Φύλλο Νο 363 (22 Ιούνη 2016)

Της σύνταξης...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ευρωπαϊκό εγχείρημα ιμπεριαλιστικής «ολοκλήρωσης» υπό την μπαγκέτα του γερμανικού, του γαλλικού και του βρετανικού ιμπεριαλισμού, είναι σε κρίση. Τα κύματα νευρικότητας που κατέκλυσαν τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες αλλά και τις διεθνείς καπιταλιστικές αγορές μπροστά στο ενδεχόμενο του Brexit το πιστοποιούν.

Μπροστά στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΛΑΕ: Πόλος μαζικής αντιμνημονιακής Αριστεράς

Οι εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, η Αριστερά, βγαίνουν σταδιακά από μια μεγάλη δοκιμασία. Μέσα στο 2015 υποχρεώθηκαν να βαδίσουν από την «καυτή περιοχή» –της ελπίδας για μια αντιμνημονιακή αντινεοφιλελεύθερη ανατροπή– στον «πάγο» της συνθηκολόγησης της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την υπογραφή του Μνημονίου 3.

Τι απειλεί πραγματικά την κυβέρνηση Τσίπρα;

Η  θορυβώδης δημόσια συζήτηση για την κίνηση «Παραιτηθείτε» και το αντιδραστικό της περιεχόμενο είναι προφανές ότι καλλιεργείται και από την ίδια την κυβέρνηση.

Ο αγώνας κατά της πώλησης του Ελληνικού συνεχίζεται

Στο όνομα της διαβόητης «αξιολόγησης» η κυβέρνηση υλοποίησε την υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development (συμφερόντων Λάτση) για το Ελληνικό, η υπεράσπιση του οποίου υπήρξε μια εμβληματική μάχη για τον κινηματικό ΣΥΡΙΖΑ των περασμένων ετών και μια πάγια κυβερνητική του δέσμευση το 2015.

Μεροληπτικά...

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Στην Αθήνα βρέθηκε (20-21/6) ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Όπως ήταν φυσικό, έγινε δεκτός με θέρμη από τον Παυλόπουλο και τον Τσίπρα, ενώ μια μέρα νωρίτερα είχε βρεθεί σε κοινό γεύμα με τους Αβραμόπουλο-Σαμαρά. Ο Γιούνκερ, που είχε καθοριστικό ρόλο στον συστηματικό εκβιασμό και την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού («Δεν υπάρχει δημοκρατική επιλογή εναντίον των συνθηκών της ΕΕ», προειδοποιούσε ο ίδιος το 2015), αποδέχτηκε την πρόσκληση των Ελλήνων καπιταλιστών, οι οποίοι δεν ξεχνούν την προσφορά του στη ραγδαία μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και στην αποδοχή του, ως αξιόπιστου συνεργάτη του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι ομιλίες των προέδρων του ΣΕΒ και της Κομισιόν δεν είχαν εκφωνηθεί, αλλά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ΣΕΒ θα ζητήσει από τον Γιούνκερ κοινές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της κομισιόν για «τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)». Δεν ζητούν και κάτι «παράλογο» οι αναξιοπαθούντες μεγαλοεπιχειρηματίες: Να παραμείνουν πρωταθλητές της φοροδιαφυγής, να συνεχίζουν να απολαμβάνουν πλήθος φορολογικών ευεργετημάτων και να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο από τις ιδιωτικοποιήσεις. Υπήρχε καλύτερη ευκαιρία παρουσίασης των «αιτημάτων» τους από την επίσκεψη στήριξης του επικεφαλής του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου στο μνημονιακό πολιτικό προσωπικό;

Camping Νεολαίας

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το 1936, μία ιστορική χρονιά. Λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ και λίγο πριν το αιματοκύλισμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμο, η υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης δεν είχε οριστικά χαθεί.

Κυκλοφορεί το 4ο τεύχος του 3μηνιαίου περιοδικού της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς

To εισαγωγικό σημείωμα της σύνταξης, στο τεύχος που κυκλοφορεί

Παγκοσμιοποίηση vs λαϊκισμός;

Τι είναι ο Τραμπ, ο Φάρατζ, η Λε Πεν και ο Γκρίλο;

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά στα νοσοκομεία

Όχι στις ατομικές συμβάσεις και στα μπλοκάκια!

Ο συνδικαλισμός συνδέεται αποφασιστικά με το πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς

Η  Πανελλαδική Σύσκεψη της 11/6 αποτελεί σημείο καμπής στην κρίση που ταλανίζει τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ, η οποία ξεκίνησε από την επόμενη μέρα της υπογραφής του μνημονίου και της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα.

Να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα

Το Σάββατο 11 Ιούνη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πανελλαδική σύσκεψη του ΜΕΤΑ για την ανασυγκρότησή του, ως το επιστέγασμα της πρωτοβουλίας που πήραν από τις αρχές Απρίλη 350 και πάνω ενεργοί συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, από όλους τους χώρους δουλειάς.

Να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα

Το Σάββατο 11 Ιούνη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πανελλαδική σύσκεψη του ΜΕΤΑ για την ανασυγκρότησή του, ως το επιστέγασμα της πρωτοβουλίας που πήραν από τις αρχές Απρίλη 350 και πάνω ενεργοί συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, από όλους τους χώρους δουλειάς.

«Αποδράσαμε από τους καταπιεστές μας… και τώρα εσείς;»

Ανταπόκριση από το στρατόπεδο προσφύγων Μαλακάσας

Στιγμιότυπα από τη 10η Αντιρατσιστική Γιορτή

Η  10η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» έγινε και φέτος στη Γεωπονική Σχολή στις 10 και 11 Ιούνη.

Η εξέγερση στο Στόουνγουολ

Οι ρίζες του κινήματος απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων

Το Brexit σαν… διπολική διαταραχή της ΕΕ

Η ευρω-βρετανική συμφωνία, το… μισό Brexit και η διασταύρωση του γερμανικού με τον βρετανικό ευρωσκεπτικισμό με στόχο μια ΕΕ πολλών «ταχυτήτων»

Να καταδικαστούν οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές»!

Όλοι στο Εφετείο την Τετάρτη 29 Ιούνη. Ενισχύστε την κάλυψη των εξόδων της υπόθεσης

Τροπολογία έναρξης μαζικών απελάσεων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ψήφισαν κατεπείγουσα τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον «αναπτυξιακό νόμο», με την οποία αλλάζει η προβλεπόμενη σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, που είχε θεσπίσει πριν από μόλις δυόμισι μήνες.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Με αθωωτική απόφαση έληξε η δίκη του Θανάση Κούρκουλα, μετά από μήνυση μέλους της γνωστής χρυσαυγίτικης επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα που είχε κατατεθεί το 2009. Η δίκη έληξε σε λίγα λεπτά, αφού οι κατηγορίες υπέπεσαν ως ανυπόστατες (όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο, μιας και ο κατηγορούμενος δεν ήταν ούτε παρών στο περιστατικό για το οποίο κατηγορήθηκε), ενώ ο ακροδεξιός μηνυτής δεν εμφανίστηκε καν στην αίθουσα. Για ακόμη μία φορά οι νεοναζί προσπάθησαν με ψευδείς κατηγορίες να τρομοκρατήσουν αυτούς που τους μπαίνουν εμπόδιο: τους αγωνιστές της Αριστεράς, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Για ακόμη μία φορά απέτυχαν παταγωδώς. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες είναι εδώ, δεν τρομοκρατείται και με τους αγώνες του θα τσακίσει το ρατσισμό και θα στείλει τους νεοναζί μια για πάντα στα απόβλητα της ιστορίας.

Γαλλία: Μπροστά στην τελική αναμέτρηση

Το καπάκι της λαϊκής οργής ακόμα δεν λέει να κλείσει: 3,5 μήνες μετά οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις συνεχίζονται στη Γαλλία. 1,3 εκατ. διαδηλωτές κατέγραψε η πανεθνική διαδήλωση της 14ης Ιουνίου, αγγίζοντας την κορυφαία στιγμή του κινήματος ενάντια στο ξήλωμα του Εργατικού Κώδικα στις 31/3. Στο Παρίσι η διαδήλωση ήταν υπερδιπλάσια της 31/3 και κράτησε πάνω από 4 ώρες.

Εκλογές στο Ισπανικό Κράτος: Ενωμένοι Μπορούμε

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία αυτού του φύλλου πραγματοποιούνται οι ισπανικές εκλογές. Στις 26 Ιούνη, έξι μήνες μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη, ο ισπανικός λαός ξαναβαδίζει στις κάλπες με πολλή ελπίδα αλλά και φόβο για το άγνωστο.

Εκλογές στο Ισπανικό Κράτος: Ενωμένοι Μπορούμε

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία αυτού του φύλλου πραγματοποιούνται οι ισπανικές εκλογές. Στις 26 Ιούνη, έξι μήνες μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη, ο ισπανικός λαός ξαναβαδίζει στις κάλπες με πολλή ελπίδα αλλά και φόβο για το άγνωστο.

Και όμως γυρίζει

Ιταλία: Στις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία, η Κεντροαριστερά του Ρέντσι έχασε και τη Ρώμη και το Τορίνο από τους υποψηφίους του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Η ήττα στην πρωτεύουσα, αλλά και η έκπληξη στο Τορίνο, όπου ο απερχόμενος Φασίνο θεωρούνταν «επιτυχημένος» αυτοδιοικητικά, δείχνει ότι η ψήφος ήταν πολιτική, καταδικαστική για την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος. Πώς το έλεγε ο Ντάισελμπλουμ για την «ικανότητα» του Ρέντσι να επιβάλλει σκληρά μέτρα διατηρώντας τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων;

Τραμπ εναντίον Χίλαρι στις ΗΠΑ: Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

Έληξαν οι προκριματικές στις ΗΠΑ και το Νοέμβρη η μάχη για την προεδρία θα είναι το τραγικό δίπολο «Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Χίλαρι Κλίντον».

Το βιβλίο «Σεξουαλικότητα και σοσιαλισμός» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Λίγες μόνο ημέρες μετά την ολοκαίνουργια έκδοση του «Σεξουαλικότητα και σοσιαλισμός, ιστορία πολιτική και θεωρία της ΛΟΑΤ απελευθέρωσης» της Σέρι Γουλφ, το βιβλίο έχει αρχίσει να παρουσιάζεται σε γειτονιές και πόλεις της Ελλάδας, ενώ έκανε ήδη περήφανα την εμφάνισή του στα Pride της Αθήνας και της Πάτρας.

Όλοι στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ

Μέσα στις παρούσες συνθήκες, όπου παραβιάζονται καθημερινά τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, πραγματοποιούνται φέτος τα δύο μεγάλα αντιρατσιστικά φεστιβάλ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 1-3/7/2016, καθώς και πολλά φεστιβάλ σε άλλες πόλεις της χώρας.