Φύλλο Νο 387 (5 Ιούλη 2017)

Δύο χρόνια μετά το ιστορικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, οι συνέπειες της προδοσίας του συγκλονιστικού ΟΧΙ των εργαζομένων και της νεολαίας από τον Αλέξη Τσίπρα, την υπ’ αυτόν ηγετική ομάδα και το στελεχικό κορμό της προεδρικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ στοιχειώνουν τις εξελίξεις.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Ο «ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ»:
Παρά τις επικοινωνιακές απόπειρες των συστημικών ΜΜΕ να χτίσουν το δήθεν «κεντρώο» προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το αντιδραστικό μείγμα ακραία νεοφιλελεύθερων προτάσεων και ακροδεξιάς ρητορικής –που αναδύουν όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις του– αρκούν για να θυμίσουν ότι πρόκειται για έναν γνήσιο εκπρόσωπο της σκληρής Δεξιάς. Μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, επανέλαβε το σταθερό προγραμματικό του πλαίσιο, που συμπυκνώνεται στο δίπολο: όλα για τους επενδυτές – ιδιωτικοποίηση των πάντων. Αιχμή του δόρατος σε αυτό το πρόγραμμα θα είναι φυσικά η δραστική μείωση των φόρων για το κεφάλαιο και η ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων δομών. Και όπως συμβαίνει πάντα με τους φανατικούς «πολέμιους» του λαϊκισμού, σε συνέντευξή του στο Politico, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά». Ο δήθεν «μετριοπαθής» αρχηγός της ΝΔ επιστρατεύει τα γνωστά αντικομουνιστικά ιδεολογήματα και –κυρίως– ξεπλένει την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, για την οποία συμπλήρωσε ότι σήμερα «είναι σαν να μην υπάρχει». Φταίει που καταθέτει μετά ο Άδωνις ταυτόσημες ερωτήσεις με τον Λαγό για την υπεράσπιση του Μαρινάκη για την υπόθεση του «Noor 1»;

Μέσα σε τόνους αισιοδοξίας για την επανασυσπείρωση της λεγόμενης κεντροαριστεράς, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) στις 30/6-2/7.

Η 86η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) πραγματοποιήθηκε έχοντας μπροστά μας μια ακόμη μνημονιακή χρονιά, την αξιολόγηση, τις περαιτέρω περικοπές και τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

Η «Εργατική Αριστερά», παρακολουθώντας όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων, συνομίλησε με την Ελένη Χριστοπούλου, που δουλεύει με σύμβαση στην καθαριότητα του Δήμου Καλλιθέας.
Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

Η  αστική δικαιοσύνη για άλλη μια φορά επιτέλεσε το καθήκον της. Αυτή τη φορά θύμα της είναι η νεαρή Ηριάννα που, κάτω από αμφιβόλου αξίας στοιχεία, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Η πολιτική ελίτ της Ευρωζώνης ευλογεί έναν ακόμη γύρο χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας, από την οποία –υποτίθεται– θέλει να «εξυγιάνει» τον καπιταλισμό

Με ιδιαίτερα δυναμικό παλμό και με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε η πορεία που έγινε το Σάββατο 24 Ιουνίου στην Πάτρα στα πλαίσια του 2ου Patras Pride. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη προσπάθεια στην πόλη να ανοίξει το θέμα του σεξισμού και της ομοφοβίας, που καταπιέζει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους, ειδικά σε μια εποχή λιτότητας, μνημονίων και συνεχόμενης έκπτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» έδωσε το παρόν. Με συνθήματα όπως «ΛΟΑΤΚΙ μετανάστριες όλοι σαν μια γροθιά, τσακίζουμε φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Όπως μας τσακίζει η ομοφοβία, έτσι μας τσακίζει η ανεργία» προσπάθησε να δώσει ένα μαχητικό και διεκδικητικό στίγμα στην πορεία του Pride. Σήμερα, καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ η ένωση όλων των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας (ΛΟΑΤΚΙ, γυναίκες, μετανάστες/στριες, άνεργοι/ες, εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες κ.ά.) για να διεκδικήσουμε από κοινού τα γενικά και τα ειδικά αιτήματα, γιατί ο εχθρός-καταπιεστής όλων μας είναι το σύστημα.

Τα φετινά Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έγιναν πόλος έλξης για χιλιάδες ανθρώπους, με πολύ έντονη κι ελπιδοφόρα τη συμμετοχή της νεολαίας. Ήταν ένα καλοδεχούμενο μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και υπέρ της αλληλεγγύης.

Βρετανία:
Η αυτοπεποίθηση που δημιούργησε στον κόσμο του κινήματος το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία εκφράστηκε στους δρόμους του Λονδίνου. Η «Συνέλευση του Λαού» (συμμαχία κινηματικών πρωτοβουλιών ενάντια στη λιτότητα), αλλά και πολλά μεγάλα συνδικάτα κάλεσαν σε κινητοποίηση με σύνθημα «Έξω οι Τόρηδες – Ούτε μια μέρα παραπάνω». Συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (σύμφωνα με τους διοργανωτές 100 χιλιάδες) από χώρους δουλειάς, από τη γειτονιά του Πύργου Γκρένφελ κ.ά. Το ζήτημα είναι να εισακουστούν οι φωνές κάποιων συνδικαλιστών ομιλητών που δεν έμειναν σε γενικόλογη αντιδεξιά ρητορεία, αλλά ζήτησαν να προχωρήσουν σε απεργίες το επόμενο διάστημα, για να αξιοποιηθεί πραγματικά ο θετικός άνεμος που επικρατεί στους χώρους δουλειάς...

Στο προηγούμενο φύλλο της «Ε.Α.», γράφοντας για την κρίση στο Κόλπο, σημειώναμε πως η δημοσιοποίηση της λίστας αιτημάτων προς το Κατάρ και η στάση των Σαούντ μετά από αυτήν, θα αποκαλύψει την ένταση της κρίσης.