτές.
• Τρομοκρατία και απαγόρευση εισόδου μετά τις 10 το βράδυ στο στρατόπεδο για τους πρόσφυγες. Καμιά «απαγόρευση», όμως, στα φίδια και στους σκορπιούς που περιφέρονται ανενόχλητα ανάμεσα στις σκηνές.
• Καμιά αίτηση, ούτε καν καταγραφή πρόθεσης ασύλου.
• Καμία ανανέωση των εγγράφων απέλασης και –η παράνοια– προσαγωγές και συλλήψεις προσφύγων, που συνεχίζονται με μόνη αιτία τα εκπρόθεσμα έγγραφα απέλασης που τους έχουν χορηγηθεί με ευθύνη του ελληνικού κράτους.
Αυτός ο κυβερνητικός εθελοντισμός, η «κυβερνητική αλληλεγγύη», είναι η αίσχιστη μορφή επιβολής της αυθαιρεσίας της εξουσίας ή ακόμη χειρότερα της εξουσίας της αυθαιρεσίας.
Ποιος δίνει το δικαίωμα στους πασπαρτού επαγγελματίες κυβερνητικούς «εθελοντές» να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους απειλών, χειραγώγησης, εξευτελισμού, τέτοιες φασιστικές-γκεμπελικές πρακτικές; Με ποιο δικαίωμα οι «ελεήμονες» κυβερνητικοί «εθελοντές» προσβάλουν ανθρώπους ανήμπορους για τους οποίους φέρουν ευθύνη ως «επαγγελματίες», αφού συμμετέχουν και εκπροσωπούν θεσμούς που στερούν από τους πρόσφυγες παράνομα τα δικαιώματά τους; Με ποιο δικαίωμα απειλούν με συλλήψεις ή απέλαση ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά εναντίον του πολέμου που οι «ελεήμονες» και «φιλάνθρωποι» ιμπεριαλιστές διεξάγουν στις χώρες τους με αμείωτη ένταση, ώσπου να μη μείνει τίποτα όρθιο, ούτε φυσικός πλούτος, ούτε άνθρωποι; Ανθρώπους που διαμαρτύρονται για την αθλιότητα που βιώνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταγγέλλουν με συνθήματα γραμμένα σε χαρτόκουτα τη βία και την αυθαιρεσία της εξουσίας; Με ποιο δικαίωμα εφαρμόζουν τη λογική και πρακτική του σταγονόμετρου, διαχειριζόμενοι υλικά αγαθά που δεν τους ανήκουν και μέσω της στέρησης τα χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης, χειραγώγησης και υποταγής του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού; Πού είναι ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία; Πού είναι οι διεθνείς οργανισμοί υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Αλλά για ποια αναγνώριση προσφυγικών δικαιωμάτων  μιλάμε; Εδώ οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου στις 15 Ιούνη λίγο έλειψε να συλλάβουν αλληλέγγυα που ήθελε να εισέλθει, παραδίδοντας την ταυτότητά της στην πύλη εισόδου, στο στρατόπεδο για να μεταφέρει πρόσφυγες σε αλληλέγγυα οδοντίατρο! Της πέρασαν χειροπέδες και μετά από λίγο την «άφησαν ελεύθερη»! 
Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι η νεομνημονιακή κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» θα χρησιμοποιούσε την καταστολή για να περιορίσει το αυθόρμητο, μαζικό κύμα της λαϊκής Αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, ότι θα σχεδίαζε επί χάρτου και θα εφάρμοζε σχέδιο μεταστροφής της κοινής γνώμης εναντίον των προσφύγων σε συνεργασία με τη διαπλοκή των ΜΜΕ, όπως έγινε με την κλειστή σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και τις συνθήκες ντροπής που δημιούργησε και συντήρησε εκεί; 
Ποιος θα φανταζόταν ότι θα χειραγωγούσε με απειλές και τρομοκρατία πρόσφυγες-θύματα πολέμου, ότι θα εφάρμοζε πρακτικές διαχείρισης της λωρίδας της Γάζας με πλήρη έλεγχο και εγκλεισμό πριν την απέλαση σε χιλιάδες ανθρώπους, ότι θα καταπατούσε κατάφωρα τα δικαιώματά τους; 
Ποιος θα φανταζόταν ότι θα περίμενε ως μάννα εξ ουρανού την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, για να τα εφαρμόσει όλα αυτά; 
Ποιος θα φανταζόταν ότι θα έσερνε στο άρμα της τα μνημόνια, την καταπάτηση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τις απολύσεις, τους πλειστηριασμούς, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την αναζωπύρωση, την ενίσχυση και προώθηση των ακροδεξιών λογικών της αστυνομοκρατίας, της καταστολής, του εγκλεισμού και της απέλασης; 
Ποιος θα φανταζόταν ότι θα εξευτέλιζε κάθε έννοια Αριστεράς, κάνοντας να τρίζουν τα κόκαλα τόσων αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία;  
Ο λαός λέει ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Μάλλον πρέπει μετά τους πρόσφυγες να έχουμε κι εμείς το νου μας, γιατί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων είναι και φαίνεται πως θα παραμείνουν σε λειτουργία για πολύ καιρό… Ας προετοιμαζόμαστε, λοιπόν, γιατί «arbeit macht frei»!

Μαλακάσα 19/6/2016                                                  
Αλληλέγγυος στους Αφγανούς 
πρόσφυγες της Μαλακάσας

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία