«Η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει με κοινωνικό έλεγχο»

Φωτογραφία

Συνέντευξη με το Νίκο Τσιμπίδα, απολυμένο δημοσιογράφο της ΕΡΤ, εκπρόσωπο των συναδέλφων του της ΕΡΑ στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Παρδάλη

Όλο αυτό το διάστημα ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ συνεχίζεται μέσα από το εγχείρημα της ERT Open, της ΕΡΤ 3 και άλλες δράσεις. Παρά τις δυσκολίες, οι απολυμένοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επιμένουν. Τι έχει πετύχει αυτή σας η αντοχή; 
Από το ξεκίνημα αυτού του αγώνα έγινε φανερό πως δεν θα επρόκειτο για σπριντ αλλά για μαραθώνιο. Έναν μαραθώνιο που θα δοκίμαζε όλες μας τις αντοχές. Ανθρώπινες, ατομικές, συλλογικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές και υλικοτεχνικές. Χρειάστηκε παραπάνω από μία φορά να υπερβούμε τα όρια και κάθε φορά που λέγαμε ότι δεν πάει άλλο, την επόμενη ακριβώς στιγμή μέναμε και οι ίδιοι έκπληκτοι για το πώς η θέληση κατάφερνε να γκρεμίσει άλλον έναν περιορισμό, να ξεπεράσει ένα εμπόδιο που φάνταζε ανυπέρβλητο.
Η αντοχή αυτή και η θέληση έχουν πετύχει πολλά. Έχουν πετύχει όχι μόνο να διατηρήσουν την ΕΡΤ ζωντανή αλλά και να την ενδυναμώσουν, να την αλλάξουν, να δημιουργήσουν ένα νέο, τελείως διαφορετικό ζωντανό παράδειγμα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 
Η ΕΡΤ όχι μόνο παρέμεινε στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «αέρα», αλλά έφερε και νέο αέρα στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά πράγματα. Δοκιμάστηκαν στην πράξη νέες μορφές οργάνωσης και διαχείρισης, βασισμένες στο αμεσοδημοκρατικό αντιιεραρχικό μοντέλο. Δοκιμάστηκαν νέες ιδέες δομής του προγράμματος, νέα φιλοσοφία σχεδιασμού. Χτίστηκαν δομές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας και το σπουδαιότερο, αναπτύχθηκε ένας εξαιρετικά δυνατός δεσμός με την κοινωνία. Μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε ίσως το πιο πιστό κοινό, ενώ δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το πόσο πολύτιμη ήταν και είναι η παρουσία, η βοήθεια και η συμβολή των αλληλέγγυων στον αγώνα αυτόν.
Η αυτοδιαχειριζόμενη, αγωνιζόμενη ΕΡΤ, παρά τις ελλείψεις, τα κενά και τα λάθη της, είναι μια ΕΡΤ ανοιχτή, συμμετοχική, συλλογική, αυτοοργανωμένη, αδέσμευτη, σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας, στήριγμα και φωνή της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει ότι δεν αποδέχεται ως τετελεσμένο το λουκέτο της ΕΡΤ και ότι δεν αναγνωρίζει το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ. Εσείς τι προσδοκίες έχετε από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, τόσο σε σχέση με την επαναλειτουργία της πανελλαδικής ΕΡΤ όσο και με τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα βάλουν τέλος στην ασυδοσία των ιδιοκτητών ΜΜΕ; 
Σε ένα νέο τοπίο για τα ΜΜΕ, μια πραγματικά και αυθεντικά δημόσια ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να είναι ένας πυλώνας που θα συμπυκνώνει όλα όσα θα πρέπει να ισχύουν και να διέπουν τη λειτουργία των ΜΜΕ εν γένει. Θα πρέπει να μιλάμε για κρυστάλλινη λειτουργία σε όλα τα επίπεδα, με διαφάνεια, λογοδοσία, με θεσμικό και κοινωνικό έλεγχο. Με σαφείς κανόνες ισονομίας, με παρεμβάσεις που θα αποκλείουν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης μέσων επιρροής και δημιουργίας ενημερωτικών μονοπωλίων. Με σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία και τα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών.
Ο δημόσιος πυλώνας ενημέρωσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας θα πρέπει να είναι η προμετωπίδα σε μια τέτοια προσπάθεια, μακριά από τις λογικές του ανταγωνισμού που επικρατούν και χαρακτηρίζουν τα ιδιωτικά μέσα, τα οποία ενεργούν με μόνο γνώμονα το κέρδος. Η κοινωνία πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας ελέγχου και εποπτείας της λειτουργίας του.
Ένας τέτοιος πυλώνας θα ήταν μια ισχυρή παρουσία στο τοπίο των ΜΜΕ, μια πραγματικά επιβλητική παρουσία η οποία θα έθετε στάνταρ και θα δημιουργούσε μια άλλη αντίληψη για τη λειτουργία, το ρόλο των ΜΜΕ, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία σε κρίση.
Οι πολιτικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στις πολιτικές της καταστροφής δεν έχουν παρά να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις μια τέτοια προσπάθεια. Η Αριστερά, ο κόσμος των κινημάτων, πορεύεται και ανοίγει δρόμους προόδου με τους αγώνες, κάποια στιγμή λοιπόν αυτοί οι αγώνες πρέπει να δικαιωθούν και οι άνθρωποι που τους έδωσαν, με μεγάλες θυσίες και προσωπικό αλλά και συλλογικό κόστος, πρέπει να βιώσουν τη δικαίωση αυτήν όντας οι ίδιοι οι φορείς της νίκης. 
Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι (πιθανότατα) ο νικητής των εκλογών, θα ακούσουμε το διάγγελμα του Α. Τσίπρα από την ελεύθερη ΕΡΤ; Ποια η σημασία μιας τέτοιας ενέργειας και σε συμβολικό και σε ουσιαστικό επίπεδο; 
Οι δηλώσεις όλων των πολιτικών φορέων, πλην των φασιστικών και νεοναζιστικών, θα ακουστούν από την ΕΡΤ και τις ΕΡΑ, όπως γίνεται 20 μήνες τώρα. Το διάγγελμα του νικητή των εκλογών, όποιος κι αν είναι αυτός, θα ακουστεί και αυτό από την ΕΡΤ.
Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν δώσει έναν πολύμηνο, πολύ δύσκολο αγώνα, με ενότητα, σύνεση και μαχητικότητα πάντα ζυγίζοντας το καλό και το ωφέλιμο του αγώνα. Με αυτόν τον γνώμονα θα πορευτούμε ως το τέλος, συγκροτημένα και αποφασιστικά. Κανείς και καμία από όλους εκείνους που μετέχουν 20 μήνες τώρα σε αυτήν τη μάχη δεν θα κινηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο. Πρώτη προτεραιότητα κάθε αγώνα είναι να προστατεύει τους ανθρώπους του και πρώτη προτεραιότητα όσων αγωνίζονται είναι να υπερασπίζονται τον κοινό τους αγώνα. Αυτή είναι μια προσωπική δέσμευση που έχει δώσει η καθεμία και ο καθένας μας πρώτα στον εαυτό του, μια δέσμευση ισάξια της δέσμευσης για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία