Μέσα στις παρούσες συνθήκες, όπου παραβιάζονται καθημερινά τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, πραγματοποιούνται φέτος τα δύο μεγάλα αντιρατσιστικά φεστιβάλ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 1-3/7/2016, καθώς και πολλά φεστιβάλ σε άλλες πόλεις της χώρας.
Τα περισσότερα φεστιβάλ έχουν κεντρικό σύνθημα «οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι», επιχειρώντας να αναδείξουν τις ευθύνες του κράτους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά στρατόπεδα και τις δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα της ΕΕ, να αποτελέσουν τόπο συνάντησης και συντονισμού ανάμεσα σε αλληλέγγυους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες και εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης μέσα κι έξω από κάθε επίσημη ή ανεπίσημη προσφυγική δομή.
Στην Αθήνα τον τόνο δίνουν οι συζητήσεις γύρω από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που καθιστά την Ευρώπη πραγματικό φρούριο –με τη συμμετοχή και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» στις συζητήσεις– αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης που πρέπει να έχουν οι πρόσφυγες για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να μην απασχολεί το κεντρικό φεστιβάλ της Αθήνας, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει φέτος η συζήτηση για το κίνημα και τις εναλλακτικές στο 3ο Μνημόνιο, με τη συμμετοχή στελεχών της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ανάμεσά τους και ο Αντώνης Νταβανέλος από τη Λαϊκή Ενότητα.
Στη Θεσσαλονίκη εκτός από τα θέματα που αφορούν στους πρόσφυγες και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το Σάββατο 2/7 το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Σεξουαλικότητα και σοσιαλισμός» της Sherry Wolf, που μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Red Marks.
Αντιρατσιστικά φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Τρίπολη, στο Ρέθυμνο και τη Χίο, ενώ στο Βόλο γίνεται στις 24-25 Ιουνίου και στα Χανιά το σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου.
Πλούσιο θα είναι το πολιτιστικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα των φετινών αντιρατσιστικών φεστιβάλ. Στην Αθήνα ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Παύλου Παυλίδη, Στάθη Δρογώση, Λένας Πλάτωνος, Σαββίνας Γιαννάτου και Γιάννη Παλαμίδα, καθώς και πλήθους συγκροτημάτων παιδιών μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, φέτος να μη λείψει κανείς από τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας, απέναντι στην αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ αντιτάσσουμε τη βούλησή μας να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες, να κατοικήσουμε στις ίδιες γειτονιές, να πάνε τα παιδιά μας στα ίδια σχολεία. Να αγωνιστούμε όλοι και όλες για τα κοινά αιτήματα της αξιοπρέπειας ενάντια στο ρατσισμό, τη φτώχεια και τη μνημονιακή λεηλασία.
Όσους φράχτες και αν σηκώσουν, εμείς θα ζήσουμε μαζί!
Οι Συζητήσεις του 19ου Αντιρατσιστικού φεστιβάλ της Αθήνας είναι:
Παρασκευή 1 Ιουλίου
• Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Ευρώπη-φρούριο και Ευρώπη-φυλακή.
• Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Η δίκη της Χρυσής Αυγής.
• Χώροι στέγασης προσφύγων – Το παράδειγμα του City Plaza.
Σάββατο 2 Ιουλίου
• Φλεγόμενη Μέση Ανατολή: Διακρατική, κρατική και παρακρατική τρομοκρατία.
• Blockupy: Εκδήλωση Ευρωπαϊκού Συντονισμού των κινημάτων με ομιλητές από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία.
• Αγώνες ενάντια στις απολύσεις.
Κυριακή 3 Ιουλίου
• Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα: Το αίσχος των «κέντρων φιλοξενίας» και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαμονή.
• Αντιστάσεις και εναλλακτικές απέναντι στο 3ο Μνημόνιο.
• Μόνιμα μνημόνια, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος.