Φύλλο Νο 286 (20 Μάρτη 2013)

Διαδηλώσεις στην Ισπανία

Κάθε βδομάδα γίνεται νέα διαδήλωση στην Ισπανία.

Ουγγαρία: Σύννεφα αυταρχισμού

Η εθνικιστική κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία υπερψήφισε στο κοινοβούλιο συνταγματική τροποποίηση που περιορίζει ασφυκτικά το ρόλο της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα τη δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποφασίζει τελεσίδικα για κυβερνητικά νομοσχέδια.

Εσθονία: Δωρεάν συγκοινωνίες

Ο δήμαρχος του Ταλίν πήρε υπόψη του μελέτη που έδειχνε ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια στα ΜΜΜ κάλυπταν μόλις το 1/3 των εξόδων τους.

Δολοφονία νεαρού μαύρου

Ένας ακόμα νεαρός μαύρος δολοφονήθηκε από την αστυνομία στις ΗΠΑ. Ο 16χρονος Κιμάνι «Κίκι» Γκρέι γύριζε σπίτι από ένα πάρτι, όταν δολοφονήθηκε με 11 σφαίρες από δύο αστυνομικούς με πολιτικά.

Ο Τσάβες και η μπολιβαριανή διαδικασία

Ο θάνατος του Τσάβες, αφού έκανε φίλους και εχθρούς να γράψουν και να μιλήσουν για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα της εποχής μας και το λαό της Βενεζουέλας να ετοιμάζεται για την εποχή μετά τον Τσάβες, άνοιξε επίσης τη συζήτηση στις γραμμές της διεθνούς Αριστεράς για τα μαθήματα από την «μπολιβαριανή διαδικασία».

Μετά από 2 χρόνια αδιάκοπου αγώνα: Οι προοπτικές στη Συρία

Η συριακή επανάσταση συμπλήρωσε δύο χρόνια και συνεχίζεται απέναντι όμως σε μεγάλους κινδύνους.

10 χρόνια από την εισβολή στο Ιράκ: Η αρχή της κρίσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Πριν από 10 χρόνια, στις 20 Μάρτη του 2003, ξεκινούσε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Μήνας προειδοποιητικής στάσης πληρωμών ο Απρίλης: Δεν πληρώνουμε εφορίες, ΔΕΗ και τράπεζες

Η τρικομματική κυβέρνηση, με μια σειρά χαράτσια, φόρους και αυξημένα τιμολόγια κοινωνικών αγαθών, έχει οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού κυριολεκτικά στα όρια της εξαθλίωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, δυναμώνουν και οι αντιστάσεις μπροστά στον κίνδυνο της μαζικής φτωχοποίησης. Οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στο συντονισμό «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε» φιλοδοξούν να μετατρέψουν τον Απρίλη σε μήνα Λαϊκής Στάσης Πληρωμών. Συνομιλήσαμε για όλα αυτά με τη Μαρία Μπικάκη, μέλος της «Ανοικτής Πρωτοβουλίας Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια», που συμμετέχει στο συντονισμό «3 Δεν».

Δημόσιο: Αντιστάσεις - Συντονισμός

Η κλιμακούμενη επίθεση της συγκυβέρνησης στο δημόσιο, για λογαριασμό των μεγάλων αφεντικών, μας βρίσκει πιο προετοιμασμένους.

«Επίορκοι»: Πρόσχημα απολύσεων

Τι θέλει να πετύχει η συγκυβέρνηση με το άρθρο του Ν. 4093/2012 του Μνημονίου 3, που προβλέπει την ποινή της αργίας για τους δημοσίους υπάλληλους, για τους οποίους εκκρεμούν αποφάσεις πειθαρχικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων και δικαστηρίων;

Ξεσηκωμός ενάντια στο σχέδιο Αθηνά

Μ ε αποκορύφωμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο (14/3) ολοκληρώθηκε ένας κύκλος κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Μέσα από αυτό τον αγώνα γεννήθηκαν πολλά συμπεράσματα, αλλά και ερωτήματα για το πώς συνεχίζουμε την αντίσταση ενάντια στην κυβέρνηση και την επίθεση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Διαλύοντας το δημόσιο, να ποια «ανάπτυξη» και για ποιους θα έρθει: Για ποιους είναι τα περίφημα ΕΣΠΑ; Ή πώς να διαλύσετε τις εργασιακές σχέσεις

Η απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έχει αναδειχθεί από τον πρωθυπουργό σε ύψιστη προτεραιότητα της χώρας.

Διαλύοντας το δημόσιο, να ποια «ανάπτυξη» και για ποιους θα έρθει: Το παράδειγμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)

Η ΠΑΣΕΓΕΣ (η κορυφαία συνεταιριστική συνομοσπονδία που συνδέεται με την πιο διαπλεκόμενη πλευρά της εξουσίας, έχοντας «κατακτήσει» τη φήμη του χειρότερου παραδείγματος συνεταιρισμών), σε συνεργασία με τη Neuro Public (ιδιωτική εταιρία που, μέσω του λογισμικού του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, του ΥΠΑΑΤ, της έδωσαν, χρυσοπληρώνοντάς τη με εκατομμύρια ευρώ, την αποκλειστική διαχείριση του μητρώου των επιδοτούμενων αγροτών, την ώρα που οι ΔΥ δεν είχαν πλήρη πρόσβαση σε αυτό), εν μέσω της κρίσης, λανσάρουν το πρόγραμμα «GAIA επιχειρείν».

Σκουριές: Όταν η κυβέρνηση λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του κεφαλαίου

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε στη Χαλκιδική την κατάργηση κάθε έννοιας «δικαίου» και «δημοκρατίας», στο όνομα των επενδύσεων.

Δημόσιο: Μηδενικές παροχές για την κοινωνία, «χρυσά κουτάλια» για τους ιδιώτες

Η «κρίση γεννά ευκαιρίες», διαδίδει η κυβέρνηση των επιχειρηματιών και τα δικά τους ΜΜΕ, αρκεί να είμαστε αρκετά έξυπνοι να τις εντοπίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Οι ιδεολογικοί απόγονοι των αυτουργών του ολοκαυτώματος είχαν το θράσος, με επικεφαλής τους το βουλευτή Λάρισας Αλεξόπουλο Χρυσοβαλάντη, να εμφανιστούν στην πλατεία της Τσαριτσάνης προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο, όμως οι κάτοικοι είχαν άλλη γνώμη. Έφτιαξαν ανθρώπινες αλυσίδες, οι οποίες εμπόδισαν τους φασίστες να πλησιάσουν το μνημείο, ενώ η γενική κατακραυγή ήταν τέτοια που τους εξανάγκασε τελικά να αποχωρήσουν άπραγοι. Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν και οι κάτοικοι της Καρδαμύλης το βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης των Μανιατών το 1821. Όταν κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης το πλήθος άρχισε να τον αποδοκιμάζει φωνάζοντας "Έξω οι φασίστες".

Όχι στις fast track διαδικασίες: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται συνέδριο ουσίας

Οι αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσουμε προς το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου πολιτικού φορέα, μέσα από μια πολιτική καμπάνια που θα βάζει στο κέντρο της προσοχής το κοινωνικό ζήτημα και θα επιδιώκει τη συσπείρωση εργαζομένων και νεολαίας.

Οι ΑΟΖ, η ΕΕ, ο Σαμαράς και ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως δήλωσε ο Σαμαράς, «Με στήριγμα την Ευρώπη, θα αναδείξουμε τον ορυκτό μας πλούτο, τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, την ΑΟΖ μας».

Να σταματήσει η δίωξη των 300 μεταναστών απεργών πείνας και να ανανεωθούν οι βεβαιώσεις παραμονής τους

Από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 9 Μαρτίου του 2011 300 μετανάστες εργάτες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία πείνας στην ευρωπαϊκή ιστορία, διεκδικώντας τη δική τους νομιμοποίηση και τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα.

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ και η Αριστερά

Σε μια ιστορική καμπή για το εργατικό κίνημα, το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα συγκληθεί στην Αλεξανδρούπολη(!), προκαλεί γενική αδιαφορία.

Συναυλία διαμαρτυρίας: Παιδιά μεταναστών, ναι, παιδιά χωρίς δικαιώματα, όχι!

Συναυλία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Μάρτη στο Θησείο

Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Απεργίες στα ασφαλιστικά ταμεία

Με στάση εργασίας την Τετάρτη 20/03 και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21/03 δίνουν μια πρώτη απάντηση οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Εργασίας στο Σχέδιο Νόμου του Βρούτση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που ανοίγει ένα ακόμα παράθυρο για απολύσεις.

Έκθεση ΣΕΠΕ

Σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με θέμα την εξέλιξη των συμβάσεων και την ελεγκτική δράση του ΣΕΠΕ το 2012, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Μάρτη, οι συμβάσεις πλήρους εργασίας μειώθηκαν από 66,9%, που ήταν το 2010, σε 55%.

Εθνοdata

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Εθνοdata πραγματοποίησε 24ωρη απεργία, την Παρασκευή 8 Μάρτη.

FINTEXPORT

Σε πτώχευση οδηγείται η εταιρεία FINTEXPORT. Την απόφασή της αυτή ανακοίνωσε η εργοδοσία το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη σε τριμερή συνάντηση με τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εργασίας.

Κινητοποίηση Συντονιστικού

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησε το Συντονιστικό ενάντια στην κατάργηση-συρρίκνωση Δημοσίων κοινωφελών φορέων, στις απολύσεις-εφεδρεία-«διαθεσιμότητα» και το μισθολόγιο-φτωχολόγιο.

Ανακοίνωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» για τον Κατίδη

«Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κατίδη δεν είναι ούτε αστείο, ούτε νεανική αβλεψία, ούτε λάθος.»

Αγώνας για τη σωτηρία του Αττικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Περιστερίου

Τις τελευταίες μέρες έχει κορυφωθεί η προσπάθεια της συγκυβέρνησης και ορισμένων μεγάλων ΜΜΕ να κηρυχθούν ένοχοι οι γιατροί και το προσωπικό του Αττικού Νοσοκομείου, για τα χάλια που παρουσιάζει το νοσοκομείο στις γενικές εφημερίες. Το θέμα πήρε πάλι μεγάλες διαστάσεις μετά τη γενική εφημερία στις 11 Μάρτη.

Να μπλοκάρουμε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Φαγοπότι δισεκατομμυρίων από τα «φιλέτα» των ιδιωτικοποιήσεων

Πρωτοβουλίες αντίστασης από τα κάτω

Οι εκπαιδευτικοί καλούν σωματεία, συνελεύσεις, επιτροπές σε συντονισμό. Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα

Ο Αναστασιάδης στα χνάρια του Σαμαρά: Οι τράπεζες σε κρίση, ο λογαριασμός στους λαούς

Και μόνον η σκέψη για bank run και για κλειστές τράπεζες σε χώρα του αναπτυγμένου καπιταλισμού, και μάλιστα του ευρώ, θα φαινόταν αδιανόητη πριν από το 2009, ίσως και το 2011. Κι όμως είναι γεγονός, στην Κύπρο (καιεν μέρει στην Ελλάδα). Το φάντασμα του 1929 και οι εικόνες της Αργεντινής είναι εδώ στην Ευρώπη του σκληρού ευρώ.

Ο Σαμαράς μπροστά σε νέο τέλμα

Οι ονειρώξεις για επενδύσεις δεν μπορούν να κρύψουν την ανεργία, τη φτώχεια και την πείνα

Στα σύντομα...

Η Moody’s χαρακτήρισε το σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο ως το πρώτο βήμα για την κατάργηση ή τη σημαντική υποβάθμιση της «συστημικής στήριξης» προς τις τράπεζες όλης της Ευρώπης. Ο Πέτερ Μπόφιγκερ, της Επιτροπής Σοφών της Μέρκελ, δήλωσε ότι «διαρρηγνύεται το 2ο τείχος προστασίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, μετά τον Οκτώβριο του 2010… τα κρατικά ομόλογα έκτοτε δεν είναι σίγουρα. Αυτό ισχύει τώρα και για τις καταθέσεις». Και το αμερικάνικο περιοδικό «Forbes» υπογραμμίζει ότι «είναι η πιο ανεύθυνη απόφαση τραπεζικής εποπτείας στον αναπτυγμένο κόσμο, από τη δεκαετία του ’30». Τόσο καλά…