«Επίορκοι»: Πρόσχημα απολύσεων

Τι θέλει να πετύχει η συγκυβέρνηση με το άρθρο του Ν. 4093/2012 του Μνημονίου 3, που προβλέπει την ποινή της αργίας για τους δημοσίους υπάλληλους, για τους οποίους εκκρεμούν αποφάσεις πειθαρχικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων και δικαστηρίων;

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας και της ντόπιας κυρίαρχης τάξης για απολύσεις, χρησιμοποιώντας το επικοινωνιακό άλλοθι των δήθεν επίορκων δημόσιων λειτουργών. Στην πραγματικότητα καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας ακόμη και σε υποθέσεις όπως τα ατυχήματα σε λακκούβες οδοστρώματος.

Ποιους θα εξυπηρετήσει η εφαρμογή αυτού του νόμου; Τους μεγαλοϊδιώτες που, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν ένα διαγωνισμό, θα στρέφονται, αιτιολογημένα ή αναιτιολόγητα, ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους. Όποιος θελήσει να εκβιάσει δημόσιο υπάλληλο, ώστε να «εξυπηρετηθεί», νόμιμα ή παράνομα, θα τον απειλεί ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του. Αυτό συμβαίνει ήδη σε πολεοδομίες, εφορίες αρχαιοτήτων, οικονομικές εφορίες κλπ.

Κυρίως, διευκολύνει το πολιτικό σύστημα και τις ηγεσίες του σε κάθε δημόσια υπηρεσία να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου σε όποιον εργαζόμενο θελήσει στοιχειωδώς να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ήδη διώκονται καθηγητές που μοίραζαν αντιρατσιστικά φυλλάδια (π.χ. σε σχολείο στου Ζωγράφου), εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες (π.χ. στη Θεσσαλονίκη), ή που έλαβαν μέρος σε κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος από την καταπάτηση ακτών από τους ιδιώτες (π.χ. Ελληνικό).

Πλήθος σωματείων και η ΑΔΕΔΥ κυκλοφόρησαν ψηφίσματα συμπαράστασης και αυτό χρειάζεται συνεχή μέριμνα από όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά και πολιτικά τους όργανα.

Στο δημόσιο υπάρχουν επίορκοι; Φυσικά. Όμως οι κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον ιδιωτικό τομέα άφηναν στο απυρόβλητο στελέχη τους στους οργανισμούς του δημοσίου, που με σκανδαλώδη τρόπο ευνοούσαν τους ιδιώτες.

Όπως έγινε στην υπόθεση του γιατρού στο νοσοκομείο της Ξάνθης, Δημήτρη Αδαμίδη, που θα περάσει για τρίτη φορά από πειθαρχικό συμβούλιο, αυτές τις μέρες, μετά από μήνυση που του υπέβαλλε ο διοικητής του νοσοκομείου για διασπορά ψευδών ειδήσεων (έχει ήδη αθωωθεί δύο φορές).

Ο γιατρός διώκεται, γιατί ένα χρόνο πριν, μετά από τρίμηνη έρευνα, διαπίστωσε ότι υπάρχει κίνδυνος θανατηφόρου αιμορραγίας σε νεογνά, λόγω επικίνδυνων κλιπ ομφαλίου λώρου. Με έγγραφο ειδοποίησε τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία απάντησε με τη μήνυση και 3 μήνες μετά τρία νεογέννητα αιμορράγησαν, από τα οποία το ένα σοβαρά. Αντί να διώκεται ο επίορκος διοικητής του νοσοκομείου όμως, διώκεται ο γιατρός.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία