«Δικό μας όπλο είναι η κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, όχι τα ρόπαλα και τα μαχαίρια»

Φωτογραφία

Η κατάθεση του Θανάση Κούρκουλα στη δίκη της ΧΑ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

O Θανάσης Κούρκουλας, από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής τη μαρτυρία του σε περιπτώσεις που έδρασαν τα τάγματα της Χρυσής Αυγής και ήταν ο ίδιος παρών ως μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος.
Ήταν το Φεβρουάριο του 2008, στην επέτειο των Ιμίων, που οπλισμένοι χρυσαυγίτες μαζί με διμοιρίες των ΜΑΤ άρχισαν να τρέχουν από την πλατεία Κολοκοτρώνη, όπου είχαν συγκεντρωθεί, προς την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου γινόταν η συγκέντρωση των αντιφασιστών κι εκεί χτύπησαν αντιφασίστες με ρόπαλα και μαχαίρωσαν δύο από τους συγκεντρωμένους. Ο Θ. Κούρκουλας είπε ότι επρόκειτο για αντιφασιστική συγκέντρωση, όπου συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ, για να ακυρωθεί η φασιστική φιέστα μίσους που καταλήγει σε τραυματισμούς ανθρώπων, όπως κάθε χρονιά κατέληγε αυτή η πορεία της Χρυσής Αυγής. Ήταν απόφαση της Χρυσής Αυγής να επιτεθεί σε πολιτικούς αντιπάλους της, για πρώτη φορά δημόσια, συντεταγμένα και με την υπογραφή της, για να δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι είναι μία ναζιστική ομάδα στρατιωτικά οργανωμένη που έχει τη δυνατότητα να «τσακίσει» πολιτικούς αντιπάλους. Ενώ μέχρι τότε η αστυνομία έδειχνε πως κρατούσε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και αντιφασίστες, για πρώτη φορά «συνόδευσε» τους χρυσαυγίτες σε επίθεση τάγματος εφόδου, που έγινε ανενόχλητη και χωρίς προσχήματα.
Ήταν στις 9 Μαΐου 2009, με επικεφαλής τον Μιχαλολιάκο και τον Λαγό, όταν τάγμα εφόδου 100 ατόμων, μετά τη συγκέντρωση που είχε η Χρυσή Αυγή στην Ομόνοια, πήγε με στρατιωτική παράταξη στο εγκαταλειμμένο κτίριο του παλιού Εφετείου, όπου κοιμούνταν 300-400 περίπου άστεγοι μετανάστες σε άθλιες συνθήκες, και άρχισε να εκσφενδονίζει πέτρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φωτογράφος και αρκετοί μετανάστες.
Τα δύο αυτά περιστατικά, σύμφωνα με το Θ. Κούρκουλα, ήταν κεντρικά στην αλλαγή προσανατολισμού των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής την περίοδο 2008-2009. Σηματοδότησαν μια στροφή από «επιθέσεις τη νύχτα ή καταδρομικές επιχειρήσεις όπως ο τραυματισμός του φοιτητή Κουσουρή τύπου hit and run» σε «δημόσιες επιθέσεις μέρα μεσημέρι με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής». Επίσης σηματοδότησαν στροφή από επιθέσεις κατά ντόπιων πολιτικών αντιπάλων (αριστερών και αναρχικών) σε επιθέσεις κυρίως κατά μεταναστών, προσφύγων και αλληλέγγυων σε αυτούς.
Από το 2007-2008 υπάρχει επικέντρωση της δράσης της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα. Ένα σημαντικό περιστατικό έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2008, όπου τότε η Χρυσή Αυγή, υπό τον μανδύα της επιτροπής «αγανακτισμένων» κατοίκων, κάλεσε συγκέντρωση «ενάντια στους λαθρομετανάστες». Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα. Εκείνη τη μέρα έσπασαν ένα μαγαζί Αφγανού, ενώ κυνήγησαν και χτύπησαν μετανάστες. Ήταν η πρώτη δημόσια επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα.
Ο Θ.Κούρκουλας αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του βιβλίου του Γκαζμέντ Καπλάνι «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων» πάνω στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Η εκδήλωση διακόπηκε βίαια από 50 «αγανακτισμένους» χρυσαυγίτες, μεταξύ των οποίων τον Παναγιώταρο, τη Σκορδέλη, το Γιαννάτο και την Α.Παπαδάκη. Το ίδιο βράδυ έκλεισαν με λουκέτο την παιδική χαρά, γιατί, κατά τη γνώμη τους, δεν έπρεπε να παίζουν εκεί παιδιά μεταναστών, ενώ απαγόρευσαν και την πρόσβαση στην πλατεία στους μετανάστες. Λίγες μέρες αργότερα, ένας Έλληνας, ο Π. Τασούλας, μπήκε στην παιδική χαρά με το γιό του, με αποτέλεσμα να προπηλακιστεί από τους χρυσαυγίτες, οι οποίοι ήθελαν να παραμείνει η παιδική χαρά κλειστή. Τον Π. Τασούλα συνόδευσαν ΜΑΤ, τα οποία, αντί να ασχοληθούν με τον όχλο που τον έβριζε και τον προπηλάκιζε, τον συνόδευσαν «για την προστασία του» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. 
Αναφέρθηκε και σε άλλες επιθέσεις, όπως σε έναν Αφγανό, ο οποίος ήταν αιμόφυρτος στην οδό Αλκιβιάδου, δίπλα από την καφετέρια «Πύλες» που ήταν στέκι χρυσαυγιτών, όταν μέλη της κίνησης κάλεσαν ασθενοφόρο και πήγαν επί τόπου να βοηθήσουν. Ήρθε ασθενοφόρο και μαζεύτηκε πλήθος, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώταρος και η Σκορδέλη. Ο Παναγιώταρος του απευθύνθηκε με το επώνυμο, «Κούρκουλα, μην ξαναπατήσεις εδώ», ενώ άλλοι φώναζαν «πάρτε το βρωμιάρη σας από δω».
Για την περιοδεία, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, του Αλέκου Αλαβάνου στον Οκτώβρη του 2010, ο Θ.Κούρκουλας κατέθεσε: «Όταν φτάσαμε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, η ομάδα που ήταν συγκεντρωμένη εκεί, μας απείλησε και μας εξύβριζε. Κάποιοι ανάμεσά τους ήταν με κουκούλες που κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους. Άρχισαν να μας βρίζουν και να μας πετάνε αντικείμενα (αυγά, γιαούρτια και ντομάτες). Παραβρίσκονταν ο Παναγιώταρος, η Σκορδέλη και ο Πλωμαρίτης, υποψήφιοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς και άλλοι που ανήκαν στην περίφημη “επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα”, κάποιοι από τους οποίους είχαν επιτελικό ρόλο. Γι’ αυτά κλήθηκα να καταθέσω, έγινε δικαστήριο και καταδικάστηκαν τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους για απρόκλητη έργω εξύβριση, ενώ οι άλλες κατηγορίες είχαν ήδη παραγραφεί, γιατί το δικαστήριο έγινε μετά από πολλά χρόνια».
Για τον εμπρησμό άτυπου χώρου λατρείας της οδού Αριστομένους είπε:
«Είδα από απόσταση το συγκεντρωμένο πλήθος που φώναζε “έξω οι ξένοι από την Ελλάδα”, “ένα στουπί σας χρειάζεται” και “θα σας κάψουμε”. Το ίδιο βράδυ έγινε ο εμπρησμός, την ώρα που οι μετανάστες ήταν μέσα στο χώρο, και την επόμενη μέρα, έξω από το χώρο υπήρχαν εν είδη ταπετσαρίας δεκάδες αυτοκόλλητα της “Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα”. Ήταν δηλαδή μια άμεση ανάληψη ευθύνης από τη Χρυσή Αυγή».
Σε ερώτηση του βοηθού εισαγγελέα για το ποια είναι τα κοινά στοιχεία των επιθέσεων και για το αν σήμερα οι επιθέσεις συνεχίζονται, είπε τα εξής:
«Είναι οργανωμένοι, οι επιθέσεις τους είναι σχεδιασμένες. Πάντα μπροστά από την ομάδα έχουν επικεφαλής κάποιο μέλος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Στις συγκεντρώσεις τους υπάρχει ένα στρατιωτικό τμήμα, ντύνονται με μπλούζες της Χρυσής Αυγής, κρατώντας ρόπαλα και φορώντας κράνη και λειτουργούν εν είδη στρατιωτικής παράταξης (ενεργούν, επιτίθενται και φεύγουν όλοι μαζί). Τα θύματα των επιθέσεων είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, άνθρωποι που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς αυτούς και πολιτικοί αντίπαλοι. Οι οργανωμένες αυτές ομάδες προσπαθούν να υποκαταστήσουν το κράτος και την αστυνομία. Στον Άγιο Παντελεήμονα οι επιθέσεις ήταν πολύ συχνές και όποιοι στρατολογούνταν στα τάγματα αποθρασύνονταν, αφού δεν γίνονταν συλλήψεις, υπήρχε ατιμωρησία. Σήμερα οι επιθέσεις γίνονται με μικρότερη συχνότητα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά υπάρχουν περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, στις οποίες συνεχίζονται».
Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για το πώς αιτιολογεί την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και για το ποιες μεθόδους ακολουθεί, είπε:
«Η Χρυσή Αυγή έχει βίαιη δράση. Έχει στόχο να τραυματίσει, να σκοτώσει και στρέφεται κατά συγκεκριμένων ομάδων. Οι μέθοδοί της είναι η βίαιη εκκένωση, ο εκφοβισμός, η δημιουργία “καθαρών ζωνών”. Αυτό το πετυχαίνει με γροθιές, μπουνιές, ροπαλιές, μαχαιρώματα, taser, σπρέι πιπεριού. Aυτοί οι μέθοδοι δεν προσειδιάζουν σε κόμμα, αλλά σε ναζιστική εγκληματική οργάνωση και ήδη από τη δεκαετία του ’80 η Χρυσή Αυγή είχε τέτοιου είδους δράση. Οι πράξεις της συνδέονται απολύτως με την ιδεολογία της. Επιδιώκει να επιβάλει την καθαρότητα της φυλής με βίαια μέσα και λειτουργεί με ιεραρχία και εντολές. Στο Εφετείο ήταν παρόντες ο Μιχαλολιάκος, ο Λαγός, ο Παναγιώταρος και ο Κασιδιάρης, ενώ στον Άγιο Παντελεήμονα ο Παναγιώταρος, ο Παπαβασιλείου, ο Πλωμαρίτης, η Σκορδέλη. Η ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων ταυτίστηκε με τη μετέπειτα θεσμική ηγεσία και σε μεγάλο βαθμό με την κοινοβουλευτική ηγεσία».
Η υπεράσπιση προσπάθησε να υποστηρίξει ότι την ευθύνη για τις συγκρούσεις την είχαν οι αντιφασίστες για να λάβει από το Θ. Κούρκουλα την απάντηση: «Το δικό μας όπλο είναι η μαζική κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, όχι τα ρόπαλα και τα μαχαίρια».
Αυτό, όμως, κυρίως που κρατήσαμε από τις ερωτήσεις της υπεράσπισης ήταν το ειρωνικό σχόλιο: «Ναι, ναι, οι επιθέσεις στον Παντελεήμονα γίνονταν Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή» και το γεγονός ότι ήταν αδύνατον να καταλάβουν ότι ο Θ. Κούρκουλας δεν έχει ΜΚΟ από την οποία βιοπορίζεται, αλλά είναι εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε αντιρατσιστικές οργανώσεις που δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε προγράμματα της ΕΕ ή του Σόρος...
Στις τρεις μέρες της κατάθεσης του Θ.Κούρκουλα στο δικαστήριο, οι χρυσαυγίτες δικηγόροι προσπάθησαν να αποδομήσουν τον μάρτυρα και να τον καταστήσουν αναξιόπιστο, αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία