Φύλλο Νο 286 (20 Μάρτη 2013)

Ο θάνατος του Τσάβες, αφού έκανε φίλους και εχθρούς να γράψουν και να μιλήσουν για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα της εποχής μας και το λαό της Βενεζουέλας να ετοιμάζεται για την εποχή μετά τον Τσάβες, άνοιξε επίσης τη συζήτηση στις γραμμές της διεθνούς Αριστεράς για τα μαθήματα από την «μπολιβαριανή διαδικασία».

Ο δήμαρχος του Ταλίν πήρε υπόψη του μελέτη που έδειχνε ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια στα ΜΜΜ κάλυπταν μόλις το 1/3 των εξόδων τους.

Η εθνικιστική κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία υπερψήφισε στο κοινοβούλιο συνταγματική τροποποίηση που περιορίζει ασφυκτικά το ρόλο της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα τη δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποφασίζει τελεσίδικα για κυβερνητικά νομοσχέδια.

Ένας ακόμα νεαρός μαύρος δολοφονήθηκε από την αστυνομία στις ΗΠΑ. Ο 16χρονος Κιμάνι «Κίκι» Γκρέι γύριζε σπίτι από ένα πάρτι, όταν δολοφονήθηκε με 11 σφαίρες από δύο αστυνομικούς με πολιτικά.

Η τρικομματική κυβέρνηση, με μια σειρά χαράτσια, φόρους και αυξημένα τιμολόγια κοινωνικών αγαθών, έχει οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού κυριολεκτικά στα όρια της εξαθλίωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, δυναμώνουν και οι αντιστάσεις μπροστά στον κίνδυνο της μαζικής φτωχοποίησης. Οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στο συντονισμό «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε» φιλοδοξούν να μετατρέψουν τον Απρίλη σε μήνα Λαϊκής Στάσης Πληρωμών. Συνομιλήσαμε για όλα αυτά με τη Μαρία Μπικάκη, μέλος της «Ανοικτής Πρωτοβουλίας Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια», που συμμετέχει στο συντονισμό «3 Δεν».

Τι θέλει να πετύχει η συγκυβέρνηση με το άρθρο του Ν. 4093/2012 του Μνημονίου 3, που προβλέπει την ποινή της αργίας για τους δημοσίους υπάλληλους, για τους οποίους εκκρεμούν αποφάσεις πειθαρχικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων και δικαστηρίων;

Μ ε αποκορύφωμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο (14/3) ολοκληρώθηκε ένας κύκλος κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Μέσα από αυτό τον αγώνα γεννήθηκαν πολλά συμπεράσματα, αλλά και ερωτήματα για το πώς συνεχίζουμε την αντίσταση ενάντια στην κυβέρνηση και την επίθεση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ (η κορυφαία συνεταιριστική συνομοσπονδία που συνδέεται με την πιο διαπλεκόμενη πλευρά της εξουσίας, έχοντας «κατακτήσει» τη φήμη του χειρότερου παραδείγματος συνεταιρισμών), σε συνεργασία με τη Neuro Public (ιδιωτική εταιρία που, μέσω του λογισμικού του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, του ΥΠΑΑΤ, της έδωσαν, χρυσοπληρώνοντάς τη με εκατομμύρια ευρώ, την αποκλειστική διαχείριση του μητρώου των επιδοτούμενων αγροτών, την ώρα που οι ΔΥ δεν είχαν πλήρη πρόσβαση σε αυτό), εν μέσω της κρίσης, λανσάρουν το πρόγραμμα «GAIA επιχειρείν».

Οι ιδεολογικοί απόγονοι των αυτουργών του ολοκαυτώματος είχαν το θράσος, με επικεφαλής τους το βουλευτή Λάρισας Αλεξόπουλο Χρυσοβαλάντη, να εμφανιστούν στην πλατεία της Τσαριτσάνης προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο, όμως οι κάτοικοι είχαν άλλη γνώμη. Έφτιαξαν ανθρώπινες αλυσίδες, οι οποίες εμπόδισαν τους φασίστες να πλησιάσουν το μνημείο, ενώ η γενική κατακραυγή ήταν τέτοια που τους εξανάγκασε τελικά να αποχωρήσουν άπραγοι. Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν και οι κάτοικοι της Καρδαμύλης το βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης των Μανιατών το 1821. Όταν κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης το πλήθος άρχισε να τον αποδοκιμάζει φωνάζοντας "Έξω οι φασίστες".

Οι αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσουμε προς το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου πολιτικού φορέα, μέσα από μια πολιτική καμπάνια που θα βάζει στο κέντρο της προσοχής το κοινωνικό ζήτημα και θα επιδιώκει τη συσπείρωση εργαζομένων και νεολαίας.

Από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 9 Μαρτίου του 2011 300 μετανάστες εργάτες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία πείνας στην ευρωπαϊκή ιστορία, διεκδικώντας τη δική τους νομιμοποίηση και τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα.

Με στάση εργασίας την Τετάρτη 20/03 και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21/03 δίνουν μια πρώτη απάντηση οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Εργασίας στο Σχέδιο Νόμου του Βρούτση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που ανοίγει ένα ακόμα παράθυρο για απολύσεις.

Σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με θέμα την εξέλιξη των συμβάσεων και την ελεγκτική δράση του ΣΕΠΕ το 2012, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Μάρτη, οι συμβάσεις πλήρους εργασίας μειώθηκαν από 66,9%, που ήταν το 2010, σε 55%.

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Εθνοdata πραγματοποίησε 24ωρη απεργία, την Παρασκευή 8 Μάρτη.

Σε πτώχευση οδηγείται η εταιρεία FINTEXPORT. Την απόφασή της αυτή ανακοίνωσε η εργοδοσία το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη σε τριμερή συνάντηση με τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εργασίας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησε το Συντονιστικό ενάντια στην κατάργηση-συρρίκνωση Δημοσίων κοινωφελών φορέων, στις απολύσεις-εφεδρεία-«διαθεσιμότητα» και το μισθολόγιο-φτωχολόγιο.

Τις τελευταίες μέρες έχει κορυφωθεί η προσπάθεια της συγκυβέρνησης και ορισμένων μεγάλων ΜΜΕ να κηρυχθούν ένοχοι οι γιατροί και το προσωπικό του Αττικού Νοσοκομείου, για τα χάλια που παρουσιάζει το νοσοκομείο στις γενικές εφημερίες. Το θέμα πήρε πάλι μεγάλες διαστάσεις μετά τη γενική εφημερία στις 11 Μάρτη.