Να σταματήσει η δίωξη των 300 μεταναστών απεργών πείνας και να ανανεωθούν οι βεβαιώσεις παραμονής τους

Φωτογραφία

Από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 9 Μαρτίου του 2011 300 μετανάστες εργάτες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία πείνας στην ευρωπαϊκή ιστορία, διεκδικώντας τη δική τους νομιμοποίηση και τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κόντρα στη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης και της πλειονότητας των ΜΜΕ, οι απεργοί πείνας με την αποφασιστικότητα και τον ηρωισμό τους, έχοντας δίπλα τους ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, κατόρθωσαν να αποκτήσουν εξάμηνες ανανεούμενες βεβαιώσεις παραμονής και να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα για νομιμοποίηση και περίθαλψη για το σύνολο των μεταναστών και ελλήνων συναδέλφων τους.

Παραθέτουμε αυτολεξί την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου 2011, ημέρα λήξης της απεργίας πείνας:

Αποφασίζεται η έκδοση βεβαίωσης διαμονής στη χώρα με ισχύ εξαμήνου και δυνατότητα να ανανεώνεται, όπως προβλέπεται από το ν. 3907/2011.
Απαιτούνται η καταγραφή, η ταυτοποίηση, τα δακτυλικά αποτυπώματα για κάθε μετανάστη.
Υπενθυμίζεται ότι κατ’ εφαρμογή του ν. 3907/2011 οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση νομιμοποίησης συμπληρώνοντας το απαιτούμενο από το νόμο χρονικό διάστημα.
Για τους κατόχους της σχετικής βεβαίωσης θα παραχωρείται δυνατότητα ταξιδιού στις χώρες καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προτείνεται η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων ως εξής:
α)Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους ή δύο (2) ετών για παροχή εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη, προτείνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης να μειωθεί από 200 σε 120 ημέρες και από 400 σε 240 αντίστοιχα.
β)Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους ή δύο (2) ετών και απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς εργοδότες, προτείνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης να μειωθεί από 150 σε 120 ημέρες και από 300 σε 240 ημέρες αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση θα προβεί στη μείωση των ετών που απαιτούνται προκειμένου ένας μετανάστης να αιτηθεί την άδεια παραμονής από 12 έτη στην κατεύθυνση των 8 ετών.

Επίσης, για το σύνολο των ασφαλισμένων τα απαιτούμενα ένσημα για περίθαλψη μειώθηκαν από 100 σε 50.
Παρότι οι βεβαιώσεις παραμονής ανανεώθηκαν δύο φορές (Σεπτέμβριος 2011 και Μάρτιος 2012) και ενώ ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για επ’ αόριστον ανανέωσή τους, από το Σεπτέμβριο του 2012 οι σχετικές αιτήσεις δεν έχουν απαντηθεί και οι πρώην απεργοί πείνας βρίσκονται σε ομηρία. Στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των μεταναστών και αλληλέγγυων οργανώσεων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί χωρίς όμως να το λύνουν.
Δίπλα σε αυτό τον εμπαιγμό προστίθεται και η δίωξη των πρώην απεργών πείνας οι οποίοι κατηγορούνται για «φθορά ξένης περιουσίας» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης» για την είσοδο στη Νομική Σχολή τις πρώτες μέρες της απεργίας πείνας.

Οι αλληλέγγυες οργανώσεις απαιτούμε την ανανέωση των βεβαιώσεων παραμονής και την παύση της εκδικητικής δίωξης των πρώην απεργών πείνας, καλούμε φορείς και συλλογικότητες να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και δηλώνουμε στην κυβέρνηση ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωση των αιτημάτων των απεργών πείνας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία